[]

Romanlardaki bas/karakterlerde cekici gelen hususlar

Okudugunuz herhangi bir tur romandaki baskarakterin ozellikle neleri hosunuza gidiyor? Bu karakter herhangi bir romandaki karakter olabilir. Elbette her romanda cizilen farkli unsurlarin, anlatim biciminin karakterden hoslanma/hoslanmama hususunu degistirdigini biliyorum ama sonucta kendi adima dusundugumde karakterlerde belli basli hoslandigim seyler var.
Ornegin bir karakter merakli, detayci ve biraz vurdum duymaz ise o karakteri daha kolay seviyorum. Ayrica bazi durumlarda kahrami yanlari yerine zayifliklarinin oldugunu bilmek, zaaflari karsisindaki tutumlarini gormek de hosuma gidiyor. Ornekler cogaltilabilir, sanirim demek istedigimi anlatabilmisimdir.
Bunlar gibi akliniza gelen seyler varsa dokseniz suraya, sevindirseniz su garibi.

Not mot: En sevdiginiz roman karakteri, en su bu seklindeki forum seyleri gibi sirf sormus olmak veya hadi post kasalim diye sormuyorum, bir konu hakkinda gerekli bu bilgiler bana.
Neme lazim, belirteyim istedim. Tesekkurler.

 
soğukkanlı olması beni çeker efenim. hatalarını, insanî yönlerini açıkça ifade etmesi mesela. siz bu ülkede şizofren romanları ve ahmet altan nasıl tutundu zannediyorsunuz? aldatan kadının "evet, şöyle hissettim ve aldattım" demesi güzel geliyor. hani ekşi sözlükte bazı başlıkları görürüz, ya da umut sarıkaya nın karikatürlerinde "aha, bu benim başıma aynen gelmişti lan" dersiniz ya, o duyguları ve olayları çıkarıp sunmak güzeldir işte.

sanırsam anlatabildim.
  • lovemyself  (15.04.09 20:29:00) 
hem meraklı hem de vurdum duymaz olmaları biraz zor değil mi? bana da vurdum duymaz, soğukkanlı ve detaycı karakterler karizmatik gelir. az konuşup lafı gediğine koyanlar da yine önemlidir. aklıma gelirse detaylandırırım.


  • tahsin sutcuoglu  (15.04.09 20:30:40 ~ 20:31:00) 
benim hoşuma giden, böyle gizemli, loş ve köhne, gözlerden uzak bir yerlarde yaşayan, uzunca boylu, dehalık düzeyinde zeki ve güçlü bir ser'i katil mesela.


  • fempusay  (15.04.09 20:37:05) 
cok zeki ve bol referansli konusan karakterler, bu referanslar ayni anda hem populer kulturu hem bati kanonunu icinde eritsin. dunyamiza bizim baktigimizdan farkli baksin, esprili olsun, saklaban olmasin, her zaman boyle bir mustehzi hava icinde olsun, herkesin salak oldugunu dusunsun, bana da boyle karakterler cazip geliyor nebilym. yalniz son zamanlrda bu tur tipler oldukca stereotiplesirildi. zeki oldugu iddia eidlen karakter beni zeki olduguna inadirsin bi zahmet, ben zekiyim kafamdan 19 basamakli sayilari carparim demekle bitmiyor o isler, zeki adam kitabin geri kalaninda ortazekali yazarin ikamesi olarak davranmasin mumkunse.


  • okuryazar  (15.04.09 21:52:19) 
Bir karakterin başarılı/iyi özellikleri, romandaki diğer karakterler tarafından tepki/hayret ile aktarılırsa amacına daha fazla ulaşır. Örnek olarak herkesin diline pelesenk olmuş Nicholai Hel'in bu kadar tutulmasının nedeni esasında giriş bölümünde düşmanlarının onun hakkında uzun bir değerlendirme yapmasıdır. Hayvani özelliklerine bir bilgilendirme toplantısında bulunan düşmanları hayret ederken okur da aynı hayreti benimsiyor. Yoksa tepkisiz verilen karakter profili pek işe yaramaz. Genel mantığı bu şekilde özetleyebilirim.

Detay olarak karakterin genç göstermesi diyebilirim. Hayran olduğum iki roman karakterinde bu böyleydi. İkisi de 50'lerinin başlarındayken 35 gibi orta yaşlı imajı çizerlerdi. Mesela karakterin geçmişindeki bir kesitte 24 gibi bir yaştayken 16 olduğunu zannedenler ve çocuk diyenler olursa bu özelliğin etkisini arttırır. Geçmişinde de aynı tılsıma sahip olması bir nevi özelliğin karaktere yedirilmesi demektir. Bu özelliklerin kahramana havadan serpiştirilmiş gibi durmaması için bunlar yapılır.
  • hiko seijuro  (15.04.09 22:09:40) 
Ben süperötesi yenilmez cesur bilmemne tiplerini değil de, daha normal tipleri seviyorum, gündelik hayatta karşımıza çıkabilecek, biraz sakar, biraz ödlek, biraz obsesif, biraz tuhaf, biraz da esprili tipler hoşuma gidiyor ana karakterlerde, zamanla adapte olmasını seviyorum duruma, daha ilginç geliyor böyleleri.


  • beatlephan  (15.04.09 22:54:56) 
okudugum donemde nasil degilsem oyle tipleri severim..
ama genel olarak yasami bi sekilde tehlike altinda olan ve yasayabilmek icin ellerinden ne geliyorsa yapan, adam olduren, hirsizlik yapan, vs her turlu boktan pozisyona giren tipleri seviyorum. skerler modunda olcak biraz da. hayran kaliyorum diym daha cok.

  • cisterna  (15.04.09 22:57:12) 
Ben pipisini kestirip pişman olan travestileri, kitap içinde kitap içinde kitap içinde kitap yazan karakterleri, duşa attırıp üzerine işemekten zevk alan asosyel nerdleri, gerçek adı bülent olan neo-rönesans okültisti hans von aiberg'i, kendini allah sanan 9 yaşındaki otistik veletleri filan sever gibi oldum bir an. Nedense.

Ha, ama ne olursa olsun geri zekalı olmalı. Geri zekalılığın karmaşıklığında boşalmak istiyorum!
  • carcass  (15.04.09 23:44:18 ~ 23:47:29) 
Sorunun tam cevabı değil ama belki yardımı dokunur konuya:

Baş karakterler çekici gelmez, sadece senaryonun ilerlemesi için bir araç gibi gelir bana. Yan karakterler, öyle arada bi başını uzatıp ce-ee diyen karakterler çok ilgimi çeker. Ve bir hikayede yan karakterler önemli konuma geldiğinde bundan çok zevk alırım, ama sonra ona olan ilgim azalır.
  • mabl  (16.04.09 12:00:47) 
efenim ben kitaplarda da filmlerde de
- şaşkın, dalgın ve çok zeki karakterlerin
- doğal halleri içinde, herşey doğalmışçasına absürtlükler yapabilen, konuşabilen ama zeki tiplerin
ve
- muhafazakar olmayan, genel verdiği izlenimin aksi davranışlarda bulunabilen ve yine zeki karakterlerin
hastasıyım.
fringe'deki profesör ilk söylediğime
otostopçunun galaksi rehberi'ndeki ford prefect ikincisine
rüzgar gibi geçti'deki rhett butler (ya da christie romanlarının madam murple'ı)üçüncüsüne örnek olabilir.

dikkat ettim de hepsinin ortak noktası zeki olmaları.
  • saryade  (16.04.09 13:17:11 ~ 13:20:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.