[]

Oyun Teorisi

Sevgili John Nash'ler Merhaba,

Oyun teorisi ile ilgili bir ödev yapmam gerekiyor. Şöyle orjinal bir ödev konusu aklıma gelmedi. Hayatın her alanı ödevime konu olabilir. Spor, siyaset, ekonomi, gündelik yaşam vb. 10 sayfa üzeri bir ödev yapacağım için de biraz ucu açık bir şey olursa sevinirim.

Haydi o güzel beyinlerinizle yardımıma koşun. Teşekkür ederim şimdiden.

 
alkislarlayasiyorum.com


en basit anlatımı için
  • allstar  (17.11.13 20:12:01) 
@allstar Yazdıklarımı tam olarak okuduğuna emin misin? Konuya hakimim zaten, bilmem gereken bir çok şeyi biliyorum. Herhangi bir şeyi ince ayrıntısına kadar oyun teorik bir şekilde yorumlayacağım ve bunun için "yaratıcı" bir konu arıyorum.


  • napak panpa  (17.11.13 20:15:29) 
GSS konusunu mesela devletin vatandaşa çektirdiği.

yada ilk okul düzenlemesi,
birinci sınıfa yaşı küçük olan öğrencilerin alınması konusunda devletin zorunluluk getirmesi. ardından geri adım atması.

yada öğretmen atamaları konusu ile dershanelerin kapatılması ile işsiz kalıcak öğretmenler arasında bağlantı.

yaa aslında sözlükteki sol frame iyi bir kaynak.
  • mayhemdemon  (17.11.13 20:21:23 ~ 20:22:03) 
Sanat kuramıyla ilgili bir öneride bulunabilirim. Bunun için ihtiyacımız olan iki şey var. 1. Kral Oidipus adlı antik tragedyayı da okumanız. 2. Tragedya'nın nasıl bir şey olduğunu öğrenmeniz. Eğer bunları yaparım derseniz, edebiyat kuramını da ilgilendirecek biçimde ilginç bir ödev yapmış olmanız an meselesi.

Antik Yunan tragedyalarının enteresan bir özelliği vardır. Karakter iki olumlu değer arasında seçim yapmak zorunda kalır. Bu iki olumlu değerin ikisi de onu yıkıma sürükler. Annesiyle birlikte olduğunu öğrenir ve kendini cezalandırır. Gözlerine mil çektirir. Kendisiyle beraber kızlarını da alır gider. Tebai kenti lanetinden kurtulmuştur ama Oidipus perişandır.

Kendisi kör bilici Teresias'ın kehanetine uygun hareket etmiştir. Onun yazgısında annesiyle birlikte olmak ve babasını öldürüp tahta geçmiş olmak vardır. Zaten o bunu yapamasın diye çocukken ülkeden gönderilir. Öldürüldüğünü sanıyordur herkes ama öldürülmemiştir.
Eğer Teresias'a çıkıp da kibirle ben lanetin kalkmasını sağlayacağım dememiş olsaydı, annesiyle birlikte olduğunu, böylesi bir suç işlediğini asla bilmeyecekti.

John Nash'in teorisi matematikteki olumsallıkla da ilişkilendirilerek, tragedya üzerinden, "mükemmel bir hayat olabilir mi?" sorgusunun yapılmasını sağlayabilir.
Yani, olayı bilmeyenler için şöyle özetleyebilirim. Oidipus, Tebai kentinin üzerindeki laneti kaldıracağım diye büyük bir iddiayla konuşur, lanetin kalkması demek, kendisinin annesiyle ilişkiye girdiğini öğrenmesi demektir, yıkımını hazırlar bu durum. Laneti kaldırmak için gerçekle yüzleşir. Olumlu iki şey vardır ikisi de karakterin bir işi başarmasını sağlar ama onu yıkıma sürükler.

Peki bunun Nash'in teorisiyle ne ilgisi var diyeceksiniz. Daha önce kimsenin yapmadığı bir bağlantı kurarak, herkesin kazanabileceği bir oyun kurmak ve tragedya'yı oyun teorisiyle eşlemek düşüncesi ilginç olabilir. Ancak, tragedya formuna zarar vermeden bunu yapmak, yani buna uygun bir yeni kurgu yapmak imkansız görünen bir şey.
  • kalemdefter  (17.11.13 20:30:11) 
istatistikle ilgili ise bende bir makale var oyun teorisi diye onun üzerinden yeni bir makale yazacağım bu konu hakkında

işine yarar mı ?
  • kaiserr76  (17.11.13 21:46:21) 
@kaiserr76 istatistikle ilgili verimli bir şeyler yapabileceğime inanmıyorum. ama çok teşekkür ederim.

@benaaymi hocam bunlar biraz başlangıç olarak kalıyor, dersin girişinde hoca tarafından anlatılan şeyler bunlar. ben biraz farklı şeyler arayışındayım. teşekkürler yine de.
  • napak panpa  (17.11.13 22:07:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.