[]

aspirin içmek vs. heyecanı azaltmak

aspirin içmek heyecanı azaltır mı ? hani kan akışını rahatlatıyor falan aslında azaltmaktan kastım heyecanın vücuttaki etkilerini azaltır mı demekti.

suda eritilen aspirinle tablet aspirin arasında bir fark var mı ?

aspirinin başka yararı veya zararı var mı ?

teşekkürler.

 
1. hayır, azaltmaz. zaten heyecanlanınca kan akışınız hızlanır.

2. suda eritilen kana daha çabuk karışır, bunun haricinde yok.

3. en büyük tehlikesi mide üzerindeki yan etkileri. enterik kaplı olanlar (coraspin, ecopirin) haricindekiler kesinlikle tok karına alınmalı. ayrıca antiplatelet / kan sulandırıcı etkisi de olduğundan mide kanamalarına sebebiyet verebilir. alkolle alınırsa bu mide kanaması riski artar. düzenli olarak yüksek dozda kullanılırsa beyin kanaması riskini de artırıyor maalesef.
  • moroff  (16.02.14 22:56:38) 
hayır azaltmaz.
mg farklı.suda eriyen genelde c vitamini içerir.yutamayanlar suda eriyeni tercih eder.suda eriyenler özel bir tuz vardır mide yanmasını engeller.

  • uykulu_fb  (16.02.14 23:05:09) 
Kan akisi hizlaniyor ama kan akisini rahatlattigi icin o heyecanib etkisini daha az hissetmez miyiz ?

Ucuncu maddede dediklerinizi anlamadim suda karistirilanlarda da bu riskler var mi zaten ben duzenli degil ara sira kullanirim baya nadir hatta
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (16.02.14 23:06:41) 
uykulu_fb'nin belirtmiş olduğu gibi suda eriyenlerin mideye zarar verme olasılığı daha düşük, onu atlamışım, pardon.

kan akışını "rahatlatmıyor", açıkçası rahatlatmaktan kastınızın ne olduğunu da tam anlayamadım. heyecanı hissetmemizin sebebi kanın damarlarımızdan daha ağır bir şekilde akması falan değil, bu gibi durumlarda kendi vücudunuzda gözlemledikleriniz belki de böyle bir algının oluşmasına sebep vermiş olabilir, bilemedim. fakat aslen olanlar şunlar: adrenalin ve noradrenalin salgılarsınız, damarlarınız daralır, kan akışınız hızlanır, metabolizmanız hızlanır, vücudunuzun oksijen gereksinimi artar, dolayısıyla kalbiniz ve akciğerleriniz daha hızlı çalışır, sindirim baskılanır. sempatik sinir sisteminiz devreye girer.

aspirinin kan üzerindeki etkisiyse trombosit (platelet) denen hücrelerin bir araya gelerek pıhtı oluşturmasını engellemesi. heyecanla alakalı bir durum değil bu.
  • moroff  (16.02.14 23:20:19 ~ 23:23:01) 
Peki kalp hastalarinin her gun aspirin icme sebebi ne o zaman ?

Yanlis anlamayin sadece ogrenmeye calisiyorum aspirin kani sulandirmaz mi bu durumda da damarlarimiz daraldigi icin kanin daha rahat akmasini saglar kalbe binen yuk azaldigi icin kalp daha yavas atar beyne de gerekli oksijen gitmis olur.

Buar sadexe benim tahminlerim bir bilgim yok bu konuda
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (16.02.14 23:25:08) 
estağfurullah, rahat olun.

"kan sulandırıcı" halk dilindeki adı yalnızca ve bilimsel anlamda tam olarak nasıl etki ettiğini açıklamaktan uzak. kalp hastalarının kullanma sebebiyse şu platelet denen hücrelerin birleşerek kan damarlarını tıkama, dolayısıyla kalp krizi, inme gibi rahatsızlıklara yol açma ihtimalini azaltmak. kelimenin gerçek anlamıyla kanı sulandırmıyor yani. :)
  • moroff  (16.02.14 23:38:20) 
düşük doz aspirin kanı sulandırır. yüksek dozu değil. normal 500 mglık aspirinlerin kan sulandırıcı etkisi azdır. kanın sulanması ile kan akışı rahatlamasının bir alakası yoktur. kan sulanması demek kanın su gibi olması demek değil, pıhtılaşmanın engellenmesi demektir.

işin özü sen çok yanlış gelmişsin kardeş.
  • fayfim  (16.02.14 23:43:52) 
186 425 düşük doz aspirin içen hastayı ve 186 425 aspirin içmeyen hastayı yaklaşık 6 sene süreyle izlemişler. aspirin içen hastaların en az 75 gün süreyle içmiş olmasını şart koşmuşlar o gruba dahil edebilmek için.

sayıları yazıyla da yazayım: yüz seksen altı bin dört yüz yirmi beş hasta. toplam 360 binden fazla hasta ve 6 sene izliyorlar. büyük bir araştırma yani.

sonunda görmüşler ki,

kan sulandırıcı etki için düşük doz aspirin içen grupta her 1000 kişiden 5.5'i kanama geçirmiş. aspirin içmeyen grupta ise, her 1000 kişiden 3.6'sı kanama geçirmiş. ya mide kanaması ya da beyin kanaması.

böyle bir riski var aspirinin. ama risk/fayda oranına baktığınızda faydası ağır bastığı için, kullanılmaya devam ediyor.

bi de kalb damar hastalıklarından başka pankreas kanseri ve kalın bağırsak kanseri görülmesini riskini azalttığına dair bulgular var.
  • compadrito  (17.02.14 05:44:30 ~ 05:51:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.