[]

apartman yöneticisi ve aidat sorusu

bugün ankarada bir ev kiraladım. daha önce hiç ev kiralamadığım ve aile apartmanında yaşadığım için yönetici ve aidat olayının nasıl işlediğini pek bilmiyorum.

apartmanda yazın üç ay 75 lira, kışın da duruma göre 200-250 liraya kadar aidatın çıktığını öğrendim.
ayrıca eylül ayındaki aidat da 200 lira olarak yatırılacakmış.
ve bu aidatlar her ayın 10-23'ü arasında banka hesabına yatırılması gerekiyor, gecikmelerde ise yüzde 10 faizli olarak yatırılması gerekiyormuş.

tahmin edilebileceği üzre, merkezi ısıtma.

bunlar normal durumlar mı? her apartmanda böyle katı mı durum?

 
merkezi ısıtma için normal bildiğim kadarıyla.


  • amugochi  (24.08.13 02:41:47) 
Apartmanda yapılan toplantı neticesinde alınan kararlar bunlar. Elden de alınabilir, banka transferi de istenebilir. Sizin apartmanınızda banka transferi isteniyor ki hesabın tutulabilmesi için mantıklı tercih. Sizin yapmanız gereken, parayı gönderdiğinize dair dekontu saklamak (daha sonra sorun olmaması için) (şu apartman şu numara 2013 yılı şu ay aidatı diye de açıklama yazın gönderirken)


  • yarin bos musun  (24.08.13 02:45:59) 
durum normal.
apartmanın tamiratı, tadilatı gibi işlerde, binaya yapılacak kalıcı geliştirmelerde kiracı olarak para ödemenize gerek yok, onları ev sahibi ödeyecek.
öderken ona dikkat edin.
  • michael_knight  (24.08.13 02:49:52) 
genel kurul ile alınmış kararlar ise hepsi normaldir, yasaldır ve olabilir. bir tanesi hariç. kat mülkiyeti kanunu'na göre aidatlara uygulanacak gecikme zammı aylık %5 olabilir. o da aylık. yani o ayın aidatını ay içinde yatırdığınız takdirde gecikme zammı uygulanamaz. ayı geçirdiğinizde uygulanacaksa bile %5 uygulanabilir. yanılıyorsam bir hukukçu düzeltsin.

her apartmanda da böyle katı değil. bu tamamen yöneticinin inisiyatifinde. kat mülkiyeti kanunu'na göre idare edilen iki adet sitenin muhasebesini yapıyorum, bir tane işhanının da yöneticiliğini yapıyorum. mesela yönetici olduğum işhanında o kadar da katı değilim. yani insanın parası olmaz, bir ay gecikir olabilir diyorum. ama müzmin olarak aidatını yatırmayan, özellikle geciktiren, sallayan adamlara gecikme zammını da uyguluyorum, daha da yatırmayanı icraya da veriyorum.

muhasebesini yaptığım sitelerden birinde bütün hesaplar bende olduğu için gecikme zammı inisiyatifini biraz bana bıraktılar. aynı şekilde adamın biri mesela 6 aylık aidatını yılbaşında peşin peşin yatırmış. 6 aydan sonra da iki ay geciktirmiş. e şimdi adam 6 ay boyunca peşin peşin fazla para ödemiş, alacaklı olmuş, iki ay geciktirdi diye gecikme zammı uygulamak insafsızlık değil de nedir? ya da ay sonu cumartesi gününe denk gelmiş, adam parayı pazartesi yatırmış, öteki aya sarkmış. şimdi adamın ne günahı var, niye gecikme zammı yapayım. veya adam aylar yıllar boyu gününü bile sektirmeden düzenli düzenli ödemiş, son üç aydır ödememiş, üç aylık borcu birikmiş. yahu insan halidir. adam seyahattedir, hastadır, parası yoktur. yıllarca düzenli ödemiş adam üç ay geciktirdi diye niye gecikme zammı yapayım.

ama kimi yönetici vardır, kuruşu affetmez, dakika geciktirsen zammı yapıştırır, icraya verir, belli de olmaz.

bankaya yatırırken açıklamaya isminizi ve daire numarasını mutlaka yazdırın. gerisi teferruat. zaten sığmaz. şu apartman şu ay falan diye yazdırıyorsunuz, ondan sonra bankadan muhasebeye gelen ekstrede "hacıoğulları apartmanı temmuz 2013 aidatı daire no:" yazıyor. devamı kağıda sığmamış. asıl önemli kısım, kimin yatırdığı kısmı yok. "ahmet kuburoğlu no: 12 aidatı" yazsanız yeter. hangi ay olduğunu bile yazmanıza gerek yok. zaten yatırdığınız tarih belli. dekontlarınızı mutlaka saklayın, öyle adı yazmayan ödemeleri tespit edebilmek için istenebilir.
  • kibritsuyu  (24.08.13 10:59:39 ~ 11:13:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.