[]

komün bir yerleşke sizce mümkün mü?

Bakunin'in değerli yol arkadaşları, pek sevgili kollektivist anarşistler!

Malum olduğunuz üzere Türkiye'de siyaset ve toplumsal yaşam ortada, hoş dünyanın geri kalanı çok farklı değil. Henüz gezegenler arası insanlı yolculuk olmadığı ve alternatif kısıtlılığı nedeniyle dünya üzerinde yaşayacağız, tamam.

Peki sizce Türkiye'de anarşist bir komün kurmak mümkün olabilir mi? cevabınız evetse siz böyle bir yapı oluşturmak için nasıl bir yöntem izler ve ne gibi sonuçlar beklerdiniz?

yok cevabınız hayırsa neden?

hayal gücünüz için bir sınırlama bulunmuyor, örn : 100 dönüm arazi alır (özel mülkiyete karşıyız ama hayal bu idare edin) içine 100 - 200 bungalov yerleştirir, kendi kuralları olan şöyle veya böyle bir toplum yaratırdım, şu meslek gruplarından kişileri davet ederdim ve şunları yapardım, birlikte yaşamak için şu kuralların geçerli olmasını isterdim vb deseniz, ne derdiniz?

alt yapı ve enerji ihtiyacını nasıl çözer, teknolojiye (iletişim / internet vb) bakışınız ne olurdu?


alakasız bakınız : cevab veremedi!

 
olmaz. millet rahata alıştı çünkü.


  • sutlu nescafe  (04.03.14 19:32:34) 
www.imeceevi.org

buna benzer yüzlerce permakültür, ekolojik yaşam çiftliği var türkiye'de. kimisinde internet varken kimisinde elektirik bile yok.
  • desidire  (04.03.14 19:38:52 ~ 19:39:42) 
dersim'de dört arkadaş bir araya gelip yapıyor şu an bunu. benim de arkadaşlarımdan böyle öneriler projeler geliyor ama ben henüz istanbul'la alış-verişimi bitirmedim.


  • Demet  (04.03.14 19:46:03) 
imece evi ücretliydi bir dönem, hala öyle mi bilmiyorum. ama bu sebeple sıcak bakamamıştım.
bence paylaşmayı başarabilirsek ve eşyalara verdiğimiz değeri azaltabilirsek her şey mümkün. ama bu tür komün yaşam evleri ya da alanlarında her şey kurallarla. bana en başından olayın mantığına ters görünen bir şey bu.
hani otorite olmayacaktı. bir insan geliyor ve eve girebilecek diğerleri hakkında söz sahibi oluyor. şunu yapmak zorundasın ve bu yasaktır diyebiliyor.
içimizde yeşerttiğimiz kolektivist ruhu bu tür yerlerde aramamalıyız gibime geliyor. bunu sokağa taşırabilelim yeter. yolda üşdüğünü farkettiğimiz bir yabancıya ceketimizi verebiliyorsak, bir aç sokak hayvanına üşenmeyip ufak da olsa yiyecek alıp ikram edebiliyorsak, üzerimize yüklenen onca mahalle baskısına karşın hala sokağa marka olmayan giysilerle karışabiliyorsak, en sevdiğimiz dar kazağımızı bizden daha kilolu birine ödünç verebiliyorsak mesela, umursamıyorsak eşyanın eşyalığını, neden bu ruhu bir eve kapatalım ?
  • baobap  (04.03.14 19:55:19) 
arkadaşlar ben mevcut denemeler ve uygulamalardan ziyade "siz yapsanız" ne yapardınız nasıl yapardınız onu merak ediyorum.

@sutlu nescafe, ay başında hesabına yatacak bir para için köle gibi çalışmak pek rahatlık olarak gelmiyor bana, veya burada bahsettiğin rahatlığı ben yanlış algıladım.

@desidire, dünyadaki örneklerinden ziyade Türkiye'de nasıl olur? bu soruya yanıt arıyorum esasında.

@hayirsiz, o şirketleri bireysel olarak iflas ettiremem :(

@demet, bir web siteleri vb var mı?
  • kuduz balik  (04.03.14 19:55:40) 
@baobap, kurallardan kasıt şu,

ne sebeple olursa olsun şiddet kullanılmaması, ayrımcılık yapılmaması, mülkiyetçilik yapılmaması vb gibi.

yoksa herkes lacivert üniforma giyecek tadında kurallar değil elbette
  • kuduz balik  (04.03.14 19:57:26) 
imeceevinde sigara yasağı var. evin dışında bile değil, evin bahçesinin dışında içme izni var.


  • baobap  (04.03.14 19:58:23) 
@konusma ben konusuyorum daha bitirmedim,

rüzgar ve güneş enerjisini kullanmayı başardık diyelim, arazi üzerine konuşlandırılacak yapılar için imar gerektirmeyen bungalov tarzı yapıları hayal edin dolayısıyla emlak ve diğer vergiler barınma için söz konusu değil.

içme suyuna erişimi kaynak suları ile hallettiğimizi hayal ediyorum, bir şekilde depoladık vb. altyapı ve kanalizasyon sistemi için fikrim yok.

her ne kadar kapalı bir toplum oluşturma gayretinde olursak olalım vatandaşı olduğumuz ülkenin kuralları bağlayıcı olacaktır evet (eğitim, cenaze vb) burada hemfikiriz.

bazı kurallar gerekecek demişsin ya, mesela nedir o kurallar, sen böyle bir yapıyı hayata geçirecek olsan olmazsa olmazların ne olurdu?
  • kuduz balik  (04.03.14 20:06:58) 
internet siteleri yok çünkü daha yolun başındalar. bildiğim kadarıyla ev yapıyorlar şu an. umarım işi büyütürler zamanla. bence öyle çok büyük boyutlu birşey mümkün olmaz, okula gidecek çocuklar, hastaneye gideceksin vs. ama yeme-içme işlerini kendin halledebilirsin gibi geliyor bana, hatta bu arkadaşlar organik tarım yapmayı ve yiyeceklerini kendileri üretmeyi planlıyorlardı.


  • Demet  (04.03.14 20:09:52) 
@konusma ben konusuyorum daha bitirmedim

şiddet, taciz, tecavüz için hapis cezası mümkün olmaz ziyadesiyle hali hazırda bir ülkenin kanunlarına tabii olarak yaşıyorsunuz, hapis cezası veririm derseniz bu karşınıza "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçu olarak çıkar. maalesef devlet değil bir topluluğuz. yapılabilecek tek şey ilgili kişiyi kolluğa teslim etmek ve dışlamaktan öteye gitmez.

ve eğitim ve sağlık için yine devletin kurallarına riayet etme mecburiyetimiz var.

esasında şu örnek daha mı doğru olur (Fatsa deneyimi)

Fatsa'nın çok küçük ve lokal bir deneyimi gibi diyelim.
  • kuduz balik  (04.03.14 20:23:43 ~ 20:24:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.