[]

parmağı yaktım offf :(((

demin keyif için yemek yapıcam derken parmağımı yaktım, hemen buzlar sürüldü, yanık kremi sürdüm ama kızarmaya ve şişmeye devam ediyor, sızlıyor karıncalanıyor ve acıyor, parmağı bükemiyorum o derece şişti. ne yapılır?

evet sakar biriyim ben offf.


 
Buzlu suda tutmaya devam et uzunca bir süre.


  • sui  (25.06.09 21:07:45) 
öncelikle geçmiş olsun. geçen yıl bir arkadaşımın eline kaynar su döküldüğü zaman yanık kremi yoktu mum vardı. bir kocakarı yöntemi. tavada biraz zeytinyağıyla yavaşça mumu eritip yavaşça eline dökmüştük. 5-10 dakika kadar sonra mum donunca soymaya başladık. bir süre sonra sonra acısı geçti, rahatladı. mum dökülürken acıyor evet. ama rahatlatıyor. bu arada iz kalmadığını da belirteyim.
ve önemli olan bir nokta da yanan yerle oksijen temasının kesilmesi. streç film üstüne sargı bezi olabilir. streç şeffaf olduğu için gördükçe sinirinizi bozar diye söylüyorum.
yoksa sargı bezi o kadar önemli değil.

buzu ise hiçbir şekilde tavsiye etmiyorum.
  • will  (25.06.09 21:10:03) 
Öncelikle geçmiş olsun. Yanık dereceine bağlı olarak yapılacak işlemler değişir. 1. derece ve 2. derece yüzeyel yanık ne yazık ki sinir uçlarını açığa çıkardığı için çok ağrılıdır. Bu ağrı durumunu azaltmak için yanık sahasına anestezik madde sürmek, ağzıdan ağrı kesici ilaç almak ve yanan parmağı kalp seviyesinden yukarı tutmak gerekir. Çünkü yanıktan sonra damar geçirgenliği artar ve dışarı sıvı sızar. Bu sızma sonucu ödem ve ağrı artar. Eğer parmağınız sirkümferansiyel olarak yanmışsa ve yanık derecesi yüksek bu durumda muhakak bir plastik cerraha görünmeniz gerekir. Çünkü parmağı besleyen damarların sıkışması söz konusu olabilir. Eklemi ilgilendiren yanıklarda o eklemi anatomik pozisyonda tutan bir atel ayarlamak gerekir. Aksi takdirde iyileşme sonrası yanığa bağlı kontraktürler gelişebilir. Eğer yanık yeri su toplayıp kabarcık yapmışsa o kabarcığın soyulmadan boşaltılması ve üst dokunun yanık sahasına yapıştırılması iyi bir seçenektir. Yanık sahası iyileştikçe o doku atılacaktır. Son olarak yanık cildin bütünlüğünü bozduğu için tetanoz profilaksisi olmalısınız. Ayrıca parmağınıza pansuman harici birşey sarmayın. Yanık sahasına hem mikrop kaptırma hem de derinleştirme gibi talihsiz işlemler yapmış olursunuz. Tekrardan geçmiş olsun.


  • plastik turambar  (25.06.09 21:20:39) 
cig et koy ustune acisini alacaktir.


  • cizgilipijama  (25.06.09 22:00:18) 
advantan-m diye bir krem var. hem bir anda alıyor acıyı, hem de yanık izi kalmasını önlüyor.

bana veteriner verdi daha geçen gün. nasıl/niye diye sormayın :)
ya peki sorun, off - köpeğim veterinerde sıra beklerken ve bir yandan da coşarken, içtiğim kaynar çayı, omzuma (evet omzuma) dökmeyi başardı :)
  • cedilla  (25.06.09 22:54:39) 
eğer çok ciddi bir yanık değilse diş macunu tavsiye ederim , yarına bişi kalmaz ;)


  • busuta  (25.06.09 23:10:41) 
ben limon suyunda bekletin bir süre derim. kocakarı ilacı gibi geliyor ama benim halamın eli yandığında komşusunun ısrarıyla denedik bu yöntemi, sabaha bir şeyi kalmamıştı acı sızı uçup gitti :)


  • su nanesi  (25.06.09 23:52:41) 
bal dökün. önce çok yanıyor. ama sonra ne sızı kalıyor, ne su toplaması ne de şiş.


  • mahnita  (26.06.09 11:43:05) 
valla buz ve hametanı denedim. şu an görünüm olarak arı sokmuş gibi, biraz şiş ve hissiz ama buna da şükür, dünkü karıncalanma ve ağrıdan eser yok. ilaç çok güzelmiş. herkese teşekkür ederim, dikkat edin benim gibi sakar olmayın olur mu :)


  • christine  (26.06.09 12:48:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.