[]

atm'nin türkçesi nedir?

soru başlıkta

not:bankamatik değildir,o sadece iş bankasının atmlerine verilen ad.


 
automated teller machine den gelir ingilizce.


  • innerbliss  (29.08.13 14:23:10) 
  • bruges  (29.08.13 14:23:17) 
ATM'nin açılımı “ automated teller machine“dir. Türkçe'ye otomatik para çekme makinesi olarak geçmiştir.

cevaplar.mynet.com

ek:
tdk.gov.tr güncel sözlükte bankamatiğin karşılığı
"isim Bankaların para işlemlerini günün her saatinde otomatik olarak yapan makine"
  • la traviata  (29.08.13 14:23:34 ~ 14:26:06) 
yanlış biliyorsunuz, bankamatik TDK'nın sözlüğüne girmiş bir kelime. dolayısıyla en türkçesi bankamatik. ya da bunu beğenmiyorsanız otomatik para çekme makinası diyebilirsiniz.


  • nesilsiz  (29.08.13 14:24:47 ~ 14:26:26) 
hem doğru hem yanlış biliyorsunuz. "jilet" de tdk sözlüğüne girmiş bir kelime olmakla birlikte aslı "traş bıçağı"dır. jilet (gilette) bir markadır. hala da piyasadadır ve hatta traş bıçağı konusunda liderdir.

aynı şekilde bankamatik de türkiye'de ilk defa iş bankası atm kullandı ve adını da bankamatik koydu. o yüzden atm'ye bankamatik denir oldu. tdk da beğenmiş kabul etmiş demek ki.

bu açıklamadan sonra mevzuya gelelim. şimdi anladığım kadarıyla birebir çevirisinden ziyade "bu alete nasıl hitap edeceğiz" diye sormak istiyorsunuz. zira bankamatik tdk'nın kabul ettiği bir kelime olmakla birlikte hala iş bankası'nın kullandığı cihazların adı olduğu için garanti bankası'na, ne bileyim yapı kredi bankası'na gittiğinizde aletten ne diye bahsedeceğemiz bir sorunsal oluyor. garanti'ye gidip "bankamatikten hede hödö " dediğiniz zaman "paramatik" diye düzeltiyorlar, böyle bi bozuyorlar adamı "o bizim rakibinkinin adı, bizimkinin adı paramatik" dercesine. aynı şekilde kredi kartlarına para/puan toplama olayı ilk defa bonus kart ile geldiği ve toplanan paraya da "bonus" dendiği için başka bankada "kartımda biriken bonuslarla hede hödö" falan derseniz cevabında vurgulaya vurgulaya "çip para" falan diye belirtirler. "yav ne skimse işte" diyemezsin de adama.

bu yüzden zaten ilgili bir mevzuda konuşurken ne diye bahsedeceğinizi soruyorsanız sadece "makine" veya "alet" falan diyebilirsiniz.

yanlış örnek:

garanti bankası'nda:

- beyefendi kapının önündeki bankamatik kartımı yuttu
- PARAMATİK!!!11'le ilgilenen arkadaşımıza haber vereyim. (aynen böyle bir ifade kullanır, yazarak veremedim pek)

doğru örnek:

yine garanti:
- yav bu alet kartımı yuttu yav.
  • kibritsuyu  (29.08.13 14:32:46 ~ 14:40:16) 
Her zaman açık olduğu için All Time Money diye biliyorum.


  • makarnaci  (29.08.13 16:32:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.