[]

lisedeki hem paralı hem puanı yüksek okul durumu neden üniversitelerde yok

mesela bakıyorum robert-üsküdar-alman-avusturya vs hem puanları yüksek hem de hayvan gibi para alıyorlar ama iş üniversite sınavlarına gelince bu yok oluyor. Ancak burslu kontenjanlara yüksek puanla girilebiliyor. Sizce bu durum neden oluyor ? Bir diğer sorum da sizce 30-40 yıl sonra koç-sabancı-bilkent gibi okulların burssuz kontenjanları iyi devlet okullarının puanlarını geçecek mi ?




 
Koc'ta boyle bı durum soz konusu degıl mı zaten? Tıp ıcın burssuz ogrencı kabul etmıyo mesela fıyatı da 55 bın.


  • benoyledemekistemedim  (28.07.14 00:38:14) 
burslu öğrenci kabul etmiyor mu demek istediniz ?


  • shafuck saiser  (28.07.14 00:40:10) 
o universitelerin hangi bolumlerine bakiyorsun.
bilkent muhendislikler mesela 50 k en kotusu.
bir cok iyi devlet okulundan yuksek puanlarim
  • kutsalbok  (28.07.14 00:40:53) 
Burssuz kabul etmıyor. En kotu yarı burslu dıye bılıyorum.


  • benoyledemekistemedim  (28.07.14 00:41:50) 
bir boğaziçi-odtü-itü olabilir mi mesela ?


  • shafuck saiser  (28.07.14 00:41:56) 
@ben şunu soruyorum hem burssuz olacak hem de ilk 1000'den öğrenci alacak ?


  • shafuck saiser  (28.07.14 00:42:35) 
Bu mumkun degil, cunku universitelerde bolum sayisi ve kontenjan fazla. Ve bir özel üniversitenin kendini döndürmesi ve mantıklı işletilebilmesi için çok sayıda öğrenciden para alabilmesi gerekiyor. Yani çok başarılı olması, öğrencilerini en az ilk 5 bine girenlerden alması demek okulun çok butik kalması demek, bu da okulun kendine yetmez. Gördüğümüz kadarıyla sabancı ve koç da butik bir okul olma niyetinde değiller.


  • md hus  (28.07.14 00:47:52) 
lise'de iyi puanla giren öğrenci iyi puanla çıkıp üniversiteyi kazanıyor. o öğrenciye çevresiyle ve okulun adıyla bir artı katmaya devam ediyor o lise. dolayısıyla iyi bir hayatın yolu iyi bir liseden geçiyor bu bir gerçek.
üniversitelere ise günümüzde sadece iş bulma sertifikasını veren yerler olarak bakılıyor. a üniversitesinden mezun olmakla b üniversitesinden mezun olana aynı diplomayı veriyorlar. hocası yok kütüphanesi yok üniversiteye dair hiçbir kültürel bilinç yok ama diplomayı verebiliyor. dolayısıyla üniversitede böyle bir denge de yok.

  • her giriste sifresini unutan adam  (28.07.14 00:49:31) 
kontenjan önemli bir sebep. liseler 100-150 öğrenci alırken vakıf üniversiteleri bir dönemde 500 üstü, bazıları binlerce öğrenci alabiliyor.
ama bundan da ziyade üniversite eğitimine biçilen değer lise eğitiminden daha büyük, çünkü üniversite eğitimi "meslek/altın bilezik edinme" kavramıyla özdeşleşmiş. hatta yani biraz genellesek dünyada iyi eğitim verilen her yerde bu böyledir, tabii ki çok iyi, elit liseler vardır ancak nihai amaç üniversitelere yerleşmek olur (bazı avrupa ülkeleri bu noktada istisna oluyor, liseden sonra üniversiteye devam etmeyip işe başlayan insanlar, bunu destekleyici bir sistem var). talep bu kadar yüksek olunca vakıf üniversiteleri de parası olan kesmin daha liselere göre daha geniş bir kısmına açıyor, burssuz dahi olsa.
sorunun cevabı ise, bence hayır. üniversite eğitimi her geçen yıl daha da önemli olarak algılanıyor, çevresine "oğlum/kızım üniversitede okuyor :))" demek için çocuğunu vakıf üniversitelerine gönderen bir sürü aile var. dolayısıyla vakıf üniversitelerinin -- en sağlam olanların dahi -- daha fazla kişiye fırsat sunacağını, puanlarının düşme trendinde olduğunu ve böyle devam edeceğini düşünüyorum.
  • inscrutable  (28.07.14 00:50:00) 
bence üniversite eğitimine çok kafa yoruyorlar, yoruyoruz. eğitim seviyesi, hoca kalitesi elbet değişir, aynı değildir ama işin özü öğrencinin neyi alabildiğinde. bölümden çok arkadaş tanıyorum verdiği dersle alakalı önemli şeyleri bile hatırlamıyor. ya da iş yerine cv-ler geliyor, her şey iyi güzel yabancı diller yazmış şu kadar seviye, bir şeyler eklemiş, ortalamam iyi diye söylüyor mülakatta ama adam daha İngilizceyi konuşamıyor, şu işi yapar mısın deyince anlamıyor vs.

alakasız oldu ama durum böyle.
  • ontheroad  (28.07.14 01:08:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.