[]

Aynı Para Birimini Kullanan Ülkeler

Merhaba.
Cevabını merak ettiğim bir soru var.

Özellikle eski sömürgelerde, günümüz modern güçlerinin para birimleri geçerli durumda. Bambaşka bir kıtada bir ülkenin amerikan dolarını resmi para birimi olarak kullanması gibi. Aynı para birimini kullanan bu ülkelerde, ekonomisi daha küçük çapta olan ülkedeki para basımı, o para birimini kullanan ana ülkede mi gerçekleşiyor? Devlet bankalarının tam olarak işlevi ve küçük ülkenin hakları nedir bu konuda?

Bir de, aynı tür ismine sahip, fakat farklı para birimleri var mesela.
İtalyan lirası (evet artık euro devri biliyorum) ile Türk lirası gibi veya farklı şeyler olsa da Kanada doları ile ABD doları gibi.. Bu "lira", "dolar" gibi türlerin kendine has özellikleri mi vardır da ülkeler bu türleri resmi olarak kullanmaya karar vermiş? Aradaki temel farklar nelerdir, nasıl bir araştırma yapmam gerekiyor?

 
Kanada dolari ile amerikan dolari apayri seyler. Sadece isimlendirmesi ayni.zaten ikisi de ingiliz somurgesiydi, ki ingilizler Sterlin kullaniyor. Kanada hala Ingiltere kralicesine baglidir ama cok bir mudahelesi yok buralara.


  • fortisvita  (11.02.14 15:52:57) 
hayır. çok hayır.

küçük büyük hiçbir ülke parasını başka ülkeye bastırmaz. başka bir ülkenin parası yaygın olarak kullanılıyor olabilir, ama bu 90larda türkiye'de kiraların dolar üzerinden alınmasından çok farklı değil. hala günlük değişen bir kur sistemi olur. zira para basmak ülkenin ekonomisini yönetmek için çok güzel bir tool, ülkeler bunu bırakmaz.
  • katir cobani  (11.02.14 16:18:11) 
Amerikan Doları veya İngiliz Sterlini sadece kendi ülkelerindeki yetkili darphaneler basabilir. Yani gidip de falanca adasında sırf usd kullanılıyor diye, o adaya darphane veya para basma yetkisi verilmiyor.

Bu küçük ülkelerdeki merkez bankalarının işlevi de duruma göre değişir.

Diğer soruya gelince, tamamen diller arası terim transferinden dolayı böyle bir şey olmuştur. Bu konuda da çok kafa patlatma.

Hatta iki soru da oldukça absürd, çok irdelenecek mevzular değil.
  • d k a  (11.02.14 16:19:20) 
ülkeler, parasını başka ülkeye bastırabilir. ama madeni para sadece.

en.wikipedia.org


bir de doların tarihine bakabilirsin. ama para birimi dolar olup da genel olarak doların tarihine uymayan ülkeler de var. kanada ve avustralya gibi. pound'dan dolara geçmiş bu ülkeler. sebep de ticari ilişkiler. bir de "ondalık sistem"e geçmenin avantajları.
  • ermanen  (11.02.14 16:27:36 ~ 16:38:09) 
fortisvita, ikisinin apayrı şeyler olduğunu biliyorum.
sadece ikisi de "dolar" türü altında.
italyan lirası ile türk lirası gibi. farklı şeyler fakat ikisi de lira türünde. bu tür seçimlerinin herhangi bir özelliği var da ona göre mi seçiliyor, anlamak istedim. geography.about.com örneğin liranın veya rublenin veya doların kendine özgü bir teorisi mi var?

neyse, cevaplar için teşekkürler arkadaşlar.
ortak para birimi kullanan ülkelerde güçsüz ülkenin nasıl para bastığını veya kendi ekonomisini bazı açılardan nasıl kontrol ettiğini anlamadım gerçi hala. örneğin en.wikipedia.org bu ülke amerikan dolarını kullanıyor resmi olarak. eğer parayı kendi de basamıyorlarsa, tek çareleri bizdeki döviz girişi tarzında bir sistem mi yani?

avrupa birliği ile ilgili bir soru da soracaktım fakat madem absürt olduğunu düşünüyorsunuz sorularımın, sormayayım. : ) iyi günler.

yine de bir çok konuda bilgilendirdiniz, teşekkürler.
  • aberforth x  (11.02.14 17:17:28 ~ 17:22:07) 
  • r_u_h  (11.02.14 17:41:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.