[]

FRP nedir ? Nasıl Oynanır ?

Arkadaşlar ben bu Frp yi anlayamadım. Nedir bu tam olarak ? Oyunsa nasıl oynanır ? Bi anneye anlatır gibi anlatıver bana zahmet olacak. ?




 
frp basit olarak, başka biri gibi davranma oyunudur. kendine bir karakter yaratırsın, özelliklerini belirlersin, olaylara onun gözünden bakarsın, sen değil yaratımım nasıl davaranırdı diye düşünür öyle davranırsın. benimsediğin kişi olursun, bir grupla rp yaptıkça zevk alırsın. günlük stresten uzaklaşıp eğlendiğin bişiy yapmış olursun.

genellikle önceden standartları belirlenmiş kurallara göre oynanır. d&d gibi.

fazlaca bilgiyi google ve sözlükteki başlıklardan bulabilirsin.
  • schimsonique chaiselongue  (03.05.09 06:11:00) 
monopoly gibi bir oyundur. bu kadar basite indirgediğime bakma. ama yıl olmuş 2009, hala oynayan var mı bilmem, ya da biz büyüdük ondan böyle hafife aldım. onun yerine pc'de bir crpg oyna. ya da büyük bir şehirde isen tecrübeli birilerini bul, örnek bir oyun izle, oyna. biz buradan ne kadar anlatsak boş.

neyse kıyamadım gene de anlatayım:
bir tane oyun yöneticisi olur. o, oyunculara hikayeyi anlatır, oyuncular da hikayeye göre nasıl davranacaklarını seçerler, bulmacaları çözmeye çalışır, yaratıklarla savaşırlar, vs. tiyatro oyuncusu gibi davranırlar. tabi örneğin bir yaratıkla dövüşürken kimin kimi dövdüğünü belirlemek için bazı kurallar (kural kitapları) vardır ve zar atma gibi çeşitli durumlar olur. böyle böyle ilerler oyun.
  • electropie  (03.05.09 11:25:40) 
schimsonique ve electropie'nin dedigi gibi... ayrica oyunda kazanan veya kaybeden yoktur. oyuncularin yarattigi kahramanlar hikayeden hikayeye, maceradan maceraya atlarlar.

yalniz electropie'nin dediginin aksine frp oyunlarini oynayanlar var hala. sadece kenarda kalmis bir hobi(zaten her zaman öyleydi). bir cok üniversitenin frp klübü oluyor. bir de bunlarin düzenledigi convention adinda birkac gün icerisinde birkac oyunun döndügü büyük toplantilar olur. metucon, con/an gibi. böyle organizasyonlara katilirsan yeni gelenlere yardimci olurlar genelde.

bunun disinda oyunu ögreten ve kural sistemleri veren bir takim kitaplar(oyunlar) vardir. fantazya, bilimkurgu, korku, superkahraman; aklina ne geliyorsa cesit cesit oyun var. en bilineni tabi ki dungeons and dragons. bunun disinda world of darkness, exalted, call of cthulhu, star wars, mutant and masterminds diger popüler oyunlar. bunlarin kitaplarini bazi hobi dükkanlarinda ya da amazon gibi sitelerde bulabilirsin. ancak frp oynamak icin illa ki sart degiller.

birkac site:
www.frpnet.net
www.frptr.org
www.rpg.net (yabanci)
  • fspades  (03.05.09 12:09:17) 
white wolf var oyun şirketi, onlar mesela "hani çocukken kovboyculuk falan oynardık ya, onun gibi işte, ama konu farklı" gibi bir açıklama getiriyor. rol yapma oyunları, "-mış gibi yapma oyunları" gibi açıklayabiliyoruz konuyu aslında.

yıl 2009 oldu evet ve neredeyse bütün üniversitelerde bkft'ler (bilimkurgu ve fantazi topluluğu) var, herkes sürekli convention (oyun günleri diyeyim) düzenleyip duruyor. ankara'da odtü bkft var, daha 23 nisan'da metucon yaptık :) istanbul'da bir sürü insan var. izmir'de kule sakinleri var mesela, üniversite topluluğu değildir ama çok güzel insanlardır gerçekten, öneririm.

oyunlarda karakterlerin içinde yaşadığı bir dünya vardır, setting deniyor jargonda, "gerçek dünya"nın aynısı da olabilir, tamamen farklı bir dünya da olabilir, yahut mesela birçok oyunda olduğu üzere "bizim dünyamız gibi ama biraz farklı" olabilir - örneğin, world of darkness vardır "bizim dünyamızın aynısı"dır ama vampirler, büyücüler, periler, kurtadamlar bilumum doğaüstü yaratık da gerçektir ve dünyanın parçasıdır. yahut little fears diye bir oyun var (ki dünyanın en eğlenceli oyunlarından biridir) küçük çocukları oynuyorsun oyunda ve işte böyle "çocukluk korkuları aslında çok da gerçekmiş" gibi bir teması var.

ikinci önemli şey sistem, bunu da şöyle açıklamaya çalışayım: "senin" mesela yapabileceğin şeyleri kısıtlayan doğa kanunları vardır, işte atıyorum bir sandalyeyi kaldırıp fırlatabilirsin belki ama bir binanın tepesine zıplayamazsın vs. bu doğa kanunlarını simüle eden kurallar bütününe sistem deniyor. "şunları şunları yapabilme ihtimalin var, sınırlar bunlar, eğer bunu yaparsan minimum şu şekilde ve maksimum şu şekilde yapabilirsin" der. neler yapabileceğini, ne kadar yapabileceğini, nasıl yapabileceğini ve hangi koşullar altında yapabileceğini belirleyen kurallar bunlar.

standart durumda ortamda oyuncular ve bir adet oyun yöneticisi oluyor. karakter "sen"sin artık, oyun esnasında kendin gibi değil o karakter gibi davranıyorsun. oyun yöneticisi mefhumu mühim, kendisi karakterin kendi iradesi dışında olan herşeyden sorumlu. mesela karakterin bir odaya girmeye karar verebilir, kapıyı açabilirse girer, ama odanın içinde ne olduğu onun iradesi dışındadır onu da oyun yöneticisi belirler. burda gerçek hayattan düşünebiliriz, gerçek hayat esnasında senin belirleyebildiğin herşeyi oyunda da karakterin için sen belirlersin, ama işte mesela bir odanın içinde ne olacağını belirleyemediğin gibi bir insana atıyorum yumruk atarsan ne olacağını da sen belirleyemezsin, bunu da oyun yöneticisi idare eder. oyuncuların karşılaştıkları insanları da oyun yöneticisi canlandırır, yine irade hadisesi. ben istediğim kadar konuşayım edeyim karşımdaki insanın ne yapacağını/ne diyeceğini kontrol edemem gibi gibi.

teknik olarak kabaca böyle. ferepe dediğimiz arkadaş genel olarak "hikaye anlatmaca"dır, birden çok kişi birlikte bir hikaye oluşturur. emprovize tiyatro gibi düşünebilirsin, sadece bir şey yapmak istediğinde kalkıp yapmazsın da "yapıyorum" dersin. tabi bu masaüstü ferepe, bi de live action role playing diye bir nane var (larp denir kısaca) o tam şenlik,kostüm mostüm giyer yapmak istediğin şeyi kalkar yaparsın falan. eğlenceli işler bunlar.
  • myriamonde  (03.05.09 12:27:37) 
ayrıca, bir yerlerde manyağın biri aklına gelebilecek her şeyin de oyununu yapmış oluyor genelde. bunnies and burrows diye bir oyun var, tavşan oynuyosun böyle. bildiğin tavşan. işin güzel yanı çok da derinikli karakterler yaratılabilen, şahane eğlenceli falan bir oyun. cats var mesela, kedi oynuyorsun, ve o dünyada kediler dünyadaki kötücül yaratıkları görebiliyor ve işte insanları koruyor o yaratıklardan falan. çok eğlenceli şeyler bunlar. ayrıca ne bileyim harry potter oyunu da var, battlestar galactica da var, doctor who da var. var oğlu var. gerçekten her türlü saçma sapan şeyi birileri yapmış.


  • myriamonde  (03.05.09 12:31:43) 
benim zamanında arkadaşların ısrarları sonucu pokemon oynatmışlığım bile var. ters birşey mi yaptılar koydum poki topuna hepsine. belli kuralları var tabi oyunların, white wolf'un ayrı, forgotten realms'in ayrı. ama herşey senin hayal gücünle sınırlı. kurallar aslında sadce yol göstermek için. istediğin şekilde eğip bükmek sana kalmış.


  • ayiadam  (03.05.09 13:28:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.