[]

trafik kazalarını önleyecek akıl almaz çözüm

öncelikle başlığı böyle açtığım için üzgünüm ama daha fazla okunup, yorumlanmasını istiyorum çünkü bence yapılmaması için hiçbir neden yok anlatacaklarımın.

şimdi 2 tane projem var. biri realistik yani devletin kasasına daha çok para girecek bir çözüm, diğeri de kazaları tamamen bitirebilecek.

şimdi diyorum ki ben; kırmızı ışıkta korkuluk olsa, kimse istese de geçemese trafik kazaları çok çok azalmaz mı? herhangi bir tehlikeye karşı da sarı'da kapansa, trafik polisleri ve ambulansların arabalarının içinde bunları kapatabilen bir sistem olsa(herhangi bir acil durumda) olmaz mı arkadaşlar, ben mi bir şeyi atlıyorum, neden yapılmıyor ki böyle bir şey?

ikincisi de arabaların içine bir sistem kuracağız. kırmızı ışıkta geçtiğinde ötecek hgs gibi falan, direk yazılacak ceza. o cihazı da almayanı muayeneden geçirmeyeceksin, bu şekilde 2 sene tüm arabalarda yerini almış olacak. hem devletin kasasına daha fazla para girecek(yani yapmayı isterler bunu, diğerine göre) hem de müeyyidesi çoğaldığı için ihlaller azalacak.

ne dersiniz?

 
sadece kırmızı ışıkta geçmeyi engelleyecek bir sistem öneriyorsun,trafik kazalarını tamamen önlemeyecek.kazaların yüzde kaçı kırmızı ışıkta geçmekten kaynaklanıyor, bu yılda kaç ölüye neden oluyor bunları bulman lazım çünkü oldukça da masraflı bir sistemden bahsediyorsun geri kalmış ülkelerde zaten kullanılması mümkün değil, zengin ülkelerde ise kırmızı ışık ihlali gerçekten bir sorun mu bilmiyorum ama araştır istersen.


  • panthera onca  (15.08.13 11:41:39) 
Birinci teklif kaza sayısını arttırır, kırmızı ışık ihlali kaynaklı trafik kazaları zaten toplam trafik kazaları içinde az bir oranı kaplıyor fakat bu fikir bile kazaların artmasına neden olur, zaten uygulanamaz bir fikir olmuş.

İkincisi ise, zaten bunu şu anda trafik kameralarıyla yapıyorlar, kırmızı ışıkta geçen aracın plakasını sistem otomatik olarak alıp ceza düzenlenmesi için operatöre bildiriyor.

Benim de Tüm arabaların yerden 40 cm yüksekliğinde tüm çevresine lastikle "bumper" yapma fikrim verdı genç yaşlarda :) Bumper dediğim, çarpışan arabalardaki gibi kalın ve yumuşak bir lastik. Ufak tefek kazaları hiçbiri olmayacaktı, büyük kazalar daha az hasarla atlatılacaktı. Neden olmasındı :(
  • yarin bos musun  (15.08.13 11:41:56) 
Ben daha iyisini söyleyeyim sana, yüksek süratlerde ölümlü kaza oranı çok artıyor. Herkes limitlerde kullansa sıkıntı azalacak. O zaman otomobil üreticileri max 130 km yapabilen araçlar üretsinler. Fazlası zaten neredeyse dünyanın tamamında (belli yerler hariç) yasaklanmış durumda.

Kısacası o sistem işlemez, isteyen kırmızıda geçerim, cezasını da öderim der. Kısıtlayıcı olmakla sorun çözülmez.

İlk sistemde de yaya tam üzerinden geçerken korkuluk kapanır da adam ezilirse ne olacak? Veya başka birini kurtarmak için yol boşken karşıya geçmesi gerekiyorsa ve geçemiyorsa ne olacak?
  • cakabo  (15.08.13 11:42:16) 
oncelikle, adettendir: einstein detected.

maliyet derim. korkuluk fikrin icin tum yollarin kazilmasi, o sistemlerin montaji, isiklar ile senkronizasyonu vs. vs. neredeyse bir sehrin yollarini tamamen bastan yapmak anlamina geliyor. bunun daha bakimi, kontrolu var. iste bunlar hep maliyet. pratikte cikaracagi sorunlara ise hic deginmedim dikkat ettiysen.

ikincisi de ayni sekilde. cihazlari parayla sattin, tamam. o cihazlarin kontrolunu yapacak goruntu ve/veya iletisim sistemleri, bunlarin montaji, bakimi vs. yine muthis masraflar. yine bunun da olasi sorunlarina deginmiyorum. bastan kaybediyor maliyet yuzunden zaten.
  • fader  (15.08.13 11:44:02) 
@genel cevap

kaza sayısını nasıl arttırır anlamadım orayı. trafik kamerelarının zaten ceza yazma meselesi ise sadece belirli bölgelerde var.(her yerde mobese var ama sadece bazılarının başında personel duruyor ve plakayı yazıyor).

yüksek hız meselesi ise en çok yapılan bölge olan otobanlarda arabanın hız sınırı olan 120'nin üzerine çıkamayacak bir sistem getirilebilir. sanki karantinaya alınmış gibi sadece otobanlarda motorun hızını durdurabilecek. ya da şöyle bak; her arabanın yaptığı hız her zaman izlenecek. rusya'da her arabada kamera zorunlu mesela. sonra da diyoruz ki "o değil de iyi insanlar iyi ki varmış." mesele insanların iyiliği ya da kötülüğü değil; rasyonel değiliz zaten biz, sadece belirli sınırlarla yapabiliriz. adım gibi eminim o yardım edenlerin hiçbiri elini kıpırdatmazdı yardım için kamera olmasa.

mesela şu ispanya'daki tren kazası falan. niye insan kullanıyor ki böyle şeyleri hala anlamıyorum ben.
  • benjaminlinus  (15.08.13 11:50:03) 
@fader insan canından daha mı değerli peki maliyet? bilinçli bir şekilde bu tartışılsa, bir sisteme binse varsın benim kişi başına düşen milli gelirim düşsün eğer bu veya benzer bir sistem kazaları azaltacaksa.


  • benjaminlinus  (15.08.13 11:51:35) 
Trafik kazaları ve ölümler ancak eğitim sayesinde azalabilir. Yasaklarla veya cezalarla bir sonuca ulaşılamaz. Aşağıdaki videolar tam da senin söylediğin yöntemin sonuçları.
www.youtube.com
www.youtube.com
Kazalar arttığı gibi bir de yol tıkandığı için trafik de kitleniyor.
  • Fahrrad  (15.08.13 11:54:49) 
peki sunu dusun, sonucta bu sistemin maliyeti yine insanlar uzerinden cikacak dolayisiyla vergiler artacak. cogu insanin buna yanasmayacagi malum.
bir de diger arkadaslarin dedigi gibi isik ihlali kaynakli kazalar az bir orana sahip. harcanacak paraya kiyasla getirisi dusuk olacak.

  • fader  (15.08.13 11:56:45) 
Fahrrad videolardakilerde ışık göremedim ben. saniyeli olduktan sonra hata oranı mininum olur bence.


  • benjaminlinus  (15.08.13 11:58:05) 
@fader o korkuluk ya da başka bir şey sadece kırmızı ışığı engellemez ki ama. zaten her yer ışık bizim ülkemizde şehir içi. bu arabaların hızını da pekala azaltır.


  • benjaminlinus  (15.08.13 12:01:56) 
Videolarda ışık olması lazım. Farklı açılardan çekilmiş videolar da vardı ama bulamadım. İlk olarak Londra'da ya da İngiltere'de bir yerlerde denendi diye hatırlıyorum.


  • Fahrrad  (15.08.13 12:04:55) 
olmaz canım olmaz bu dediklerin. birincisi maliyet açısından, ikincisi de pratik olarak uygulanması neredeyse imkansız. "insan canından daha mı değerli?" bakış açısı ise fazlasıyla romantik, bu ve benzeri yatırımlar için öncelikle maliyet, devamında da pratik olarak uygulanabilirlik kıstaslarına bakılır.

benim de eskiden uçak kazalarındaki can kaybının önlenmesi için tüm yolcular için savaş pilotlarındaki fırlatma mekanizmasının bulunması gibi bir teorim vardı hehe gençlik işte.
  • fengari  (15.08.13 12:10:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.