[]

hıdrellez'de nasıl dilek dilenir?

birisi bana süreci tam olarak anlatabilir mi? ne yapmamız gerekir? neyi ne zaman yapmamız gerekir? bir gül ağacından bahsediliyor, bildiğimiz sevince dikenine katlanılan gül mü bu? o değilse nerde bulunur? ayrıntılarıyla anlatılırsa sevinirim.




 
Farklı versiyonları var.

* Bir kağıda dileklerini yazıyorsun, denize atıyorsun.
* Bir kağıda dileklerini yazıyorsun, su kenarına gömüyorsun.
* Bir kağıda dileklerini yazıyorsun, bir gül ağacının altına gömüyorsun (Bunda galiba sabaha karşı gidip toplamak gerekiyormuş)
* Dileğini taşlarla resim şeklinde çiziyosun.
* Ateş yakıp üstünden en az üç kez atlıyorsun.
  • sui  (05.05.09 14:44:57) 
çok sayıda inanış var bununla ilgili.
sanırsam en bilineni maket evler, arabalar yapmak. çevresine de un serperler bu maketlerin.
ertesi sabah ayak izi falan ararlar unun üzerinde.
hıdır ve ilyas peygamberler eğer geldilerse, o unun üzerine ayak izlerini bırakacakları yönünde inanışlar vardır. eğer ayak izi varsa, dileklerin yerine gelecektir falan filan..
ağaçlara çaput, ip bağlayanlar var.
bir de isteğini bir kağıda yazıp, sabaha karşı denize atmak falan da var.
ama gül olayını hiç duymadım doğrusu.
sen de kurallara takılı kalma bence, içinden nasıl geliyorsa öyle yap ;)
  • punkertifo  (05.05.09 14:46:23) 
bir de bunlar 5 mayıs gecesi mi yapılıyor yoksa 6 mayıs mı? sözlükte her iki tarihe de rastladım da.

bana en pratik olanı denize atmakmış gibi göründü, bu yöntemi özellikle tavsiye eden/etmeye var mıdır acaba?
  • sangria  (05.05.09 14:46:51) 
Şimdi, önce bir kağıda dileklerimizi yazıyoruz. sonra bunu hıdrellez günü, bir bitkinin dallarının arasına yerleştiriyoruz. gül olması tercih sebebi. Evet, bildiğimiz dikenli gül ağacının topraktaki hali, koparılmış değil. o gün ya da gece boyunca o bitkinin dallarında duruyor dilek kağıdı. sonra onu alıp denize/nehire atabilirsiniz, kimi insansa atmıyor, saklıyor. Yıllar sonra bakıyor "gerçekleşmiş mi" diye. Ben saklarım hep, biri denizde bulup gülmesin diye :)


  • tavsan hummasi  (05.05.09 14:49:03) 
tarih olayıysa, benim bildiğim 5 mayıs'ta konup 6'sında alınır. ister 5 mayıs sabahı koyup 6'sı sabahı al, ister 5 mayıs akşamı koyup 6'sı sabahı al. anladığım kadarıyla önemli olan 5'ini 6'sına bağlayan gece orada durması. bu böyle devlet kurumuna dilekçe verir gibi oldu ama neden olmasın, yoksa siz hıdrellez ruhuna inanmıyor musunuz? :)


  • tavsan hummasi  (05.05.09 14:57:24) 
5 mayıs akşam ezanı ile yatsı ezanı arasında gül ağacının dibine koyacak (gömecek, dalın asacak vs), 6 mayıs sabah ezanını müteakip de geri alacaksınız diye bilirim ben.


  • kibritsuyu  (05.05.09 15:01:31) 
has trakya kızanı olarak farklı şekillerde icra edildiğini gördüm..

büyükbabam 6 mayıs günü çok erken kalkıp süt ısıtır, yumurta kaynatır kahvaltı için.

babanemle gül ağacı altına/süs havuzu kenarına taşlarla dilek maketleri yapardık bir gece önceden..

ben de minyatür gül aldım sırf dilek dilemek için :) bu geçe yazıp çizip asmayı ve 6 mayıs günü denize atmayı düşünüyorum..
  • süpermaninkızı  (05.05.09 15:54:01) 
5 mayıs gecesi, dileklerini bir kâğıda yazıp ya da çizip gülün altına bırakıyorsun-ki biz çocukken tebeşirle filan da çizerdik-, 6 mayıs günü de sabah ezanından önce kâğıdı alıyorsun. bir de biz gülün toprağına bozuk para koyup, yine sabaha karşı o parayı alır, uğur parası yaparız. cüzdanda bütün yıl durur, böylece paranın bereketinin eksilmeyeceğine inanılır.


  • miranda  (05.05.09 17:30:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.