[]

şampiyonlar liginde futbolcunun koştuğu mesafe ?

yeni bir teknoloji mi bilmiyorum ama bu sene gördüm "distance covered" diye bi istatistik var şampiyonlar ligi maçlarında,futbolcunun maç boyunca ne kadar koştugunu ölçüyor.
bunun nasıl oldugunu merak ediyorum?

benim teorim şöyle ama açık bir nokta kalıyor,
sahayı bir analitik düzlem gibi şekillendirip,koordinat sistemine oturtuyorlar,yan tribünden çekildigi düşünülürse ortasahayı Y düzlemi, santradan geçerek kale çizgilerinin tam ortasında biten bir doğruyu da X ekseni kabul ediyorlar.
ya da negatif sayılarla uğraşmamak için kameranın olduğu tribüne göre solda kalan köşe gönderini (0,0) noktası kabul ediyorlar.

hesplama yapılacak futbolcuya bir kamera tahsis ediliyor ve kalibre ediliyor sahadaki uzaklıgına göre. belli periyotlarda futbolcunun koordinatları kaydediliyor , daha sonra bu noktalar üzerinden analitik olarak hesaplama yapılıyor ve kameranın kalibre edilen uzaklıgına göre sabit bir çarpanıyla çarpılarak gerçek mesafe bulunuyor.

fakat futbolcu her daim dümdüz koşmuyor ki, bi sürü abuk subuk eğri çiziyor sahada, tüm bunları formülize etmek mümkün değildir diye düşünüyorum ? işin içine türev vs. girerek indirgeme mi yapıyorlar ? ortalama bir mesafe mi buluyorlar nedir ?
-evet finaller bitti,uğraşıcak işim gücüm kalmadı-

 
abi bence ayrı kamera hayatta tahsis etmezler. bu hem maddi hem de manevi (eheh, yani yer dar sonuçta zor) zorluklar çıkartır ki uğraşmazlar.

ama futbol sahası yeşil renkte ve rengi her yerde aynı... yani az buçuk image processing üstüne çalışan bir kimse basit bir algoritma ile futbolcuları sahadan ayırt edecek bir program yazabilir. eh yani bunu yazdıktan sonra koşulan yolu gerçek zamanlı olarak da hesaplayabilir. belki böyle birşey kullanılıyodur.

ki bence buna bile kasmıyorlardır ama ne bileyim, futbol önemsenen bir spor bilmeden konuşmuş da olmayayım:)
  • mortifera  (16.06.07 17:11:37) 
bu da güzel bi fikirmiş, çok daha ucuz bi çözüm bi kere,mümkünse adamlar kesin bunu kullanmayı düşünüyolardır.
peki image processing ile, sahanın farklı yerlerine düşen farklı ışık degerleri falan nasıl ayırt edilir,bir deşu geldi aklıma, bir arkadaşım insanları tanıyabilen bir uygulama yapmıştı, geçen insaları kare içine alıyordu insan oldugunu anlayıp.
malum maçta , spesifik bi fitbolcunun tanınması lazım ki x futbolcusu şu kadar koştu densin, image processing ile bu adamı tanımak mümkün müdür , tabi pilot kamera olduğunu varsayıyorum, yakın çekimden tabi ki mümkün.
  • alwaysdrunk  (16.06.07 17:57:07) 
bir programda izlemiştim. paul scholes'un ne kadar koştuğunu hesap ediyorlardı. ayakkabısına miniminnacık bir alet taktılar. heralde arabalardaki km ölçerler gibi bir şeydi ama küçüktü. onunla ölçmüşlerdi işte. belki yıldız futbolculara da takıyorlardır bunlardan. (bu arada 11 km koşmuştu hayvan sadece 1 maçta)


  • colg fusion  (16.06.07 19:05:46) 
Image Processing olduğunu sanmıyorum. Saha ile oyuncuları ayırt edebilir fakat oyuncuları birbirlerinden nasıl ayırt edecek? Hadi öyle bir algoritma yazıldı ki ufak değişikliklere uğrayan posizyonlara sahip futbolcuları ayırt etti, ikili mücadelelerde ne yapacak?


  • fredi  (16.06.07 19:12:11) 
colg fusion'ın dedigi en mantıklısı sanırım, babamda da vardı böyle bir aletten kemere takıyosun kalça hareketinden adım sayını mı ne hesaplıyo,heralde ortalama bi adım uzunlugu ile çarpıp mesafeyi buluyorlardır.


  • alwaysdrunk  (16.06.07 23:05:39) 
prozone diye bir program kullanılıyormuş bu gibi işler için. sony mamülü.


  • jose arcadio buendia  (17.06.07 10:18:50) 
bu arada bu analizler sonucunda mesela peter crouch'un steven gerard'dan daha çok koştuğu gibi ilginç verilere ulaşılmış.


  • jose arcadio buendia  (17.06.07 10:41:56) 
  • paranormal  (19.06.07 10:55:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.