[]

Tarım Ürünlerine Kota

Tarım ürünlerine neden kota uygulanıyor. Çiftçinin fazla üretim yapması pazar için kötü bir şey mi?




 
Bir yandan da çiftçiyi korumak amaç.

Bir üründen piyasada çok olursa fiyatı düşer, sonuç olarak üretici maliyetini çıkartamaz.
  • burfak  (28.05.14 13:16:20) 
piyasa fiyatları zamanla dengeler. ihracat gibi imkanların d bol olduğu günümüz koşullarında, sebebin ekonomik olmadığını kestirmek zor değil.


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (28.05.14 13:27:04) 
burfak'ın bahsettiği yönü var o doğru. Bir de bir takım siyasi oyunlar var. Türkiye'nin mercimek üretimi ve haşhaş üretimi inanılmaz düşürülmüş durumda mesela. bu alanlardaki dünya talebini eskiden Türkiye sırtlarken şimdi başka ülkelere kaptırdı bayrağı. Dolayısıyla gelir kaybı ve işsizlik artışına köyden kente göçlere sebep olan bir zincire dönüştü bu olay.

Ancak fiyatı düşürmemek için kota koymak da çok sağlıklı bir yol değil. Pazarı genişletmek daha iyidir. Yeni ülkelere yeni coğrafyalara ürünlerini satmaya başlarsanız talep edilen ürün miktarı artacağı için kotaya ihtiyacınız kalmaz ve hem fazla ürün üretir burada istihtam sağlar hem de ürün satışından gelir elde edersiniz. Tabi yeni pazarlara açılmayı kolaylaştıran/zorlaştıran pek çok faktör vardır mutlaka.
  • maxhoper  (28.05.14 13:30:32) 
Şeker pancarına da kota getirilmiş sanırım.

İstanbul işgali yıllarında ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında da zeytinliklerin ve ceviz ağaçlarının yakıldığını biliyoruz... kolay yetişen ve meyve veren ağaçlar olmadığı için de böyle de üretime ket vurulabiliyor.

Bol bol değerli ağaç ekmeli...
  • osmanyueksel  (29.05.14 02:14:02) 
Değerli ağaç ekmek age of empires daki kadar kolay olmuyor. Devlet sübvanse etmezse bu ağacı ekenler her yıl en az bi 3 - 4 bin tl ye yakın bir masraf ödüyorlar ve ağaçlar verimli yaşlarına gelene kadar karşılığında ağaçlardan herhangi bi gelir elde edemiyorlar. Ağaçların meyve vermesi kimi zaman 10 küsür yılı bulabiliyor.Bu süre içerisinde harcanan ve hayati derecede önemli olan iş gücünü saymıyorum bile.

Sonra bu ağaçlar meyve veriyor meyvesinin satışından elde edilen para ilaçlama sulama işçilik gübreleme toprağını işleme yabancı otlarla mücadele gibi pek çok masraflı işlem çıkarılıcınca bir hiç e dönüyor veya zarar ettiğinizi fark ediyorsunuz. Çiftçinin köyden kente göçüşününün sebebi budur. Adam niye ağaç eksin 10 sene sürekli para harcasın gözüne baksın sonra tam meyve aldığı sırada da meyveyi ucuza satıp zarar etsin.

Devletin sübvanse etmesi gerekiyor nitekim böyle birşey yok. Bu çiftçilerin mazot giderlerinin kesinlikle düşürülmesi ilaçların ucuzlatılması, gübrenin ucuzlatılması, sulamanın ucuzlatılması lazım. Traktör ve traktör parçaları gibi tarım aletleri çiftçiye faizsiz uzun dönem taksitli kredilerle verilebilmesi lazım ki çiftçi bunları ufak ufak taksitlerle alabilsin kullanabilsin. Bir traktör günümüzde 500 bin tl olmuş hangi köylüde o para var da alacak. Hadi aldı ona mazot da alabilecek mi kullanabilecek mi şüpheli. Tek gideri o değil çünkü. Bu adamlar da çocuk okutuyor ailesine bakıyor vs. Şehirdeki adam zor geçiniyorum diyor. Köydekinin durumu daha fena. Adamın her sene para gömmesi gereken bir tarlası bağı bahçesi var ve herşey o kadar pahalı ki çok ciddi rakamlarda para tüketmesi lazım o bağa bahçeye ve hasat zamanı ürün alabilecek mi alacağı ürünün fiyatı harcamalarını çıkarabilecek mi dahası evi geçindirmeye yetecek mi meçhul. Hasattan önce bir dolu yağıyor tarlaya. Ne var ne yok indiriyor. Bu sene örneğin türkiyenin çok büyük kısmını don vurdu. Bahçelerde meyve yok. Full zarar.
  • maxhoper  (29.05.14 10:41:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.