[]

ilkokulda el yazısı ne için yazdırılıyor ?

bunun mantığı nedir ? bir insan evladı bana anlatabilir mi ?

el yazısı dediğim şu eskiden türkçe derslerinde yaptığımız güzel yazı diye adlandırdığımız şey.

bir de ilk e harfi sonra l harfi sonra a harfi sonra da t harfi gösteriliyor bunun mantığı nedir ? bunu da açıklayacak kişiye minnettar olacağım.

 
herşeyin arkasında bu kadar sebep aramaya gerek yok,o klavyeyi yere bırak. at,ali,bak,top,aş,iş vs yazılması ve telaffuzu kolay gelimeler. abdurrahman bugün sultanahmete rakı içmeye gitti mi yazdırsınlar :)

el yazısı ise bir dilin gramerini ve yazımını en iyi kavrama yollarından biridir. ayrıca yazıyı güzelleştirir,ufak yaştan ne kadar çok yazarsan o kadar güzelleşir
  • GibsonRules  (08.11.13 14:39:29 ~ 14:39:49) 
peki madem öyle ben de bir soru sorayım. bu çocuğun hayatı boyunca, okulda veya okul harici görüp okuyacağı bütün kitap, gazete, dergi, vs yazılı materyalden hangisinde el yazısı harfleri kullanılıyor? bir çocuğa okumayı farklı, yazmayı farklı harfle öğretmenin mantığı nedir? çocuk kitapta gazetede okuduğu kelimeyi oradakinden tamamen farklı bir şekilde yazmaya çalışınca daha mı kolay öğrenmiş oluyor?


  • kibritsuyu  (08.11.13 14:44:46 ~ 14:47:00) 
hep arapçaya kolay geçiş için olduğunu düşünmüşümdür yoksa bu saçmalığın başka bir adı yok


  • eja  (08.11.13 14:45:04) 
arapça +1


  • zazazaraeta  (08.11.13 14:47:16) 
valla arapçayla bir alakası var mı bilmiyorum ben rusçadan bildiğimi aktardım :) rusçada zaten kitap gazete dışında her zaman el yazısı kullanır bende ordan çıkarım yaptım


  • GibsonRules  (08.11.13 14:49:12) 
Ay sormayin tahtaya yaziyorum anlamiyor çocuklar ne yazdiğimi kendi yazilarini okuyamyorlar. Yapilis amaci da AB ye uyum surecinde yapilan bir uygulama.


  • kult ablasi  (08.11.13 14:52:35) 
Tamamen kişiye özgü olan el yazısını da bir kural kaideye bağlama fetişi. Bizim devlet ezelden beri takıntılıdır.


  • arnold schwarzeneger  (08.11.13 14:55:07) 
sen harfleri eski usul öğretirsin, çocuk önce bi okumayı, sonra yazmayı öğrenir. ondan sonra yazmayı adam gibi öğrenen çocuk, eli de yatkınsa hızlı yazarken o harfler zaten birbirine bağlanır. zorla öğretilecek şey değildir, kendiliğinden olur. bence yapılması gereken, olması gereken budur.


  • kibritsuyu  (08.11.13 14:56:38 ~ 14:57:00) 
arapçaya alıştırma diye şüpheyle yaklaşan arkadaşalr abartıyorlar bence, yamulmuyorsam gelişmiş dünya ülkelerinin çoğunda da el yazısı kullanılıyor günlük hayatta.


  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (08.11.13 14:59:34) 
yazık ya gördüğüm tüm çocuklar bunun sıkıntısını yaşıyor, kuzenime ödev falan yaptıramıyorum yazısını okuyamıyorum. çocuğun deftere el yazısı yazmasını istiyorlar ama verdiği kitaplar hep düz yazı.

üstelik öğretmenlerde şikayetçi bu durumdan. bu yaşa kadar el yazısı bilmeyen öğretmen el yazısı öğretmeye çalışıyor.
  • yue  (08.11.13 15:04:40) 
arapçayla alakasını çözemedim
el yazısı daha hızlı yazılıyormuş, öyle diyorlar uzmanı değilim
ve evet Avrupa'da el yazısı kullanan ülkeler var. eminim onlar da bilgisayarda el yazısı yazmıyorlar
belki şunu sorgulamak lazım bu devirde hala elle yazı yazmayı öğretmek gerekli mi? okullar tümüyle bilgisayara entegre olsa daha iyi değil mi..bi 20 sene sonra öyle olur herhalde.
  • niye ama  (08.11.13 15:05:20) 
Kuzenim yeni sisteme göre 6. sınıfta ve alışkanlık hâlâ elyazısıyla yazıyor ve yazısı berbat..


  • dapda  (08.11.13 15:07:06) 
arapça konusuna katılıyorum ama tersten katılıyorum. arapça harflerden latin harflerine geçişi kolaylaştırmak için harf devrimiyle birlikte ortaya çıktığına inanıyorum bu yazının. ilgili görsel:

upload.wikimedia.org

uzun bir süre el yazısı olarak bunu benimsemişiz ama nesiller geçip adaptasyon arttıkça artık arapçadan kopup bir avrupalı, bir amerikalı gibi standart latin harfleriyle yazmaya alışmışız. ama köhne eğitim sisteminin müfredatında bir şekilde kalmış, bir güzellik, bir gelenek olarak.

bence şu an itibariyle hiçbir amacı, işlevi yok. hatta çocuğa zararı var.
  • sir gawain  (08.11.13 15:17:14 ~ 15:19:40) 
öncelikle onun adı el yazısı değil bitişik yazı.
hızlı yazmak için. ne kadar hızlı yazılırsa o kadar not tutulur. ilk başta yeterince pratik yapılırsa -bence yapılmıyor- ileride o kadar aydalı olur. bizde de lise hazırlık sınıfında hoca zorunlu tutmuştu. bunlarla birlikte daha bir sürü şey anlatmıştı. kendisi almanca hocasıydı aynı zamanda almanyada uzun yıllar görev yapmış. orada da bu öğretiliyor diyor. matbaada ayrı yazım kolay harflerin bitiştirme noktalarını başta ortada sonda için ayrı harflar gerekmiyor.

e ve l ve t türkçede en çok kullanılan harfler.
on parmak klavye de ilk başta zor öğrenilir sonra ne kadar katkı sağlar insana.
akıllı tahta tablet vesaireye karşıyım ama bu bitişik yazı öğretilmesinin arkasındayım

bir de eskiden önce cümleler sonra kelime hece ve harf öğretilirdi şimdi tam tersi. eskiden okumaya geçenler hemen 2 ayda geçen öğrenciler olurdu ama liseye başladığı halde okuma örenemeyenlerle doluydu ortalık şimdi 3-4 ayda iyi öğrenciler söküyor diğerleri ise yıl sonuna kadar söküyorlar ama herkes öğreniyor.

arapça -1

kesinlikle yeterince pratik yapmıyor çocuklar. hemen harf çizmeye başlıyorlar. oysa alıştırma kitaplarında gösterilen şekilde hepsi doğru hareketlerle tamamlanmadan harflere geçilmemesi gerekiyor. on parmaktan örnek vereyim yine önce saçma sapan harf dizileri yazarsınır sonra hece sonra kelime ve cümleler ama en başta pratikleri doğru yapmazsanız kesinlikle öğrenemezsiniz. bitişik yazı da aynen böyle.
  • hoot  (08.11.13 15:39:08) 
konuyla ilgili değil ama ben yurtdışındayken brezilyalı arkadaşlarım hep el yazısıyla yazıyorlardı. Hoca bir konu başlığı veriyordu bunun hakkında görüşlerinizi yazın diyordu işte bütün sınıf yazıyordu sonra herkesin kağıdını yanındaki arkadaşıyla değiştirmesini ve arkadaşının ne yazdığını sınıfa okumasını istiyordu nedense benim yan sıra arkadaşım hep brezilyalı kişiler oluyordu ve bunların hepsi yazılarını el yazısıyla yazıyorlardı ve bende tam olarak okuyamıyordum. Neden el yazısıyla yazdıklarını sorduğumda biz lisede ve üniversitede hep böyle yazıyoruz demişlerdi. İlginç bir anımdır buda.


  • hasanli  (08.11.13 17:08:58) 
avrupanin hemen her ulkesinde el yazisi yazar cocuk da ogretmen de buyuk de. gunluk hayatta herkes el yazisi kullanir.

amerikada ise bizim nesildeki gibi matbaa harfleri kullanilir. muhtemelen egitim sistemimiz devletin amerikaya donmesiyle birlikte amerikanlastigi icin boyle oldu. simdi evet ab'ye uyum vs yine el yazisi. ama bunun oturmasi en az iki nesil alir. zira ailede herkesten duz yazi gormus alismis cocuk ilkokulda el yazisina gecince zorlaniyor. kardesim yazik yavrum hala bok gibi yaziyor bu yuzden.
  • cassidy fairylady  (08.11.13 18:41:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.