[]

sonsuz hız, e=mc^2 falan

şimdi..

a------------------------------------b

gibi iki noktamız var ve bu arada yağmur yağıyor. eğer sonsuz hızda a'dan b'ye gidersek ıslanır mıyız, ıslanmaz mıyız?

yani sonsuz hıza sahip bir cisim, aradaki nesnelerden etkilenir mi?

fiziğim biraz kıttır, kusura bakmayın..

 
sonsuz hız? öyle bişi yok.

ışık hızının biraz altı maddenin ulaşabileceği en yüksek hız olarak kabul edilir. ondan sora foton gibi bir şey haline geleceğiniz için (tam olarak neye dönüşüldüğünü ben de bilmiyorum) ıslanmak falan hikaye.
  • thalamus  (01.05.09 20:20:12) 
fiziğim kıt diye iyiki de belirtmişim :)

farkındayım sonsuz hız yok ama ışık hızı olsun mesela. yani ışık hızında enerji olarak mı hareket ediyor cisimler? mesela arada duvar var diyelim, cisim duvara çarpar mı yoksa içinden mi geçer?
  • thomas j  (01.05.09 20:22:26) 
benim de fiziğim kıttır.burda a ile b arasındaki mesafenin faktörü yok mudur?


  • szqnn  (01.05.09 20:22:34) 
senin kafan karışmış. sonsuz hız yok, limit hız var. o da ışık hızı. 3x10^8 m/s.

a'dan b'ye ışık hızında gidersek ıslanmayız, çünkü ışık hızına çıktığımızda bir kütlemiz olmayacağından yolculuğu enerji formunda gerçekleştirmiş oluruz. enerji de ıslanmayan bir kavramdır.
  • deckard  (01.05.09 20:22:39) 
o hızda zaten enerji haline dönüşür. enerji de ıslanmaz haliyle.


  • tahsin sutcuoglu  (01.05.09 20:22:51) 
peki teşekkür ederim.. madde değil enerji, bu durumda herhangi bir cismi istenilen her yere ulaştırılabiliriz..


  • thomas j  (01.05.09 20:24:29) 
szqnn: yoktur.


  • tahsin sutcuoglu  (01.05.09 20:48:52) 
bu arada üzücü bir haber vereyim. einstein'a göre madde asla ışık hızına çıkamazmış.

www.biltek.tubitak.gov.tr

ben de ışık hızına çıkıldığı zaman enerjiye dönüşürüz sanıyordum ama yanılmışım. ışık hızı sadece foton gibi özel parçacıklar için geçerli sanırım.

ışık hızına yaklaşırsak en azından fazla ıslanmayız.. :)))
  • thalamus  (01.05.09 20:57:48 ~ 21:03:03) 
Thalamus'un bahsettiği doğru. Toparlarsak şöyle olur.

Işık hızına çıkamazsın. Çok yaklaştığını farzedelim; bu sefer de kütlen sonsuza doğru artar, zaman bükülmesi meydana gelir. Zaman sonsuza doğru azalma gösterir. Bu da demek oluyor ki ışık hızına yakın hız yaptığında (ışık hızı limit) olduğun yerde durursun.
  • ataturkiye  (01.05.09 21:13:30) 
herkes ıslanmaz demiş ama eğer ışık hızına çıkıp foton olup bir su molekülüne çarpıp soğrulursak ıslanmış sayılmaz mıyız ?


  • huleyn  (01.05.09 23:31:26) 
@ataturkiye, cevabın eksik. zaman bükülmesi derken time expand'den bahsetmek istedin sanırım. zaman bükülmez, genişler. bükülen uzaydır.

cisim ışık hızında değil de ışık hızının %90'ı bir hızla a'dan b'ye gidiyor olsun. referans noktamız olan cisim için zaman genişlemesi olur gerçekten. ama o cisim için olur. dışarıdan bir gözlemci için herhangi bir time expand olmaz. o normal bir şekilde cismin ışık hızında b'ye ulaştığını görür.

(bkz: lorentz dönüşümleri)
  • deckard  (01.05.09 23:57:00) 
@huleyn, soğurulmak derken? absorpsiyona uğramaktan bahsediyorsun sanırım sen de. absorbe olan foton ıslanmış olmaz ki? absorpsiyon spektrumunda gösterdiği değer artar sadece.

edit: gösterdiği değer = fwhm
  • deckard  (01.05.09 23:58:46 ~ 23:59:02) 
islanir misin bilmem ama o hiza cikinca biraz isinirsin.


  • gunlerin kopegi  (02.05.09 05:46:30) 
şöyle düşün. senin hizanda olan su tanecikleri havada asılı kalmış gibi oluyor.(birazcık hızlı gittiğin için) sen de ona değiyorsun. ıslanırsın. ama çok uzun sürmez :)


  • cilgin fantezilerin adami  (02.05.09 13:05:35) 
İki yaklaşımla bakarsan;

Birincisi, cahil yaklaşımı. Şöyle ki; eğer oradan geçerken hiçbir yağmur damlasına çarpmazsan ıslanmazsın. Ama eğer bir dev bir kovadan sürekli su dökülüyorsa o zaman da aradaki mesafenin uzunluğuna bağlı olarak ıslanıp ıslanmayacağını söyleyebiliriz.

İkincisi, göreliliği bilen yaklaşım. O da zaten ışık hızındaki her cismin kütlesinin sonsuz olacağını, dolayısıyla ışık hızına çıkmanın mümkün olmayacağını bildiğinden "sıradaki soru" der :)
  • alperz  (02.05.09 13:05:55) 
@deckard uzay bükülmesi işte sen anladın onu :)

soruda "a'dan b'ye gidersek" diye geçiyor. Gözlemci yok, o yüzden duruyoruz.
  • ataturkiye  (02.05.09 13:41:48) 
yahu arkadaşlar konu dağıldı iyice.

cevapların özeti: ışık hızına çıkamayız. fakat soruya cevap verebilmek için için iki farklı varsayım yapabiliriz:

varsayım 1: teoride ışık hızına çıkabildiğimizi var sayalım, o halde kütlesel bir madde olamayacağımız için yolculuğu enerji formunda gerçekleştiririz. dolayısıyla ıslanmayız.

varsayım 2: ışık hızına çıkamıyoruz ama ona çok yakın bir değere çıkabiliyoruz varsayalım. haliyle kütlemiz de var. bu halde sahip olduğumuz kütle çok küçük olacağından uzayı bükemeyiz. lorentz dönüşümü ile zaman genişlemesini hesaplarız, varış süremiz normalden daha uzun sürer. cevaba gelirsek, hızımız çok yüksek olduğundan H2O molekülleriyle etkileşime girecek vakte sahip olamayız ve bize çarpan her bir taneciğe çarpıp dururuz. sonuç: yine ıslanmayız.
  • deckard  (02.05.09 15:51:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.