[]

rusça öğrenimi

merhabalar! rusça öğrenmek gerçekten zor mu?.harflerinin fonetiğini,okunuşunu,cümle yapılarını kendi kendimize öğrenebilir miyiz?.ya da illa ki bir öğretmenden mi ders almamız kursa gitmek mi gerek?.yardımlarınız için teşekkürler!




 
yan odada uyuyan ayıboğan rus arkadaş daha iyi bilir ama (uyanınca ayrıntılı sorarım), hele bu dijital zerdevat devrinde, bence dil kursu hiç akıl karı değil. Zaten kursun tek avantajı, o dili aksansız konuşan yabancı insanların var olması. Ama bu insanları bulup pratik yapmak için o kadar para bayılmak bence gereksiz. Internet var, skype var, antalya, bodrum var.


  • carcass  (09.06.09 11:43:26) 
Bir bilenden:

A'dan Z'ye öğrenim için senelerini vermen gerekebilir. Rusça'da en kolay şey harftir, onun dışında genelde çoğu şey istisnadır. Kursa gitmen şart, ya da rus bir arkadaş bulup öğrenmelisin. Harfleri, yazılışlarını belki kendin öğrenebilirsin ama ilerisi için bir kursa yazılmanda fayda var. Çünkü okuduğunu zannedersin ama aslında yanlış okursun, bu yüzden karşılıklı konuşmada garip bakışları üstüne çekebilirsin.
Rusça öğrenmek zor mudur? Bu insanın isteğine ve çalışmasına bağlıdır. Çalışmalarını aksatmazsan gayet iyi öğrenirsin. Ama istemezsen ve az çalışırsan rusça o zaman zor bir dil olur. Aslında bu diğer diller için de geçerli.

Yabancı sitelerden öğrenirsin, falan fıstık laflarına takılma ve adam gibi kursa git.
  • clementine  (09.06.09 13:00:05 ~ 13:01:09) 
ne kadar öğrenmek istediğinize bağlı. aman da antalyalara gideyim rus hatunlarla muhabbet edeyim diyorsanız, hiç gerek yok kursa falan.

harflerin fonetiği/okunuşu gayet kolay. bizim dilimize yakın, çok zorlanmıyoruz. harf aşamasını geçmeden önce işte malesef matbaa yazıları-el yazıları farkı ile harfleri öğrenmek gerekiyor. dijital öğrenim setleri bildiğim kadarıyla bu kadar ayrıntılı öğretmiyor. zaten kurs vs. de burda devreye giriyor. iş için yahut özel zevkiniz için öğrenecekseniz kursu tavsiye ederim.
bir iki haftada kiril alfabesi okuma yazma öğrenebilirsiniz gerçi yeterince çalışırsanız, atla deve değil, gözünüzü korkutmayayım. ama her harf için 4 farklı sembol olduğunu belirtmeden geçemicem.
asıl mesele harflerden kelimelere ordan cümlelere geçerken yaşanıyor. isimlerin bin türlü hali (işte yönelme bulunma falan diyoruz ya türkçede) onların da cinsiyetlere göre (eril, dişil ve nötr) binlerce çekimi var. diyelim ki ismin çekimlerini öğrendin, güzel kadın diyeceksin, güzelin çekimleri de var. güzel araba dediğin zaman bambaşka bir şey oluyor vvsvs.
fiillere hiç girmedim bile farkındaysan :) rusça için istisnalardan oluşan dil dedikleri kadar var. etraflıca, hakkını vererek öğrenmek istiyorsan kurs şart bence.
ha bir de sesli öğrenim setleri var tabi, hiç sağlıklı bulmuyorum. telafuzlar kötü. (gerçi ben rosetta stone inceledim bir tek :)) bunun inceltmeleri var, miyagki znak var of içim darlandı.
rusça -kime göre neye göre olmakla birlikte- zordur efenim nispeten.
  • ahandanick  (09.06.09 13:07:27) 
hayatımın 7 senesi eski sovyetler birliğinde geçti, rusça yazıp okuyabilir, konuşabilir ve simultane çeviri yapabilirim. Argoya ve lehçelere de oldukça hakimim. Bütün bunların ışığında size şunu söyleyebilirim. A dan Z ye öğrenmeniz 1 yıl falan gibi bir sürede mümkün değil. Senelerinizi alacaktır.

Ancak düzenli çalışır ve pratik yapabilirseniz, iyi bir kulağınız varsa 4 ayda konuşmaya, 1 yılda daha düzgün konuşmaya, bu sürenin sonunda da kitap okuyabilmeye (sözlük yardımıyla) başlarsınız. Dünyanın açık ara en güzel lisanlarından biridir. Başka diller biliyorsanız öğrenme şansınız artacaktır. Rusça yı öğrenince diğer slav dillerine olan aşinalığınız da artacaktır. Kursa gidin, size öğretilenlere kafa yorarsanız ve çabuk pes etmezseniz size çok faydası olur.
  • justaddwater  (09.06.09 13:25:45) 
bu sene içerisinde kursa gittiğim halde üstüne düşemediğim için öğrenmek konusunda sıkıntı çektim. yalnız diyebilirim ki harf kısmından ziyade, sesle telafuz edilen kelimeyi harfe dökmekte sıkıntı yaşayabiliyorsunuz çünkü değişimleri algılamak zaman alıyor. illa "yok ben kursa para vermem" diyorsanız size yardımcı olacak kaynakları bulurum ama işe kursla başlayın derim.

ahandanick de belirtmiş sadece el yazısı ve kitap baskısı bile birbirinden farklı; şöyle ki biz matba basımındaki a harfi ile normal el yazması a harfini aynı kullanmıyoruz. rusçadaki hemen hemen tüm harfler böyle. işin gramer kısmında eril, dişil ve nötr çekimlemeleri var; çok zor değil ama mantığını anlamanız tek başına mümkün olmayabilir. istisnalara girmiyorum bile.

böyle yazınca gözünüz korkmasın. gerçekten güzel bir dil ve basit mantığa dayalı kuralları var, temelini kapmakta zorlanmassınız. pratik şansınız da varsa (yoksa da yaratın bir şekilde) ilerletebilirsiniz.
  • alchoburn  (09.06.09 14:42:37) 
www.livemocha.com

(sözlükten de bakınız: livemocha)
  • enola gay  (09.06.09 18:16:07) 
hayır kendi kendine ogrenebilirsin sadece biraz daha fazlka zamanını alır o kadar ben kendi kendime alfabeyi sokup cat pat konusacak kadar ogrenmistim.sonra da kursa gittim daha bi kolay oldu ogrenmesi.


  • manonflier  (09.06.09 21:34:51) 
online olarak görsel ve işitsel materyal kullanılan bir web sitesi hizmete giren dildir. web sitesi yeni açılmış olup her gün en az 1 ders görsel ve işitsel içerik sağlanarak güncellenmeye devam edecektir. kiril alfabesinden başlayarak kelime, dil bilgisi, testler, işitsel telafuz örnekleri, işitsel ve görsel diyaloglarla devam ederek rusçaya dair en geniş konu anlatımlı bir web site olmayı amaç edinerek tarafımca yapılmıştır :)

girin, kullanın, kullandırın :) eleştirilerinizi yeşillendirerek bana iletebilirsiniz. şimdiden teşekkürler :)
  • ironiden anlamayan dunyasiz  (02.10.14 14:07:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.