[]

Okula başlama yaşı

Selam duyurunun öğretmen, pedagog ve velileri,

Son 6 ayda beni yeyip bitirmiş bir konu hakkında fikirlerinize ve deneyimlerinize ihtiyacım var, şimdiden teşekkürler tüm cevap yazanlara.

2008 Aralık doğumlu bir kızım var ve okulların açılacağı eylül ayında 69 aylık oluyor. 1 yıl kreş, sonrasında 2 yıl anasınıfına gitti. Bu yıl prosedürlere göre 1. sınıfa kaydedilmesi gerekiyor ve ancak doktor raporu ile ertelenebikiyor. Bununla birlikte Aralık doğumlu bir çocuğun aynı yılın Ocak ayı doğumlu bir çocuk ile aynı sınıfa gidiyor olmasının mental açıdan farkedeceğini düşünüyorum. Aslında okullar ile görüşmeye başlayana kadar fikrim netti, bir yıl geç başlatacaktım. Fakat okullarda görüştüğüm öğretmenler çocuğun geç başlamasının da sorun olabileceğini, sınıfta sıkılabileceğini söylediler. Bu da kafamı karıştırdı biraz.

Mutlaka her çocuğun gelişimi, algı kapasitesi vs. farklıdır ama yaş değerlendirmesinde genel kriterler konusunda yorumlarınıza ihtiyacım var. Ayrıca veli olanlar da tecrübelerini paylaşırsa süper olur.

Tekrar teşekkürler.

Edit: Tabii ki psikologlar da fikir verirse süper olur.

 
normal, başlasın. ben 89 ekim doğumluyum, 95 eylül'de başlamıştım. yani kızınızdan iki ay büyük olarak, 6 yaşına girmemişken.
yani kızınızın şu anda başlaması zaten eski kanuna göre dahi normal.

  • baldur  (15.07.14 20:30:33 ~ 20:34:33) 
akademik ve sosyal acidan avantajlari ve dezavantajlari var erken veya gec baslamanin.
gec baslarsa akademik anlamda daha basarili olur, soyut kavramlari sinifindakilere gore daha kolay kavrayabilir ve evet sinif anlayana kadar sikilabilir, siniftakilerin bu kadar basit seyleri(!) anlayamamasina sasirir..
kiz ogrenciler erkeklere gore cok daha erken olgunlastiklarindan ortaokuldayken sinifindaki erkekler ona cocuk gibi gelebilir. hemcinsleri arasindaki arkadasliklarda bu durumu yasamaz ama..

ilkokulda etkileri nasil olur bilmiyorum ama ortaokul matematik derslerinde tecrube ettiklerim bu yonde..
  • geyikkosandede  (15.07.14 20:41:24) 
ben de 86 aralik dogumluyum, yuvaya, anaokuluna, hepsine erken basladim.. 92 eylulde de ilkokula basladim ve hicbir sikinti cekmedim, aksine avantaj oldu. aynen dediginiz gibi anaokulunda alismis olup o gazla devam etmek yerine bir sene ayni seyleri tekrar yapinca sikilmaya baslayabilir. benim icin de ayni konu bayagi gundeme gelmis, en sonunda bir sene daha bekleyip daha kolay anlamanin okul hayatindan da sikilmaya yol acacagini belirtmisler ve iyi de olmus.


  • lallala  (15.07.14 20:49:19) 
kişiden kişiye çok değişiyor bu durum. çocukların belli bir yaştan önce okula başlamama sebebi ince-motor becerilerinin gelişememesi ile alakalı

ama sizin çocuğunuz kreş+anaokulu sayesinde kalem tutma, çizgi çizme, harfleri yazabilme konusunda ince-motor yani kas gelişimini geliştirmiştir diye düşünüyorum.

bence başlatın çocuğunuzu ama sürekli gözlemleyin. zaten yeni sistemde sınıf arkadaşları da onun kadarlık olacaklar. tavsiyem onun kaslarını ve zeka gelişimini destekleyecek oyunlar oynayın.

bir diğer nokta ise şu: kız çocukları ergenliğe erken girerlerse utanıyorlar ve kendilerini soyutlamaya çalışıyorlar. eğer çocuğunuz geç başlarsa ilkokulda sorun olmaz ama ortaokulda yaşıtlarından önce ergenliğe girer ve fiziksel gelişimini büyük ölçüde tamamlarsa utangaçlık ve kaçma yaşayabilir.
  • rahvanatlargibi  (15.07.14 20:51:08) 
1 yıl kreş, 2 yıl okul öncesi. çocuğu bir yıl daha ana okuluna göndermek yerine şartlar yerindeyse okula başlatın artık. okul öncesi öğretmeniyle konuşun, zaten o sizinle konuşmuş olmalı bu konuyu. çocuğunuzun motor gelişimi elveriyorsa, algısında sıkıntı yoksa, sosyal uyumu yerindeyse bekletmenin anlamı yok.
ha yok öğrtmeni hala yeterli değil derse çocuğunuzla ilgilenin mecbur bekletip sonraki yıl gönderin.

ama çocuğunuz bu aydaki yaşıtlarıyla aynı veya üstüyse göndermenizi öneririm. 3 ay için bir yıl geciktirmeyin.
  • uzunuzunilgi  (15.07.14 21:25:32) 
ben de kasım doğumluyum, kıyameti koparttıklarına bakmayın çok az 66 ay civarı çocuk cidden uyum sağlayamayacak şekilde oluyor tek göz odada bi sürü çocukla okuyan ben uyum sağladıysam herkes sağlar :D. benim sülalemin topu 66 ay gitti hiçbirimiz akademik olarak başarısız değiliz çoğumuz okul birincisiydik.
onun dışında bu çocuk zaten 2 sene anaokuluna gitmiş yeter artık, asıl bi sene daha giderse sıkılır.
eski patronumun kızı var öyle ilgili -çocuk yapınca işi bırakmış- anne kızı, fiziksel olarak da gelişmiş bir çocuk. kız akşama kadar çatlıyordu okulda (2 sene de gitmedi anaokuluna ama abisi de olduğu için baya bişeyler bilerek başladı okula)
matematikte işlem filan yapmaya başlayınca okulu sevmeye başladı, öğretmenin haftasonu için verdiği ödevi teneffüste yapıp bitirdi filan öyle oyle sene sonu gelsin diye bekledi.
ha bu kızın okulunda evinden ilk kez çıkan, ilk ke yabancı ortam gören, tuvaletini altına yapan minnacık çocuklar da vardı başından savmak için göndermiş velisi, kızınızın böyle bi çocuk olmadığını düşünüyorum.
  • niye ama  (15.07.14 21:44:06) 
Çok teşekkürler tüm fikir ve deneyimler için. Çok kasmadan göndermek uygun gibi görünüyor, bununla birlikte şöyle de bir metaanaliz varmış.

www.hurriyetaile.com
  • hadi hadi  (15.07.14 21:52:27 ~ 21:52:49) 
bizim ailede 5 yaşında başlıyor genelde çocuklar (babam bile) tam tersi daha avantajlı olduklarını düşünüyorum ayrıca çocuğunuzun zeka problemi yoksa hiç bir sorun yaşamaz ben de 67 aylıkken (şimdi hesapladım swh) başladım ancak dersler çok basit geliyordu kaldı ki sizin kızınız o kadar anasınıfına filan gitmiş hiç zorluk yaşayacağını düşünmüyorum


  • Eccentric  (16.07.14 14:31:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.