[]

evcil hayvanlar neden kısırlaştırılmalı?

aşağıdaki bir duyuruda da var, evcil hayvanları kısırlaştırmak gerektiği söyleniyor hep ama neden? kısırlaştırmak aksine hayvana zarar verme olasılığı olan bir şey değil mi?




 
şimdi bizim erkek kedimiz var nazar değmesin 7 yaşında. kısırlaştırmazsak eve gelmiyor kedi. bazı aylarda 1 hafta gelmediği oluyordu. kavga dövüş ediyor suratında kulağında bilimum yerlerinde çizikler yaralar oluşuyor. hayvanın ömrü kısalıyor bi yerde. bahçeli evleri olanlar için geçerli tabi bu.


  • rhollor  (29.11.13 18:07:18) 
Erkek kediler bütün eve korkunç kokular salıyorlar ve bir süre geceleri inanılmaz sesler çıkarabiliyorlar. Çekilmez bir duruma dönüşüyor.
Ayrıca kısırlaştırmanın kedilere zarar verdiğini düşünmüyorum, kısırlaştırılmış ve çok uzun ömrü olmuş kediler var.

edit: Ayrıca ev hayvanlarının her zaman kaçıp hamile kalma veya bırakma ihtimali de var ki insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da doğum kontrolü önemli, sonra sokağa atıp duruyorlar işte.
  • whoosie  (29.11.13 18:16:31 ~ 18:18:23) 
denetimsiz uretim, kacak hayvan satisi, hayvanlarin hala kimliksiz olusu, dogan hayvanlarin yeterince iyi bakilamamasi; kisacasi populasyon kontrolu gibi sosyal sebeplerle

ve

hayvanlarin kizginlik donemindeki alisilmadik davranislari, fizyolojik ve hormonal degisimleri sebepleriyle kisirlastirilmasi gerektigi soylenir.

gonul ister ki diledikleri gibi ciftlessinler ancak evcil turler maalesef isimlendirmeden anlasilacagi gibi insanlara bagimli. dolayisiyla sosyal sebepler agir basiyor.
  • elxa  (29.11.13 18:30:11) 
benim dişi abimin erkek kedisi var. ikisini de kısırlaştırdık, sebebi de şuydu.
kızgınlık dönemlerinde dişi olsun erkek olsun hormonları değişiyor, bir nevi doğa onları çiftleşmeye çağırıyor, çiftleşme gerçekleşmedikçe bu hormonal durum cinsel organlarındaki aşırı hassasiyet acı veren bir hale geliyor, bir şeylere sürterek rahatlamaya çalışıyor ama doğanın ona emrettiği şey gerçekleşmediğinden ve insanların aksine kendilerini tatmin etmeyi bilinçli bir şekilde düşünmediklerinden, sürekli bu gerginlik cinsel organ hassasiyeti hayvana acı çektiriyor. aşırı sağık arkadaşlarımdan dişi kedisini kulak pipetiyle tatmin eden kısırlaştırana kadar bir süre rahatlasın diyen vardı ve işe de yarıyordu o zaman için:D
bir de şu var kedi, köpek tavşan bir batında 4-6 yavru doğurur ortalama, 3-4 ayda bir de tekrar doğurabilecek hale gelir ve kızışır. sokaklar, barınaklar, yuva bulamadığı için araba altında kalan, kışın soğuktan ölen, hastalanıp bakteriler tarafından kemirilen, deri hastalıkları ilerleyip enfeksiyona dönüşen hayvan doluyken, her doğumda yavruları verecek birilerini bulamayacağınız açıktır, kedi köpeğin eksiği değil fazlası var.
kısırlaştırılmış kediler ev ortamında daha durağan olur, şişmanlamaya ve böbrek problemleri yaşamaya eğilimli hale gelir. ancak buna dikkat ederseniz, kısırlaştırmanın zararı değil aksine faydası olur. çiftleşme olayı kedilerde çok çetin bir süreç, gözünü çıkarmalı kuyruğunu ısırmalı kulağını koparmalı bir süreç. doğum da aynı şekilde, insanlarda olduğu gibi sık ve arka arkaya doğum yapmak hayvanın ömrünü kısaltır, ancak kedilerin kızgınlaşma sıklığı düşünülürse sık sık ve arka arkaya doğum yapmak kısırlaştırılmamış kedilerde kaçınılmaz. bu bahsettiklerim genel olarak ev kedileri için geçerli.
kısırlaştırılan bir sokak kedisi, hayat mücadelesi devam ettiği için hareketsizleşmez, hımbıllaşmaz. bu çiftleşme kavgalarından uzak durmuş olur, ki bir sokak kedisinde tedavi imkanı olmadığından gözündeki bir çizik kulağındaki bir yırtık hayvanın ölümüne bile yol açacak şekilde mikrop vs. kapabilir. üstelik dediğim gibi dişi sokak kedileri sık sık doğurmanın getirdiği yorucu ömrü kısaltan etkiden, hem de bebekleri büyüme sürecinde kısıtlı yemek imkanlarının daha da kısıtlı hale gelmesinden, yavruları koruyabilmek için diğer kedi köpek vs. ile yapacağı ölümcül kavgalardan kurtulmuş olur.
en nihayetinde zaten bir bölgede kısırlaştırma faaliyeti yürütülmesi, ancak o bölgede besin imkanlarının elverdiğinden fazla yavru olmasını önler, zira bütün kedileri kısırlaştırmak mümkün olmadığından, a bu bölgede az kedi var hem de zararsızlar diye yavrularını oraya getiren anneler olacaktır. böylece mama potansiyeli de, kedilerin kışı atlatabilmesine yetecek olur kedi sayısına bölündüğünde.
evcil hayvan kısırlaştırılmazsa evden kaçma riski var bir de, 4. kattan atlayan kediler, aşağıdaki karşı cinsin çağrısını duymuş oluyor. benim kedim henüz kısırlaştırılmadığı dönemde penceredeki sinekliği yırtmıştı ağzına yüzüne batmasına rağmen, sırf aşağı inebilmek için, ki 4. kattayız.
  • alice practice  (29.11.13 18:37:51) 
evcil hayvan demek, insanlara bağımlı hayvan demek. yani insanlar baktıkları sürece doğada varolurlar.
o yüzden eğer fazla çoğalırlarsa ve bunlara bakan insanlar yeterli gelmezlerse, sokaklarda telef olurlar.
biz de böyle manzaralar görmek istemediğiniz için (aç sefil durumda) kısırlaştırıyoruz.
sokakta yaşayan evcil hayvanlardan bahssediyorum. (kedi-köpek)
  • innerbliss  (29.11.13 19:55:13) 
Kısırlaştırmanın genç ve sağlıklı bir hayvana zarar verme olaslığı hiç yok ancak yaşlı ve sağlıksız bir hayvanın kısırlaştırılması sonuçta kısırlaştırma da bir ameliyat olduğu için zararlı olabilir. Küçük yaşta kısırlaştırılan hayvanın yumurtalık, prostat, rahim gibi kanser riskleri sıfırlanıyor. Sokağa çıkmayan bir hayvan kısırlaştırılmadığında, kızgınlık dönemleri çok stresli geçiyor. Davranış bozuklukları da görülebiliyor. Sokağa çıkan bir hayvan kısırlaştırılmadığında ise hamile bırakma ya da hamile kalma riski çok yüksek. Yavrular ne olacak? Hayvanlarda birkaç kere hamile kalıp birkaç kere doğum yapmak da ömrü kısaltıyor ve kanser riskini de yükseltiyor. Cins olan ve sokağa çıkmasına izin verilen bir hayvan söz konusuysa, hayvanın kısırlaştırılması, hayvanı üreticilerden de koruyor.


  • m e l t e m  (30.11.13 00:13:50 ~ 00:17:22) 
olayın bakımdaki zorlukları, hayvanın dışarı gitmek istemesi, vesairesi bir yana; sağlıklı 2 adet kedi yılda bir defa dahi çiftleşseler ve bu da 4 yavru demek olsa bile, bunun anlamı ilk yıl 2 tane olan kedilerinizin diğer yıl 6 tane kedi olması demektir. 3üncü yıla girildiğinde, popülasyondaki kedileri 3 erkek ve 3 dişi olarak kabul edersek, dışarıdan eş bulunmaz ise 18 kedi, bulunur ise 30 kedi demek olur bu. 4üncü yıla girildiğinde ise dışarıdan eş bulunmadığı koşulunu devam ettirir isek 54, dışarıdan eş bulur isek 150 kedi olur elimizde. kedinin ömrünü 12 olarak alırsak ve her yıl bu hayvanların çifleşeceğini öngörürsek, eldeki kaynakların yetmeyeceği kadar kediye sahip oluruz hali ile. kaynaklar yetmeyince de olan kedilere olur.


  • kulkke  (30.11.13 01:22:48 ~ 14:13:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.