[]

duyduğunu çalabilme

duyduğu herhangi bi müZiği nota olmadan çalabilen arkadaşlar bu bi ytenek midir nedir anlayamadım,bunun için napmak lazım,notaların kölesi olmak istemiyorum..

Çok darlandım:-)


 
Yetenektir, kulaktır. Sizde var mı yok mu bilirsiniz illaki.

Bende var mesela ~~
  • sharon and hope  (15.02.14 12:11:07) 
yetenek ve kulakla alakası yok. gerizekalı değilsen disiplinli çalışmayla sen de bu kıvama gelebilirsin. "yetenek işi; ama bende var mesela" şeklinde cümle kuranlara he deyip geç.

örn; aşık veysel, karacaoğlan gibi halk ozanları nota'nın n'sinden anlamaz.
  • mayeskuel  (15.02.14 12:16:32 ~ 12:17:40) 
bunu bir zamanlar gitar hocam "telefonda birinin sesini tanıma"ya benzetmişti. yani bu zamanla sürekli çalışarak olabilecek bir şey. bir süre sonra kulak aşinalığı olmaya başlıyor. bu da haliyle düzenli çalışmayı gerektiriyor.


  • clones  (15.02.14 12:25:52) 
@mayeskuel Moonlight sorusunda "duyduğu herhangi bir müziği nota olmadan çalabilen arkadaşlar"'a seslenmiş, ben de böyleyim demek duyurusuna absürd kaçmıyor diye düşünüyorum. Ayrıca Moonlight bunu şu an yapabiliyor olsaydı zaten yapıyor olurdu ve bize sormazdı diye düşünüyorum.

Notaların kölesi olmak istemiyorum demiş siz gelmişsiniz disiplinli çalın demişsiniz, bu disiplinli çalışmanın uzunluğu kişiden kişiye değişir, notaların kölesi kulu haline de gelebilirsiniz uzunca bir süre.

Ayrıca bana "he" deyip geçebilir tabii problem de yok kesinlikle.
  • sharon and hope  (15.02.14 12:35:04) 
Duydugunu nota olmadan calabilmek ayri sey, duydugunun hangi nota oldugunu bilebilmek ayri sey.

Duydugunu calabilmek icin nota bilmek gerekmez, agirlikli olarak "kulak" diye tabir edilen sey gerektirir. Hatta enstruman bile bilmeden duydugunuz bir seyi islikla calabilirsiniz, eger enstruman calmayi biliyorsaniz da enstrumanla calarsiniz. Nota da biliyorsaniz entrumanla caldiktan sonra ne caldiginiza bakip notaya dokersiniz.

Duydugunun hangi nota oldugunu bilmek ise (birini sesinden tanima ornegi) (bkz: mutlak kulak) denilen seydir ve dogustan gelen bir ozelliktir. Tabi ki cok calismayla da bir yere kadar gelistirilebilir ancak eger bu konuda yetenek 0 ise ne yapilirsa yapilsin gelismez.

Soruya cevap: eger enstruman calmayi biliyorsaniz (bunun icin nota bilmek sart degil) ve kulaginiz varsa duydugunuz seyi calabilirsiniz. Kimisi duyar duymaz ilk denemede calar, kimisi 5-6 denemeden sonra parcayi cikartir, bu da yetenek+pratik kombinasyonuna bagli bir surectir.
  • crown  (15.02.14 12:37:30) 
kesinlikle müzik aleti çalmaya devam ettikçe zamanla müzik kulağı gelişiyor. en güzel örnek de benim kardeşimdir. 3 senelik bir gitar öğrenim süreci ile sıfır müzik kulağı ve sıfır sesten idare edilebilir müzik kulağı ve sese geldi. nota bilgisi sıfırın altında olmasına rağmen.


  • fayfim  (15.02.14 12:39:03) 
İşte bende bu var. Gerçekten var. İlkokulda falan flütle mesela, shakira parçalarını bile çalardım. Arada da kuzenlere falan eğlence olsun diye çalıyorum. Ya da elime gitar geçer, onda da öyle. Notaları biliyorum ama herhangi bi parcayi notalarina bakmadan kendim bulabiliyorum. Org vs... Profesyonel müzik aletleri sayılmazlar o kadar evet ama yine de bi çok kişinin şaşırmasına vesile olcak seviyede bulundum.

Bence doğuştan da gelen bi şey olabilir. Müzik kulağım da olabilir. Çok keskin dinliyorum vs. Dinlerken beynini konsantre etmek gerekiyor galiba şarkıya.
  • barbara herhalde barbara manken olan  (15.02.14 12:39:17) 
bazı insanlard doğuştan gelen bir yetenek bazıları sonradan çalışarak elde edebiliyor bunu.

Vanessa Carlton 2 yaşında disneyland'de duyduğu bir müziği piyanoyla birebir kopya etmiş. sonra eve dönünce annesi onu çalıştırmaya başlamış. bu tahmin edersiniz ki doğuştan gelen bir yetenek. 2 yaşına kadar çalıştı ondan öyle oldu diyemeyiz.


oda arkadaşımla bundan çok uzun seneler önce gitar kursuna başladık. ben eric clapton hayranı olmuştum o ara ve bu adam gibi blues/jazz gitar öğrenecem dedim. arkadaşım bir kurs ayarladı. ona başladık. ikimiz de elektro aldık. ben dandik bir gitar aldım. o paraya kıydı bayağı sağlam bir gitar aldı. ikimizde de gram bilgi yok müziğe karşı. o ana kadar bir yeteneğimiz de yok.

2-3 ay gittik hala haluk levent şarkılarının akorları dışında bir şey görmüyorduk. ben sıkıldım. jazz gitar öğrenmek isterken gidip akdeniz akşamları çalmak sıktı. zaten ikimizde de yetenek yok. ben bıraktım. bir bok da çalamadım zaten. haluk levent akorlarını bile doğru basamadım. o derece aşırı yeteneksiz çıktım. ama o da benden farklı değğildi. 10 yıldan sonra herifi taksimde gördüm. bir grup kurmuşlar. adam bir sololar atıyor ne olmuş bu böyle dedim.

muhabbet ettik. dedim naptın sen. dedi ki normal biri 1 yılda gitarı az çok öğrenir 3-4 yılda iyi yerlere gelir ben 8 yılda iyi yere gelebildim ama bıkmadan devam ettim.


yani işin özeti eğer istiyorsan yeteneğin olmasa bile aşırı çalışarak gelebiliyorsun o noktaya. ama burada azim önemli. benim gibi 3 ayda götü yayarsan hayal bu işler. şimdi dinlediğim müziğin türünü bile doğru düzgün seçemiyorum. müzik kulağım o seviyede.
  • godsparticle  (15.02.14 12:46:56) 
sırf benle inatlaşmak, yazmış olmak için yazanlara söylüyorum. yetenek ve kulakla alakası yok derken ilk 2 mesajın "doğuştan gelen yetenek, kulak" ima'sına atfen yazdım. elbet yeteneği olan insan 1 ayda öğrenirken olmayan yıllarını harcar. benim söylemek istediğim, yeteneğin, kulağın yoksa imkansız algısının yanlışlığına parmak basmak.


  • mayeskuel  (15.02.14 13:13:54 ~ 13:14:34) 
Tüm yazanlara teşekkür ederim, diyalektiği coşturanlar arkadaşlara ayrı


  • moonlight  (15.02.14 13:56:21) 
"yetenek" gibi doğuştan gelen, insanın üzerinde etkisi ve kontrolü olamayan bir şeyi övmek de garip ha.


  • pain of liberation  (15.02.14 13:58:07) 
evet, bu bir yetenektir.


  • compadrito  (15.02.14 14:12:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.