[]

insan gözüne en yakın görüntüyü veren fotoğraf makinesi

şimdi efenim.. hep bu çekilen fotoğrafların renkleri benim gördüğüm ankinden farklı oluyor.. ben daha kızıl görüyorken o daha farklı renklerde çekiyor..

bunun nedenleri neler.. yani neler olunca benim gördüğüme daha yakın şeyler çeker fotoğraf makineleri..

lens midir esas neden..

dijital analog fark etmez sanırım bunun için.. renklerle oynamaktan, o an ayar yapmaktan da bahsetmiyorum.. yani benim gördüğümü çekecek makine nasıl olur..



cevaplar için çok teşekkürler, ben hep nedense makine ile çekim yaparken ayarını yapıp çektiği fotoğrafla çok güzel şeyler yakalayabilen insanlara hayranım, bilgisayar ile üzerinde oyun yapıldıktan sonra güzel şeyler çıkarabilenlere değil..

özellikle instagram daki fotoğraflara bakasım gelmiyor..

olan halinden o kadar uzak ki.. beni yanılttığı hissine kapılıyorum..

 
iPhone, çektiği görüntüyü benim gördüğüm renklere en yakın vereni... Senin gördüğünün aynısını vermesi teorik olarak bile imkansıza yakın.


  • franz kafka  (19.12.13 14:29:34) 
fotoğrafta gördüğünüz renklerdeki farklılık renk sıcaklığı nedeniyle olur. şöyle bir şey: www.odakled.com.tr

aslında renk sıcaklığına göre çevrenizdeki her şeyin görünür rengi değişir ama yetenekli beynimiz kayıtlı bilgileri kullanarak bize doğru rengi gördüğümüzü düşündürür.
örneğin: pencerenizin yanındaki duvara baktığınızda onu sabah/akşam aynı renkte görürsünüz ama fotoğraf makinesinin beyaz ayarını sabitleyip fotoğrafını çektiğinizde sonuç farklı olur. hatta duvar pencereden uzaklaştıkça görünür rengin tonu değişirken siz onu tek renk görürsünüz.

yani, sizin gördüğünüzü çekecek makine, dijitalde beyaz ayarı yapılabilen ve ayar yapılması gereken (ya da otomatik ayarlayan) bir makine olur, analogda ise fotoğrafçılar ortam ışığına uygun film ya da filtre kullanarak çözerler bu sorunu.
  • kobuzchu kiz  (19.12.13 14:29:47 ~ 14:30:16) 
35 mm
70mm ne peki..

  • senialanaglasinalsinsikinicaliyabaglasin  (19.12.13 14:35:04) 
onlar da odak uzaklığı. teknik açıklamaya girmeyeceğim, 30 mm daha geniş açı, 70mm daha dar açı. renkle değil, kadraja giren görüntünün açısıyla ilgili.

karşında 3 tane bina var. fotoğrafa üçü de girerse geniş açı. sadece karşındaki girerse dar açı. karşındakinin tek penceresi girerse daha dar açı.

optik zoom denir ya hani. işte o diyebiliriz.

sizin sorunuzun cevabını kobuzchu kiz vermiş. insan beyni süper beyaz ayarı yapar. ona rağmen insan bile farklı ışıkta farklı görür. mesela beyaz tasarruflu ampulle aydınlatılan bir odan var diyelim. bu akşam amulü sök, yerine sarı ışıklı ampul tak. bak nasıl farklı bir oda oluveriyor anında.
  • kibritsuyu  (19.12.13 14:47:43 ~ 14:53:00) 
35mm ve 70mm film / sensör boyutudur.
-burayı yanlış anlamışım ama olsun-
eskiden kullandığımız filmler 35mm (full frame) sınıfına girer. 70mm ise daha profosyonel (medium format) boyutuna girer.
ancak sorunuzun cevabı ikisi de değil. foveon sensörler bu işi yapar.
aynı teknoloji sonradan 3ccd ve 3cmos olarak ccd ve cmos sensörlere de uygulanmıştır.
söz konusu dijital makinelerde rengi algılayan sensörlerde, sensör üzerindeki her bir algılayıcıya 3 renk katmanı düşer. foveon ise her renk katmanına bir algılayıcı düşer. böylece renkler insan gözüne en yakın görüntüyü verir.
ancak bu sensörlerin farklı noktalarda dezavantajları vardır. düşük ışıkta kirli fotoğraflar çekmek ve full frame boyutunda fotoğraf çekememek gibi, en azından piyasadaki modeller öyle.
  • paradoxical  (19.12.13 14:54:13 ~ 15:01:39) 
peki bir sorum daha var.. bu 35 ile 70mm den hangisi insan göz algısına daha yakın.. yani insan baktığında hangisinin çekim alanı kadarki kısmı görür..(illa 35-70 olmak zorunda değil, başka varsa, ben bilmiyorumdur.. o yakınsa onu da diyebilirsiniz)


  • senialanaglasinalsinsikinicaliyabaglasin  (19.12.13 15:07:00 ~ 15:07:37) 
beyaz ayarını düzgün yaparsanız makine beyazı baz alarak diğer renkleri de ona göre ayarlıyor. sizin sorununuz beyaz ayarıyla.

açı olarak da 50mm lens göze en yakın sonucu verir.
  • kayranin kedisi  (19.12.13 15:07:10) 
Çekilen resmi jpeg işleme algoritmasina göre de renkler değisebilir. Yazılım guncellemesinden önce turuncu-sıcak resimler sonra mavi-gri olmuştu.


  • Lim5  (19.12.13 17:35:14) 
Dünyanın en iyi lensinşiüreten firma Leica dır. Gerisi yetenek ve fotoşoptur.


  • Sskywalkeremre  (20.12.13 00:56:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.