[]

Bizde niye rüzgar gülü yok? (var da yok)

Alttaki soruda Norveç'teki rüzgar güllerini görünce içim sızladı. biz niye elektrik üretmek için böyle tasarruflu yöntemlere başvurmuyoruz? ne gibi bir engele sahibiz ki? koy karadenize sıra sıra rüzgar güllerini, ha babam dönsünler, elektrik üretsinler falan. ilk "masraflı" diyene benden norveç bileti.

Rüzgar gülü
Hiç ölümü düşündün mü?
Hayalimdeki adsız kadın
Sanki ağzımda tadın

 
Bizde de rüzgar gülleri var. hatta eğer yamulmuyorsam rüzgar gülü sipariş eden ülkeler arasında da en üstlerde bir yerdeyiz. Hali hazırda çanakkale civarında var bir rüzgar çiftiliği. ayrıca gebzeyi geçtikten sonra bir tepede görüyorum istanbul'a giderken. bi de umuttepe'den inerken görünüyor bir tane.


  • derectus  (22.03.09 16:48:04) 
benim bildiğim çeşme'de, manisa'da, bandırma'da, çanakkale'de fln bolca var bunlardan. baya ekonomik hemde. bazı bölgedeki yetkililer bilinçli tabi. herkese lazım bu biliçlenme...


  • barfbag  (22.03.09 16:49:14) 
@want2die, yani şöyle bir şey yapsak, bu, kısa vadede tasarruf yaparak masrafları karşılamamızı sağlamaz mı?

şöyle bir şey = blogs.ec.europa.eu
  • deckard  (22.03.09 16:51:16) 
ruzgar tribunu tarlasi yapmadiginiz surece hic mi hic ekonomik bir cozum degildir. ve sanirim turkiyede o tarlayi yapacak kaynak yok.

evet ruzgar gulu dedigimiz sey, karayollarinda iki ucu acik, kumastan yapilmis, yuksek bir direge bagli, ve ruzgarin siddetine gore sisen, ruzgarin yonune gore donen bir cisimdir.

edit: ruzgar enerjisinde kisa vadede tasaruf yapmak imkansiz. yaptiginiz tasaruf, tribunun fiyatini karsilamaz yahu.
  • yirtik foto  (22.03.09 16:51:20 ~ 16:52:42) 
en buyuk "dezavantaj", hakkaten ise yarayacak buyuklukte bir santral cok yer kapliyor.. e bunu da pek isteyen yok yani.. "santral yapacagimiza oralara apartman dikeriz mesela"?
onun yerine hidroelektrik ve termik takiliyolar turkiye'de.
ruzgar enerjisi santralleri de kucuk oluyor, mesela en buyugu bandirma'daki, 30 mw gucunde. (zaten toplam 4 tane var, cesme, bandirma, bozcaada, canakkale)
halbuse keban baraji'nin ustundeki mesela, 1330 mw lik bir santral. ucurum var arada.
ekonomik olabilmesi ise yarayabilmesi icin hakkaten hayvan gibi buyuk bir alana kurulmasi lazim. bunun icin feda edilmek istenen bir alan yok paradan once..
  • cisterna  (22.03.09 16:55:51 ~ 16:59:37) 
ruzgar santralleri pek tercih edilebilir degil, fakat bana gore tuketicide cevre bilinci olusturabilecek en hizli araclardan bir tanesi.

nukleer santral icin pek yerimiz yok.
1) nukleer santral dedigin ya denize ya da buyuk bir nehre yakin olmali. cunku enerji uretmesi icin su isitmasi lazim, o suyuda buradan alabilir.
2) ikincisi, deprem olayindan en az etkilenebilir bir yere kurulmasi lazim ve temelinin saglam olmasi lazim. yani kaya(her kayadan da degil oyle. en makbulu sert lava tasidir)

ruzgar enerjisi icin,
1) ruzgar debisi bol olan hemen hemen her yere kurulabilir.

solar enerji
1) bulutsuz gunu az, gunesli gunu cok yerler makbuldur.
  • yirtik foto  (22.03.09 17:35:44) 
kurulumunda maliyet hesaplarından ziyade çevreye olan duyarlılık dikkate alınıyor galiba. yani maliyet açısından herhangi bir avantaj saglamasa da sırf çevreyi kirletmemek için kurulabiliyorlar. yani market alışverişinden dönerken elinizde bez torba yerine marketten parayla satın alınmış plastik torba gören ve bakışlarıyla sizi yerin dibine geçiren insanların yaşadığı ülkelere baktığımızda gayet yoğun bir şekilde rüzgar santrali girişimlerini görüyoruz pekala.
bana kalırsa maliyet avantajı da var. yani çok uzun dönemde enerjiye hem bir alternatif getiriyor, hem de kömür gibi negatif dışsallık harcamalarına(sağlık harcaması gibi) neden olan enerji kaynakları ile beraber ele alındığında, maliyeti uzun dönemde katlanılabilir hale geliyor. ama tabi çok uzun vade işin içine girince türk girişimcilerinin bakış açısına takılıyor.

  • mefati bir cirpida okunur  (22.03.09 18:27:41 ~ 18:29:07) 
valla ben de işin aslı termonükleer santrallerden yanayım. geçen gün greenpeace'ten bi kızla nükleer santraller üzerine laf dalaşına girdik. kıza bir iki detay verince karşılık veremedi. belli onlara da bazı şeyler ezberletilip sokağa salınıyorlar.

cevap verenlere teşekkür ederim.
  • deckard  (22.03.09 19:48:40) 
rüzgar türbini (tribünü değil :)) ilk kurulumu masraflı olmakla beraber işletme masrafı düşük bir gereç. bakım masrafları bir doğalgaz santraliyle karşılaştırılamaz doğal olarak. elektriğimizin yarısından fazlası ne yazık ki yerli kaynaklarla değil, doğalgazla üretiliyor.

türkiye rüzgar enerjisi açısından avrupa'daki en iyi ikinci potansiyele sahip. (bkz: repa)son lisans başvurularında epdk'ya 80.000 MW lık başvuru yapılmış, türkiye'deki toplam kurulu gücün 40.000 MW olduüu düşünülürse rakamın büyüklüğü anlaşılır. sistem kısıtları nedeniyle bu rakamın onda biri bile (şimdilik) kurulamıyor ne yazık ki.

son kanun değişiklikleriyle son kullanıcıların kendi yenilenebilir enerjilerini üretip fazlasını devlete satmaları teşvik ediliyor. ilgileniyorsanız çin malı dikey eksen türbinleri araştırın derim.

nükleere gelince, teknolojisine sahip olup utanyumunu kendin zenginleştirmediğin sürece cazip değil. nükleer yasası felaket zaten; ne atıkların ne olacağı ne de santralin kaldırılması konusunda mantıklı maddeler var. bir de güya ucuz kaynak olacak nükleerin ihalesinden 20 cent fiyat çıktı, dünya ortalamasının 3 katından fazla. şu anda evimize giren elektriğin maliyetinin 10 cent (doğalgaz santrallerinin yaklaşık satışı da bu civarda sanırım) olduğu düşünülürse fiyatın abukluğu ortaya çıkar.
  • lykos  (22.03.09 20:52:21 ~ 20.03.10 12:13:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.