[]

isme göre kişi analizi

Bana hep şöyle geliyor. Mesela şu isme sahip olan insanlar şöyle bu tarz isme sahip olanlar böyle diye. Örneğin şu isimlere sahip olan kişilerin bende bıraktığı izlenimler şu şekilde:

Ece-Seda-Melis-Selin bu isime sahip olan kızlar genelde kaşar oluyorlar
Mert-Buğra-Cem-Atacan bu isme sahip olan erkeklerde genelde tiki oluyorlar.

Benim düşünceme katılıyormusunuz? Katılmıyorsanız neden?

 
  • ron dennis  (25.09.13 00:45:20) 
bazı isimler için genellemeler tutuyor ama bunların küçük tatlı oyunlar olduğunu düşünüyorum ben eğlenmek için yani. isimler biraz da ailelerin vizyonlarını ortaya çıkarıyor gidip falancanın kültürsüz bir yerinde kimse çocuğuna cem demez. cem ismini koymaz. ya da mert koymaz. daha başka şeyler koyar. gelir düzeyi, kafa yapıları, bir sürü etken var anne baba isim seçimlerinde. ece koyan anne babayla ümmühan koyan anne babanın yetiştirdiği çocuk elbette farklı olur. isimlere takılmayın ne birini yerdim ne birini övdüm.

ama şöyle bir gariplik var ki tüm tanıdığım zeynepler gerçekten çok güzel.
  • kirazıseviyorum  (25.09.13 00:50:19 ~ 00:50:55) 
herhangi bir genellemeye katılmam mümkün değil ama ismin insanın kişiliği üzerinde bir etkisi olduğuna inanırım.

memo tembelçizer'in "utanmadan iddia ediyorum" köşesinde bu konuya dair bi teorisi vardı, bulabilirsem eklerim buraya.
  • kül  (25.09.13 00:52:58) 
katılmıyorum çünkü adım müge.


  • nilmiye  (25.09.13 00:54:42) 
katılıyorum. %70'e kadar yolu var doğruluk ihtimalinin.

kaşar- falan gibi kesin sıfatlar takarsan reddedilirsin. ama sana katılıyorum. genelde de şöyle bir durum var ki aynı isme sahip olan insanlar benzer karakterlerde oluyor. bu da biraz seni doğruluyor.
  • aguilas negras  (25.09.13 01:10:39) 
başlarken safe word'ümüzü bi belirleyelim. :) istisna. çünkü binlerce değişken var, karakterlerimizi belirleyen. ama isim de karakter de ortak bazı kodlar taşır genellikle.

aileler çocuklarına isim koyarken sosyo kültürel ve ekonomik durumlarını ve hangi sınıftan, anlayıştan geldiklerini belli ederler. istisnai durumlar dışında, bu durum isimlerle ilgili kimi genellemeleri mümkün kılar. elbette bunlara göre hareket edemez, insanları isimlerine göre yargılayamayız, ama ister istemez bir izlenime kapılırız.

bir sanıdır bu. çok itimat etmedikçe bir zararı yoktur. ve kesinlikle saçma değildir. buna benzer onlarca, yüzlerce sınıflandırma ölçütü kullanırız insanlarla ilgili. yürüyüşlerinden tutun, yüz yapılarına; seçtikleri kelimelere, saçlarının şekline, ten renklerine vs... yüzlercedir ve tekrar ediyorum, saçma da değildir; yeter ki onları kesin ve şaşmaz birer delil olarak kabul etmeyelim. aşırı önyargılı olmamıza sebebiyet vermelerine müsade etmeyelim. hepsi bu.

soruya dönersek, esasen isime bakıp yaptığımız tahlil, kişilerin karakterleri ile değil de karakterlerini şekillendiren büyüdükleri ortamla ilgilidir. bu ortamlar, insanların karakterlerini doğrudan şekillendirdiği için isimler ve karakterler arasında bir paralellik oluşur.

adı hacer olan bir kız mesela... bana hemen bir izlenim veriyor daha görmeden. nispeten alt ekonomik sınıflardan, düşük gelirli bir aileden geliyor. annesi temizlikçi olabilir. babası kapıcı olabilir. ve şayet tıbbi bir engel yoksa kesinlikle tek çocuk değildir. hatta muhtemelen bir erkek evlat edinene kadar ana babası üretimi durdurmaz. hacer biraz içine kapanık olacaktır. çok fazla tahsil yapmaz. erken evlenir gibi. ev işleri ödevlerinden önce gelebilir. ne bileyim!

esmanur mesela... daha ziyade, biraz daha mütedeyyin ailelerde karşılaşılacak türden bir isim. dolayısı ile esmanur'ların gördükleri muhtemel eğitimi ve aile yapılarınında karşılaşılacak baskın motifleri ilerleyen yıllarda onlarda kişiliklerine sirayet etmiş bir şekilde görürüz. dolayısı ile esmanur'a baktığımızda hakkında kimi öngörülerde bulunabiliriz. mesela esmanurla bir bar tuvaletinde sevişme ihtimalin kuşkusuz var; ama düşünmek bile biraz abestir.

istanbul mesela. okan bayülgen'in daha büyümemiş çocuğu. yine bana bambaşka bir izlenim veriyor. alacağı muhtemel eğitimi ve babasının/annesinin çevresini ve hayatlarını düşününce esmanur ile pek de ortak noktaları olmayacak. hacer'le de bir araya gelebilecekleri ortak bir sosyal zemini pek bulamayacaklar. ama demre, istanbul'un en yakın arkadaşı olabilir. bilemeyiz. orta halli bir memur çocuğu olan, ailesi tarafından el bebek gül bebek büyütülen pozitif, neşeli bir insan olan yonca ile de tenefüslerde vakit geçirebilir; ama lise çağına geldiklerinde aralarına bir soğukluk girecektir kuşkusuz. çünkü yonca'nın babası, kızını demre ve başak'la çok samimi görmek istemeyecektir.

kısaca, basit ve yüzeysel izlenimler, diyebiliriz. hesabı yuvarlamaya, pantolona sığmaya yardımcı olur. farkında olmasak da vardır bu ve benzeri önyargılarımız. ve kimi noktalarda hayatımızı kolaylaştırır, karışıklıkları giderir, bizi daha pratik yaparlar vs vs... isim bazında düşünmemek gerekir yalnızca.
  • kmtetrfn  (25.09.13 01:45:46 ~ 02:18:29) 
katılmıyorum.çünkü ismim örneklenenlerden biri ve neyazıkki yakıştırılan kategoride olmadığımın farkındayım.ismim örneklerde olmasaydı savına katılırmıydım bimiyorum.ya da örnekte dendiği gibi olsaydım daha mutlu olurmuydum onu da bilmiyorum.korkarım ben hiçbirşey bilmiyorum.


  • 00 08  (25.09.13 01:50:44) 
Hayatımda daha saçma bi şey okumadım ben ya


  • Sskywalkeremre  (25.09.13 01:52:02) 
  • bass solo take one  (25.09.13 02:10:12 ~ 02:10:59) 
Ne azından sikimsonik burç olayından daha inandırıcı


  • kreider  (25.09.13 02:23:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.