[]

edebiyat/sinema eserlerindeki içerik ve ana fikir uyumsuzluğuna dair

şimdi, kitap okumayı çok seven bir bireyim. elime ne geçerse okumaya çalışırım. yalnız benim ufak bir sorunum var: çoğu zaman okuduğum edebi eserin tanıtımında, diğer okuyucular tarafından yapılmış yorumlarda yer alan konuların derinliğiyle kitaptaki olayların derinliği arasında derin bir uyum göremiyorum. bir örnekle açıklayayım, şimdi tolstoy'un "savaş ve barış"ı için "dönemin rusya'sında savaşın topluma etkilerinin apaçık şekilde irdelendiği bir başyapıt..." şeklinde yorumlar yapılıyor. ama ben bu kitabı okuduğumda derinlemesine bir savaş konusunun ele alındığından ziyade aşkın daha fazla ön plana konuşduğunu, savaşın ve etkilerinin geri planda kaldığını hatta savaşın kitapta en az ele alınann konulardan biri olduğunu görüyorum.

mesela az önce albert camus'nün "yabancı"sını bitrdim ama kitapta verilmek istenen o mesaj tatmin etmedi beni. çünkü eleştirel yorumları okuduğumda bu mesajın yoğun bir şekilde verildiği söylenmişt.

filmde de aynı şekilde. herhangi bir film hakkında "xxx çok güzel şekilde işlenmiş bu filmde" deniliyor ancak filmi izlediğimde yyy'nin daha baskın olduğunu görüyorum.



bu benim sorunum mu yoksa piyasya sürülen bu eserlerin ticari amaçlı olarak aşırı övülmesinden mi doğuyor bu?
siz ne düşünüyorsunuz?

 
bu bende de oluyor. sanırım yorum yaparken kabaca ana hatları kullanıyorlar, tamamını okurken olay ve kişilerdeki ayrıntılar daha fazla dikkat çekiyor.


  • passive aggressive  (25.07.14 23:03:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.