[]

Kopya Yazılım Sorusu

Yok şikayetçi filan olduğumdan değil ama hep merak eder dururum; koskoca yazılım firmaları milyonlarca dolarlık yazyılımlarının kırılıp internette paylaşılmaşına niçin bir şey yapamazlar? Mesela Adobe adamlar CS 4'ü de çıkardılar ayına kalmadan bütün CS 4 pakedi kırıldı. Ama mesela Melik Safi Duyar'ın gelişim, zeka saçmalıkları internette paylaşıma açıldığı gün hemen siliniyor. MSD mi büyük Adobe mu demicem ama bunun mantığı nedir abiler ablalar? Adobe "Lisanslılardan dünyanın parasını götürüyorum nasıl olsa rahvan gitsin" mi yapıyor mesela?




 
Mesela bu dosyaları kıran siteler reklam gelirlerini bu şirketlerle paylaşıyor olabilirler :) aklıma başka ihtimal gelmiyor, değilse insan delirir, o kadar emeğin sonucu bu mu diye...


  • pehape  (06.06.09 21:36:21) 
melik safi duyarın telif hakları kendisine ait ve izinsiz paylaşılan hangi ortamda olursa olsun tüm içeriği sildirmeye/kaldırtmaya yasal olarak hakkı vardır.
gerek site yöneticilerine ulaşarak gerek yasal işlemler aracılığıyla.

adobe un böyle bir hakkı yok mu diyeceksiniz tabi ki var fakat yazılımları kıran gruplar melik duyarın aşık attığı adamlar gibi kendi çapında forum işleten gruplar değil.
bu işten ne kazançları var kıran grupların. reklamdan başka maddi gelirleri yoktur kalanı prestij.

ha adobe da işlem yürütüyordur kaldırtıyordur örneklerine rastlanıyorda arada şikayet üzerine warezlerden uçan rapidden silinen birçok dosya gördük fakat p2pye düşen bir dosyanın paylaşılmaması imkansız. çığ gibi büyür adobe un elinden birşey gelmez dosya p2p ye düştükten sonra.
  • cura ut valeas  (06.06.09 21:44:12 ~ 21:46:17) 
Bunun pazarlama tekniği olduğunu öne sürenler var. Örneğin Microsoft, Windows ürününün kopyalarına yıllarca ses çıkarmadı. İşletim sistemi yeterince kişiye ulaşıp insanlar onu kullanmaya alıştıklarında da kopya ürünlere savaş açtı. Benzeri bir durum da Sony PSP için geçerli sanırım: bu ürün ne zaman gözden düşmeye başlasa çıkan bir firmware'de bir açık bulunur ve hemen kaçak iso oyunlar oynanmaya başlar, bir süre sonra da bunu yamayan yeni firmware çıkar ve yeni oyunlar o yeni firmware'i ister kurulurken. Belki işler böyledir belki de değildir kesin bilmek mümkün değil..


  • pppedant  (06.06.09 21:49:56 ~ 21:51:48) 
internete koyulma oranıyla ilgili birşey bu. adobenin programlarını binlerce insan aynı anda paylaşıma koyuyor ve takip çok zorlaşıyor. dediğiniz insanı tanımıyorum ama o kadar çok paylaşılan birşey olduğunu sanmıyorum ve bağlı olduğu firma da düzenli olarak bunları şikayet edecek birini görevlendirmişse devamlı silinir.


  • prodeq  (06.06.09 22:05:57) 
ben bazı firmaların bunu kesinlikle pazarlama taktiği olarak kullanıdığını düşünüyorum. zaten asıl paraların döndüğü kurumsal çalışan şirketlerde sıkı denetim var ve büyük cezalar ödetiliyor. nette dolaşan kopyalarıda çoğunlukla senin benim gibi hem takibi zor hemde takibi kazançdan çok zarar getircek kişisel kullanıcılar kullanıyor. müşteride bir şekilde o yazılıma bağlanmış oluyor. bu konuda hakkında en çok konuşulan microsoft oluyor haliyle.


  • genc irisi  (06.06.09 22:55:42) 
Çünckü kırılmayacak program yoktur. Hele ki birşey yapılabiliyorsa, sırf yapılabildiği için yapanı mutlaka çıkar. Internet de her konuda bunun en iyi örneği. Ama bana sorarsanız, en çok da 80'lerden kalan hacker alt kültürünün hala yaşanan yoğun hazzından dolayıdır.
(bkz: Reverse Engineering)
(bkz: Disassembler)

O inanılmaz demoları safkan makina koduyla bindiren adamlar için, uygulama cracklemek çoğu zaman için en fazla bir iki günlük bir bulmaca. Internet ağından kaldırmak imkansız ama, arama motorlarından bunları ayıklamak da, her gün internete paylaşılan verilerin miktarından ötürü pek kolay değil.

Zaten işlerine geliyor olsaydı, DRM, Piratebay davası, hapis cezaları vs.. gibi mevzulara kimse bütçe ayırmıyor olurdu. En çok da senin dediğin gibi, bireyle uğraşmaktansa, bunu vergi tablolarında bildirme zorunluluğu olan kurumlardan kazandıkları paraya bakıyorlar.

Bence şunu merak etmek lazım, bunca açık kaynak ve tamamen bedava olan uygulamayı yıllardır kimler geliştiriyor. Hem de hiçbir kazancı olmadan.

www.fsf.org
  • carcass  (07.06.09 01:10:38 ~ 01:14:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.