[]

ergen psikolojisi filan hk. uzman görüşü lazım

Arkadaşlar ingilizce dersim için 'gençlerde(teenager 13-19 yaş) bilgisayar oyunu bağımlılığı ve bu durumun önlenmesi için öneriler' başlıklı bir makale yazıyorum, bazı çözüm önerileri sundum makalede örneğin oyunlara çok düşkün arkadaşımızın ev ve okul sorumluluklarını
aksatmaması için aile içinde bi sistem oluşturulmalı, şöyle ki arkadaşımız sorumluluklarını yerine getirdiğinde oyun oynamak için kredi kazanıyor, 2 saat ders = 1 saat bilgisayar oyunu oynama hakkı gibi', şimdi böyle bir yaklaşım doğru mudur değil
midir, işe yarar mı bu sorunun çözümünde, bir uzman ağzından makaleye iliştirmem gerekiyor.


 
Don't Feed The Geek diyorum :-)


  • Karluk  (10.05.09 22:57:05) 
bence en iyi yöntem değişik hobiler kazandırmak.boş zamanlarında yapabileceği ve bütçeye göre.Spor olabilir, müzik aleti olabilir, dans....
bilgisayar bağımlılığı yaşla alakalı değil bence boş zamanlarında insanın yapabileceği başka seçenekler olması lazım

  • gns  (10.05.09 23:11:51) 
bu bahettiğin yöntemin adı premack ilkesidir. önce iş, sonra oyun anlamına gelir. işe yarar bir yöntemdir.


  • yalniz bir opera  (10.05.09 23:19:42) 
hatta çocuğun ayağına bir "adımsayar" takıp ne kadar çok gezerse bilgisayarı açmak için o kadar zaman kredisi kazanan bi aletten bahsedildiğini okumuştum. ama nerde haturlayamadım. örnek olarak kullanmak gerekecekse, hıncal uluçun yazılarından birinde olabilir.


  • kabablanka  (10.05.09 23:25:56) 
@gns sağol önerilerin için, aktivite olayı da çözümlerim arasında yer alıyor ama benim asıl ihtiyacım olan bir uzman yorumu ki önerim kabul edilebilir mi uygulanabilir mi filan bi değerlendirme yapabileyim sonuç bölümünde. Yaş olayı da konuyu daraltmak için yoksa yaşla alakası yok tabi.


  • frijitbardot  (10.05.09 23:27:13) 
bence de sadece yaşa bağlamamak gerekir bunu. Eşek kadar herifler var hala pes oynayan. Bence bunun en önemli nedenlerinden biri sosyal yaşama uzak kalmaktır. Boş vakitte kitap okuma alışkanlığı veya ne bileyim arkadaşlarıyla gezip tozma alışkanlığı olmayanlar yapacak birşey bulamazlar. Ya televizyon ya da bilgisayar oyunu. Kendimden biliyorum.

Bir de 2 saat ders= 1 saat bilgisayar oyunu olayına pek katılmıyorum açıkçası. Tamam çocuğu kandırıyorsun çaktırmadan ders çalıştırıyorsun ama çocuğun hayatını bilgisayara endekslemiş oluyorsun. Çocuk her ne yapıyorsa bilgisayar için yapacaktır. O yüzden dersler bir amaç değil, bilgisayara ulaşmada bir araç olacaktır çocuk için. Bu tehlikeli olabilir, ayrıca bunu uygulamak isteseniz bile maksimum 13-14 yaşındaki çocuğa uygulayabilirsiniz. 18'ine gelmiş çocuğa "ders çalışırsan oyun oynayabilirsin" demek bir yana "ders çalış demek bile" gereksizdir.

Eğer birşey yapılacaksa bu çocuğu oyundan uzaklaştırılarak veya ona ulaşması için şartlar koyarak yapılmamalıdır. Çocuğu oyun dışında başka alanlara(spor, kitap okuma, tiyatro, arkadaşlık, birlikte dışarda zaman geçirme) çekmek gerekir. Bu şekilde çocuk oyun oynamak dışında başka şeylere yönelecektir.

Oyun oynamasına karşı çıkmak, hatta buna karşı çıkmak için derslerini öne sürmek yapılacak en kötü şeydir. Eğer çocuk oyun oynuyorsa bence baba ona eşlik etmelidir.(anneler pek beceremez ondan baba dedim)
  • ocanal  (10.05.09 23:31:31 ~ 23:34:08) 
Bence hatalı. Ergenin iradesi ile kararlar alıp uygulamasını engeller.İleride de ödülle ve ya ceza ile yönetilen bir birey olur. Bence iradi olarak bunu üstesinden gelinmesi çocuğun başka şeylere karşı bağımlılığını da azaltır.
İrade terbiyesi diyorum son söz olarak :)

Edit: ben kimim lan. Konu mesleki olarak hiç alakam yok tam okumadan yazmıştım.Kusura bakmayı. ama ne bileyim irade ile kafayı bozdum galiba
  • ilkdefa  (10.05.09 23:35:37 ~ 23:37:37) 
ayağına alet tak 2 sat ders 1 saat pc, nazi kampı gibi bence tamam bilgisayardan korursun ama asosyal bi çocuğun olur


  • gns  (10.05.09 23:56:34) 
aileler çocuklarını sorumluluklarına karşı duyarlı hale getirmezse, istedikleri kadar ders karşılığı oyun ödülü kazansın, bu çocuğun aleyhine olur. nice insan biliyorum zorla ders çalıştırılıp üniversiteyi kazanan ama eve veya yurda çıkınca okuluna gitmeyip online oyun oynayan. çünkü sorumluluk farkındalıkları yok.

sorumluluklarının farkında olan insan her şeyi dozunda bırakmasını bilir.
  • clementine  (11.05.09 00:56:55) 
davranışçı vb kuramları dikkate alırsak pek tabiki bu yöntemin işe yarayacağını söyleyebiliriz. lakin ortada sistemli bir durum olduğu için (istenilen 2 birimlik iş için 1 birim ödül vermek) belli bir süre sonra deneğin (ergen bireyin)sisteme refleksif tepkiler vermesi ile başa çıkmak gerekir. aslına bakarsanız ana sorun verilen tepkiler değil istediğimiz etkininn denek üzerinde ne kadar verimli olduğunun tam tesbit edilememesidir.
basitçe şöyle diyebiliriz; eğer denekten istediğimz iş tam verimle yerine getiriliyorsa bu durumda varolan sistem devam ettirilmeli aksi durumda yeni bir düzenek kurulmalıdır. oysa ki ders çalışmak gibi oldukça esnek bir konuda bunu yapmanın tek yolu deneğe ek külfet getirecek (en az yarım saatlik sınavlar)ile mümkündür. bu da denek açısından istenmeyen bir durumdur. sorunu alt edebilmenin en etkili yolu ödül sisteminin rastgele (random) gerçekleştirilmesidir.

  • anadolu felsefesi  (11.05.09 01:01:45) 
bahsettiğin ödül sistemi daha çok erkeklerde işe yarar bence:

www.sciencedaily.com
  • mortifera  (11.05.09 01:50:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.