[]

Kedi Piresi

Yavru bir kedimiz var. İki aylık. On gündür burada. İlk günler eve almadık ama bir haftadır artık dışarda bırakamıyoruz çünkü yan bahçeye hayvan gibi bekçi köpeği geldi.

Kedimizin pireleri var. 20 kadarını tırnağımla sıkarak öldürdüm ama 3-5 var hala üstünde. Veterinere götürüp aşılarını yaptırırken dış parazit aşısını da olacaktı ama biraz geç kaldık, finallerdi haftasonuydu derken ancak bugün randevu alabildik veterinerden. Birazdan götürücem işte.

Mesele şu: Bu kedi bikaç gece önce uyurken kapıyı açık bıraktığım için odama girmiş, ayak ucumda uyumuş. Ve biraz önce, battaniyenin üstünde zıplayan bir pire gördüm. Öldürdüm baktım hakkaten pire lan. Bi veteriner "kedi piresi insana geçmez, evi basmaz, kedinin üstünde yaşar" demişti. Şimdi bu biraz önce öldürdüğüm pire, kedinin üstünden hasbelkader yatağa atlamış, yolunu kaybetmiş perişan bir pire miydi yoksa yumurtadan çıkıp beni yiyerek büyümüş bir pire miydi? Ne kadar zamanda ürüyor bu naneler?

Birinci soru: Evi pire basar mı? Pireler beni yer mi?
İkinci soru: Kedi dış parazit ilacını aldıktan sonra, tekrar pirelenebilir mi? Yani üstündeki pireler eve yumurta falan bırakmışsa, yarın öbürgün, bir ay iki ay sonra tekrar pirelenecek mi bu kedi?

 
Bizim kedi yavruyken pireliydi evi bişey basmadı yani veteriner haklı demek ki ben uzman değilim ama :-) ya sonra gittim 5-10 liraya bi bayer toz aldım kararınca döktüm, pirelerin kökünü kazıdım bu tozu iki kere uygulayınca. 1 hafta arayla mı ne uygulamıştım (24 saat sonrasında da yıkıyordum kediyi) pire kapmadı bir daha sonuçta ev kedisi nereden kapacak.

bi de pire yatağa girerse sizi inanın uyutmaz, yer bitirir. yani pire çok pis rahatsız ederdi kesin farkederdiniz.
  • Karluk  (02.06.09 13:43:19) 
efendim çocukluğu kedilerden gelen pirelerle yenilerek geçmiş biri olarak söylüyorum ki, kedi piresi insanı deliler gibi yer.

ama yerse anlarsınız yediği yer kızarır, kabarır ve çok kaşınır.

aman dikkat!
  • eyke  (02.06.09 13:49:51) 
çarşaflarınızı yüksek sıcaklıkta yıkayın,halıları iyice süpürün, ıslak zeminleri sirkeli suyla silin, kedinizi ilaçlatın. toz veya sprey pire ilacı da kullanabilirsiniz ev için. kedinizi de üstündeki pirelerden temizlemek için sirkeli pamukla silebilirsiniz. geçmiş olsun.


  • turkuazz  (02.06.09 14:19:21) 
birinci soruna cevap; pireler evi bir anda basmaz ancak battaniye ustunde gordugun pire battaniyeye yumurta birakmissa ugrasman gerekecek. bizim kediyi pireli gordugum anda evdeki butun battaniye ve halilari yikamistim. daha cok buralara yumurtalarini birakiyorlar.
ikinci soruna cevap; frontline adinda kediler icin bir pire ilaci var. bir kere uyguladin mi bir daha kedinin ustunde tek bir yumurta bile goremezsin ancak biraz once dedigim gibi pireler battaniyeye yumurtlamissa ve kedin battaniyenin ustune cikarsa, yatarsa kedinin tekrar pirelenme olasiligi var. bu yuzden bence butun bu battaniyeleri, nevresimleri yuksek derecede camasir makinesinde yikaman. kolay gelsin.

  • fnac  (02.06.09 14:22:07) 
Pire itte, bit yiğitte lafı boş yere söylenmemiştir. Hakikatten pire insanda yaşamaz. Sizi yemez. Defalarca üstelik sokak kedisi besledim biliyorum. Sokak kedilerine pire ilacı neyin yaptırmazdık, kendi habitatlarında yaşayıp giderlerdi. Ama tabii rahatsız oluyor yavrucaklar o yüzden evdeki kedilerimize yaptırıyoruz. Ama dışarı çıkarsa tekrar pirelenir (ilacın etkisi geçince) o ayrı...


  • SiyamkedisiZorro  (02.06.09 16:30:58) 
Kedinin pireleri insan kanıyla yeterince beslenip üreyemedikleri için evde kedi varsa sizi tercih etmez.

Benim kedimin damlasını ihmal etmiştik 1-2 ay kadar, tavanlar pire içindeydi, başka yerlerde de vardır tabi ama tavanlar beyaz olduğu için ordakiler daha net görünüyordu. Bana bir zararları olmamıştı. Ertesi gün kediye damla damlattım, evi de elektrik süpürgesiyle temizledim, bir daha görünmediler.

Pire damlası damlattırmanız lazım, kedi henüz yavruysa evde damlatmanız çok zor olabilir. Kedinin yalayamayacağı şekilde ensesine damlatılması lazım, bence bir veterinere götürün hatta birçok pet shop'ta da yapıyorlar. 2 ayda bir tekrarlanması lazım damlanın, biraz geciktirirseniz kedi o kadar kolay pirelenir ki.
  • hayali arkadaş  (02.06.09 18:46:18) 
Şimdi veterinerden dönüyorum, damlasını damlattırdım, hatta pire tozu da döktü sağolsun. Kedideki pireler gitti ama yatakta yorganda pire varsa ben bu evi komple yakarım, kedinin girmediği yer yok çünkü, yıkamakla temizlenecek gibi değil kocaman ev : /

Tavsiyeler için sağolun, teşekkür ediyorum. Bişey daha sorucaktım ama unuttum sorarım bi ara
  • joelskellington  (02.06.09 19:00:26) 
biz kedinin damlasını damlattıktan sonra evdeki pireler de kaybolmuştu, dediğim gibi insan kanıyla ömürleri kısalıyomuş ve üreyemiyorlarmış, onla ilgili olabilir.
ama ben köşe bucak heryeri çamaşır suyuyla silmiştim, onla da ilgili olabilir,
yine de pire için yorgan yakmayın, birşey olmaz kedi piresinden.

çok endişeleniyorsanız lavantin diye bir bitki var, mezarlıklarda bol bol bulunuyor, aktarlarda da kurutulmuş halde bulabilirsiniz, ondan koyun yatakların üstüne falan, pireleri kaçırıyor.
  • hayali arkadaş  (03.06.09 01:16:09) 
kedi piresi diye aratılınca çıktığı için yazma gereği gördüm. genelde sevimli dostlarımızın parazitlerinin bize bulaşmadığı ile ilgili bir kanı var. fakat ilaçlama şirketlerinden bir kişiyle dahi görüşseniz, hamamböceğinden sonra en çok şikayet edilen böceklerden birinin kedi-köpek piresi olduklarını söyleceklerdir. kediler genelde ev dışına çıkmadıkları için ense damlası ile pireden azadeler, ama sokak kedilerinin kulaklarını, boyunlarını ve enselerini tıkır tıkır kaşıdıklarını görüyorsanız bu pireli olduğuna delalettir. aslında bunun hep farkındaydım, fakat çok sevimli bir kediciğe dayanamayıp onu birkaç gün evimde misafir etmiştim. kişisel çözüm çabalarım yeterli olmadı, zira muhtemelen yumurtaları yayıldı etrafa. pireler ölüyor, fakat yumurtaları bir süre sonra kırılıp yeni pireler üretiyor anlaşılan. eğer ayak ve ayak bileğinden dize kadar uzanan kısımda aşı yarasını hatırlatan kızarıklar görüyorsanız, maalesef evinizin pireli olduğuna işarettir. bir an evvel profesyonel yardım almanız gerekiyor. ben evi ilaçlatacağım, ama pirelerin apartmanı salmış olmasından korkuyorum. kediler apartmana giriyor ve ne yazık ki pek bir temizlik yapılmıyor...


  • makinedeki hayalet  (28.06.16 00:01:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.