[]

THY fiyat farki

istanbul - dublin gidis/donus bilet fiyati ile dublin - istanbul gidis/donus bilet fiyati neden farklidir thy'de? dublin - istanbul 280 euro iken istanbul - dublin 430 euro. 150 euro fark var.

bizi mi kazikliyorlar? nedir fiyat farkinin sebebi acaba? cikis noktalari farkli tamam, turist cekmek falan mi amaclari? ya da aktarma icin milletin thy kullanmasini saglamak mi?

ek soru: ogretmen indirimi vs var mi THY'nin? varsa bu indirimden online yararlanilamaz sanirim, ya da yararlanilir mi? nasil indirim alinabilir?

 
Bizi kazikliyorlar evet. Dublin'de rekabet daha fazla oldugu icin dusuk fiyat vermek zorunda kaliyorlar buyuk ihtimalle.


  • wpi  (22.04.09 12:07:24) 
dublin'den baska sirketin tr'ye direk ucusu da yok. lufthansa munih (ya da frankfurt) aktarmali falan geliyordu sanirim. ayrica diger sirketler dublin-tr ucuslarinda thy ile rekabet edemiyorlar gibisinden birseyler konusuluyordu gecenlerde. dogal olarak thy neredeyse tek kaliyor ve benim beklentim de dublin cikisli biletlerin daha pahali, istanbul cikisli biletlerin ucuz olmasi yonunde.

neyse, kaziklanmaya alisigiz zaten ama bu kadar da goz gore gore yapilmaz, ayip.
  • fdegir  (22.04.09 12:15:10) 
cahilsiniz madem, böyle ortaya konuşup kendi bildiğiniz doğruları asıl doğrular gibi yazmayın. kurumları karalamak bu kadar kolay bu kadar cahilce olmamalı.

bir malın fiyatını pazar belirler, arz talep belirler. dublin ve istanbul da ayrı pazarlar olduğundan (halkın sosyo ekonomik şartları) bilet fiyatları da farklıdır. daha ekstrem bir örnek vereceğim; thy istanbul-tokyo da uçuyor. Tokyo dünyanın en pahalı ikinci kenti. Oradaki adam 2500 EUR'a bileti havada kapacakken, ben Istanbul'da bileti 800 EUR'a satabiliyorum diye orada da 800 EUR'ya mı satayım? 1) Batarım. 2) Ticari ve görünüşte özel bir şirketim.

rekabet olayı ise hakikaten çok saçma olmuş. dublin istanbul arası uçan istanbul dublin arası da uçuyordur.
  • desdinova  (22.04.09 12:23:04) 
@desdinova: kimin hangi kurumu karalamaya calistigini belirtirseniz sevinirim. sadece soru soruluyor burada ve cevap isteniyor. kaziklaniyoruz demek kurumu karalamak mi oluyor?


  • fdegir  (22.04.09 12:30:35 ~ 12:31:14) 
tek seferlik yolculuktan sonra uçağı perte mi çıkarıyorlar?

kazıklanıyoruz demek -hem de bilip bilmeden demek-, evet, kurumu kazıklamak oluyor.

dünyada bütün havayollarının bilet fiyatları; aynı uçak, aynı bilet olmasına rağmen, satış noktasına göre değişiklik gösterir.
  • desdinova  (22.04.09 12:33:16) 
bu arada ben de araştırdım; en ucuz bilet Istanbul çıkışlı ISTDUBIST 293EUR, Dublin çıkışlı DUBISTDUB 110EUR.


  • desdinova  (22.04.09 12:39:14) 
dünyada bütün havayollarının bilet fiyatları; aynı uçak, aynı bilet olmasına rağmen, satış noktasına göre değişiklik gösterir.

biz de bunun nedenini soruyoruz iste. cevabini versenize kurumu karalamaya calistigimizi soylemektense. tekrar soruyorum, bir hizmetten memnun olmamak, fiyatini sorgulamak nasil karalamak oluyor? fiyat farki var, 150 euro, duz vatandas mantigi ile soruyorum ve havacilik vs konularinda detayli bilgi sahibi olmak zorunda degilim. herhangi bir konuda cahil olmak en dogal hakkim, sayet ogrenemeye calismiyorsam hataliyimdir, sordugumda degil.

ayrica lufthansa vs direk ucsa irlanda'ya hic gozumu kirpmam lufthansa ile giderim. mecburuz thy kullanmaya, korku icinde ucmaya. (bu daha guzel bir karalama oldu sanirim.)
  • fdegir  (22.04.09 12:43:01) 
"bizi mi kazikliyorlar" sorusunun cevabi, eger bu "biz" Turkiye sinirlari icinde yer aliyorsa siklikla "evet" oluyor ne yazik ki. bircok degisik etkenden dolayi biz Turkiye'de bazi seylere baska ulke vatandaslarinin odediginden cok fazla oduyoruz. bu etken bazen vergi oluyor, bazen isguzar monopolist sirketler, bazen de kendi salakligimiz.

desdinova da "cahilsiniz" derken biraz ileri gitmis ama thy hakkinda yorum yapmadan once bir dakika daha dusunmek mumkun aslinda. ama yurt ici ucuslari rekabet olmayan ortamda senelerce fahis fiyatlarda islettigini hatirladigimizda fikir olusturmaya bayagi yaklasmis oluyoruz.
  • wpi  (22.04.09 13:40:49) 
bu olaya dublin-istanbul olarak değilde genel olarak bakarsak ve kenedi tecrübelerimde söyle bir şey var,

1- uçak biletinin satıldıgı yerde aynı istikamete giden diğer firmaların çokluğu, yani rekabet faktorü. bu çok etkili, mesela viyana-istanbul arası almanyanın herhangibir yerinden daha yakınken (ki bazı masrafları düşürüyor bu etken) almanyadan pahalıya bilet alırdık, çünkü rekabet yok denecek kadar azdı, muhtemelen 2-3 havayolu aralarında fiyat belirliyorlar, buna oligopol deniyor teknik olarak sanırım.

2- uçuş sıklığı, kapasite ve sürüm. buda önemli bir etken, yani adam berlin,istanbul u full kaldırıyor ama viyana-istanbulu 70% kapasite ile çalıştııryorsa, kalan farkı bilete ekler.

3- havalanı vergileri, ülkelerin hukuksal/politik vs. etkenleri, bu çok karışık ama uçuç sektöründe de etkisi yoktur.

başka nedenlerde olabilir aklıma gelenelr bunlar, ama bence rekabetin oldugu yerde kimse vatandaşı düdüklemeye cesaret edemez, yani o 150 euroluk fark muhtemelen rekabetsizliktendir, e bunu kullanarak kar elde etmekde yasal hakları ve mantıklı olanı.
  • alchemistt  (22.04.09 13:44:45) 
tesekkurler cevaplar icin.

ayrica bizim ekstra birsey yapmamiza gerek yok kurumun marka degerini dusurmek icin, masallah kendileri gayet guzel beceriyorlar bunu. acil inisler rutine baglanmis durumda, vedalasirken daha siki sarilmak lazim sevdiklerimize demek ki.

haber.gazetevatan.com
  • fdegir  (22.04.09 14:13:11) 
hayır bir de "cahiller, her yerin kendi alım gücüne göre belirlenir" gibi bir laf ediliyorsa durumu açıklamak için, istanbuldakilerin alım gücü daha mı yüksek dublindekilere göre demezler mi adama? kurum karalıyorum da ondan sordum.

@fdegir: yalnız olayı sözlüğe taşıyıp kişiselleştirmek biraz saçma olmamış mı?
  • mojosnik  (22.04.09 16:41:19 ~ 17:03:40) 
dogrudur. uzatmanin manasi yok.


  • fdegir  (22.04.09 17:21:04) 
anneye anlatır gibi anlatmama rağmen anlamamışsın. daha da uzatmamın anlamı yok. tek ekleyebileceğim dublin hattının thy hatlarının en zarar eden hatlarından biri olduğu ve buna rağmen thy'nin oraya uçmaya çalışmaya devam ettiğidir.


  • desdinova  (23.04.09 00:18:05 ~ 00:19:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.