[]

Neden uzaya fırlatılan araçlarda nükleer yakıt kullanılmıyor?

Bu şekilde 1985 yılından beri yakıt ikmali yapılmadan çalışan bir uçak gemisi var. Hem de ağırlıktan kar etmezler mi? Biri diyebilir o uranyumu işleyen reaktörü nereye koycaz diye ama bilen arkadaşlar dalga geçmeden aydınlatırsa sevinirim.




 
Sebebi o gemilerde elektrik motoru kullanılması ve nukleer enerjinin elektriğe çevrildikten sonra kullanılması. Roketlerde ise bu mümkün değil çünkü hareketi bir motor değil de yanma sonucu oluşan gazların oluşturduğu itme gücü kullanılıyor. Elektrik bakımından ise termonükleer jeneratörler geliştiriliyor. Curiosity'de o var mesela.


  • Haldamir  (30.07.14 14:59:07) 
kullanılıyor. uzay sondalarında kullanılıyor. kastettiğin fırlatma için ise, bu imkansız tabii.

uzay araçlarında elektriği harekete çeviren motorlar görece küçük. mars kaşifi vb ranger robotlarda mars güneşe yakın olduğundan akülü güneş panelli sistemler var.

jüiter ve satürn ve ötesine ise plütonyum plakalı falan, ufak yakıt plakalı elektrik üreteçleri tasarlıyorlar.

cassini uzay aracı bu tür bir uzay sondasıydı mesela.
  • namus ninjası  (30.07.14 15:02:38) 
Şu sebeple de soruyorum. 39 yıllık fosil yakıt rezervi kaldığı söyleniyor. O dönemde itiş gücünü ne aracılığı ile yapacaklar merak ediyorum.


  • horozmayk  (30.07.14 15:06:08) 
Ve ayrıca nükleer yakıt kullanarak var olan havayı yüksek derecelere çıkarıp itiş gücü sağlayamaz mıyız? Bunu küçük bir alanda yapmamız bile şart değil. Çorum kadar bir uzay mekiğini bu şekilde reaksiyonlarla havalandırmak bunu hava kullanarak yapmak imkansız mı?


  • horozmayk  (30.07.14 15:10:13) 
sorular aslında gayet şık.

bir kere 39 yıl olayına artık inanmıyorum, 5 yıl önce de 25 yıllık kaldı diyorlardı. petrolün fiyatı arttıkça daha maliyetli petrol kaynakları kabul edilebilir fiyatlarda kabul edilmeye başlanıyor. ayrıca petrol çıkarma teknikleri de gittikçe gelişiyor.

ha bir de kayagazı olayı var ki abd'nin petrole son dönemde ihtiyacının iyice azalmasını sağlamış bir kaynak. gavur 5 - 10 yılda petrole alternatif bulurken biz yerimizde sayıyoruz, yanarım buna yanarım. bor mu kayagazı mı desen tabi ki kayagazı derim ben.

konuyu dağıttık. nükleer enerji ile ısı üretiyorsun. o ısıyı hareket enerjisine çevirmek için biliyorsun suyu buharlaştırıyoruz. ama atmosfere yükselmiş bir cihazda su buharı ile itiş gücü sağlayabileceğimizi sanmıyorum.
ha bir de nasa'nın tahmin edilenden çok daha az bütçesi var. her teknolojiyi hemen gerçekleştirelim diyemiyorlar... :(
  • siradisi00  (30.07.14 15:18:13) 
uzay araçlarını fosil yakıtlarıyla atmıyorlar zaten.

elektrolizla hidrojen ve oksijen üretip sonra bunları tekrar yakıyorlar.

fosil yakıtları uzay aracı için fazla hantallaştırıcı.
  • namus ninjası  (30.07.14 15:18:54) 
büyük bir alanı starcrafttaki terran kontrol merkesi gibi falan havalandırmak bilimkurgu gibi geliyor kulağa. bunu geleneksel olarak havayı basınçlandırma ile yapamazsın ama. gezegenden kaçış hızını yakalayamazsın. yeterli havayı basınçla depolaman gerek. bunlar hep sıkıntı.

bir uzay aracını fırlatabilmek için kullanılan yakıtın büyük kısmı aslında yakıtın kendini taşımak için kullanılıyor. yani paradoks gibi.

hiç öyle ani hızları hemen sağlayacak itki teknolojisi geliştirilmedi henüz. ağır ağır hızlanıyor koca roketler. başta metre metre yükselip sonra saniyede kilometreler mertebesine ulaşıyor. zaten belli bir ivmede olmalı işler, sağ salim canlı fırlatamazsın yoksa. dakikalarca yüksek g kuvvetlerine maruz kalan insanlarda damar vs sorunları yaşanabilir belki. bilemiyorum o kısmını.
  • namus ninjası  (30.07.14 15:24:44) 
Az buçuk kavradım olayı, eyvallah. Tutsaydı bu işe girecektim. Ben yine damızlık tavuk işini düşeneyim en iyisi.


  • horozmayk  (30.07.14 15:47:44) 
Roketlerde genelde ilk aşamalarda fosil yakıt kullanılıyor. Petrolden elde edilen kerosenin değişik bir türü diye hatırlıyorum. Tabi tek yakıt o değil çeşitli amaçlar için farklı yakıtlar kullanılıyor. Ayrıca nükleer patlamalar kullanılarak itme sağlanmasına dair çeşitli projeler var ama yakın gelecekte çok ümit vaad etmiyorlar.


  • Haldamir  (30.07.14 15:59:51 ~ 16:07:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.