[]

İmla ile İlgili İki Soru

İyi geceler. Benim imla ile ilgili iki sorum olacak.

1) "XX Gazetesinde yayınlanan..." mı "XX Gazetesi'nde yayınlanan..." mı ?

Bana birincisi doğru gibi geliyor ama nedenini bilmiyorum. Hangisinin doğru olduğunu ve neden onun doğru olduğunu açıklayabilir misiniz ?

2) Bir eser ismini tırnak içinde yazıyoruz diyelim. Bu tırnak içinde yazılan esere gelen çekim eki kesme işaretiyle ayrılıyor mu ?

"Kürk Mantolu Madonna"ya
ya da
"Kürk Mantolu Madonna" 'ya

Hangisi doğru ?

Teşekkürler.

 
Mesela "Star Gazetesinde yayınlanan yazı..." derken ayırıyor muyuz ? Acaba bunla ilgili TDK kaynağı var mı elinizde ? Ben bakındım da bulamadım.


  • empati kuramayan psikolog  (02.03.14 00:27:58) 
1. özel isimlere getirilen ekler kesme işareti ayrılır. Örn. Resmi Gazete'de ve Hürriyet Gazetesi'nde.

2. Tırnak içine alınan sözlerden sonra gelen ekleri ayırmak için kesme işareti kullanılmaz.

her iki durumda imla kurali. 1. durumun kendi içerisinde özel halleri var. ayrinti için:
(bkz: http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=187:Noktalama-Isaretleri-Aciklamalar&catid=50:yazm-kurallar&Itemid=132)
  • helenart  (02.03.14 00:29:40) 
-Gazetesi'nde
özel isim olduğu için kesme kullanılacak

-"madonna"ya

tırnak işareti varsa kesme işareti kullanılmaz.
  • leni 09  (02.03.14 00:33:21) 
Resmî Gazete ile Hürriyet gazetesi farklı. Resmî Gazete doğrudan doğruya gazetenin adı. Hürriyet'in adıysa yalnızca Hürriyet. Gazete orada özel ad değil. Yani MuadDib'in ilk açıklaması yerinde.

Bu arada şurada yazmaktan dilimde tüy bitti, 1980 sonrası TDK'nın kendi içinde çelişen bir sürü uygulaması var, açıklamaları yetersiz ve tutarsız. Ömer Asım Aksoy reisten ve Ana Yazım Kılavuzundan şaşmayın. Ha, bu arada, daha dahi anlamına gelen de'yi ayrı yazamayanların tavsiyelerine kulak asmayın.
  • microfiction  (02.03.14 02:41:31 ~ 02:42:08) 
microfiction +1. "X gazetesinde" diyeceksin. istisnası Resmi Gazete çünkü gazete özel isme dahil.


  • uepuey  (02.03.14 02:55:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.