[]

Programlama inception'ı

merhaba duyurudaki botlar,

hemen hemen hepimiz teknolojiyi biliyoruz, hakkında bilgimiz var ve bazen aklımıza sorular takılıyor. bugün de benim aklıma bir şey takıldı ve duyuru'dan da olursa şayet bilgi, izah edinmek isterim. kafama takılan soru programlama. tamam programlama da, derin bir mevzu.

örneğin ilk hello world kodu yazılmış(bildiğim kadarıyla)

ama örneğin; print "hello world"; ya da benzeri bir şey yapınca pat diye mi oldu bu hello world. bence hayır, öyle düşünüyorum.. velasıl programlama içi progralama olayını düşününce kafam karıştı. işletim sistemleri mesela. içinde bir yığın işlem, yazılım falan yapıyoruz ama aslında kullandığımız program yazma, web bilmemneleri programları da bir programlamadan oluştu ve bu programlama programı da elde hazır, olduğu gibi olan bir şey değildi. belki mevzu olayın tarihi vesaire bir şey ama bu konu hakkında kısa bir bilgisi, görüşü olan varsa çok memnunum. bilgilenir, bilgilendiririz. olası yanıt, yanıtlar için şimdiden teşekkürler.

 
Şöyle;

1. Günümüzde programlama genelde üst seviye diller ile yapılıyor. Bu diller nispeten insan diline yakın. Yani bilgisayara neredeyse konuşur gibi derdini anlatabiliyorsun. Bu diller kendi içlerinde çeşitli rutinlere sahip. Mesela o "print" komutunu verdiğinde, o dilin derleyicisi, bilgisayar işlemcisine aslında bir sürü komut veriyor.

2. Bu komutlar da genelde alt seviye diller ile yazılıyor. Bu diller ise, o bilgisayarın doğrudan donanımına erişen komutlar içeriyor. Dolayısıyla konuşma dilinden oldukça farklı. Yani sen üst seviye dil ile "print" dediğinde, aslında alt seviye dil ile "ekran kartının bilmemne hafızasında şu değerleri yaz, işlemcinin bilmemne komutunu şöyle çalıştır" falan gibi biz ölümlülere anlamsız gelen bir sürü komut vermiş oluyorsun.

3. Bu alt seviye diller ise, o bilgisayarın çalıştığı işlemci ve genel mimariyi tasarlayan bilgisayar ve elektronik mühendisleri tarafından donanımsal olarak kodlanıyor. Mikro seviyede devre tasarlanıyor yani.

Üçüncü madde hakkında daha fazla bilgiyi FPGA ve Processor Design konularını araştırarak öğrenebilirsin. FPGA'i de örnek verdim çünkü kendisi normal insanlar tarafından programlanabilen işlemciler.
  • alperz  (20.10.13 21:26:29) 
(bkz: turing machine)
(bkz: machine code)
(bkz: assembly)
  • crucio  (20.10.13 21:30:19) 
"compiler" konusunda da soru işaretlerin olacaktır o zaman. mesela C compiler'ı hangi dilde yazılmıştır mesela, yine C de yazılmışsa nasıl yazılmıştır.
çok garip olaylar dönmüş vallahi ilk öğrendiğimde baya hayret etmiştim.
programming languages'di dersin adı.
  • jedilance  (21.10.13 01:47:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.