[]

Bir evin değeri gerçekten nasıl hesaplanır? (180-200 ay kira bedeli gibi)

Merhaba,

Ankara'dayım. Bir ev almaya niyetlendik. Bir ev sattık birkaç ay önce. Emlak piyasasında ciddi bir balon olduğunu düşünsem bile, benim para biriktirme hızımdan daha hızlı bir şekilde ev fiyatları yükseliyor maalesef. Bu balon hemen patlayacak gibi de görünmüyor. Faizler de yükseliyor ama patlatacak kadar değil.

Yıllar evvelinden benim bildiğim bir evin değeri kabaca 10 yıllık kira bedeli idi. Anlaşılan bu değişmiş, internette bu 10 yıllık bedeline denk gelen evin "kelepir" fiyata olduğu, genel olarak 180-200 aylık kira bedelinin normal olduğu söyleniyor. Bu rakamı 240 aya kadar çıktığını yazan yerler de mevcut.

Bu hesaplamaya aykırı yaşadığım iki durum var;

1) Oturduğum evin, şehrin biraz dışında olduğu için ve değerlenme potansiyeli taşıdığı için göreceli kirası düşük, fiyatı yüksek (kiradayım). Yaklaşık 300 kira bedelinde.

2) Sattığım evin, 15-20 yıllık, küçük bir ev olduğu halde muhitine göre çok merkezi bir yerde olduğu için ve özellikle konum/cephe avantajı nedeniyle kirası yüksekti ve yaklaşık 210 ay kira bedeline sattım. Hatta, şu an oturduğum evin yarısı konfora sahipti ve bu evden bile %40 yüksekti kirası.

3) Almak istediğim evin, Ankara'nın merkezi bir yerinde olduğu için kirası zaten yüksek (ev çok konforlu ve lüks); ancak ev sahibi buna rağmen yaklaşık 300 kira bedeline satışa çıkarmış (bir de acil yazmış!)

Sonuç olarak kazıklanmak istemiyorum ama eğer ederini hesaplayabilirsem o eder fiyatı da teklif vermek istiyorum. Şu an istenilen fiyat benim boyumu aşıyor, çok borçlanmam gerek, ki bu kadar borçlanmaya zorlayan bir durum yok.

Yardımcı olabilir, tecrübelerinizi paylaşabilir misiniz?

 
200 aylik kiradan fazlasini vermemek lazim. tabi kira nasil hesaplanacak, o da ayri mesele.


  • sendelemeden  (28.07.13 02:32:16) 
sıfır evlerin metrekaresini bin tl ile çarpıyorlar... fakat evin muhiti, katı güney kuzey cephesi gibi zibilyon tane şey etkileyebiliyor...
O yüzden kesin bir şey diyemiyoruz...

  • inanmazsan inanma  (28.07.13 04:09:32) 
ne kadar ticari ise o kadar ay sayısı azalır. eğer ev 3.1 ise yani aile evi 18 yıl. 2.1 ise yeni evliye öğrenciye kiraya vermelik 10 yıl. 1.1 daha da düşer. türkiye ortalaması


  • hoot  (28.07.13 08:24:40) 
@ntc?
Neyin linki? Ben genel mantığı sordum aslında. Ama bu ev bu fiyat eder mi konusunda eksperseniz link vereyim.

@sendelemeden
Kira nasıl hesaplanacak derken? Kira bedeli ev bedeline göre daha oturmuş oluyor, o muhitte o apartmandaki ev kiraları belli. Başka bir şeyi mi kastettiniz?

@hoot
Oturmuş merkezi bir semtte 20 yıldan fazlasını vermek alıcı için kesinlikle zararına bir işlem diyebiliyor muyuz?
  • konusan balta  (28.07.13 11:47:15) 
yapsat daire için öyle diyorum ama eve yapacağınız masraflar ne kadar azsa durum değişebilir siteler biraz daha pahalı. ve artık hem evin içi hem dışında yenilikler luksler oluyor fakat bu 18 yıl olarak da kalmayacak düşecek. türkiye standardi evden bahsediyorum. yani müteahhit işi.
ve profesyonel değilim. sadece yapsatçı tanıdıklarım var.

  • hoot  (29.07.13 10:06:09) 
bu oranın düşmesi için ev fiyatlarının düşmesi lazım sanırım (kiraların çok da artmayacağı düşünüldüğünde), anladığım kadarıyla ev fiyatlarındaki balonun yakında söneceğini düşünüyorsunuz.


  • konusan balta  (29.07.13 17:02:33) 
düzeltme:2.1 ler 15 yıl kira olacakti.

ne müteahhit ne emlakçı ne de ekonomist olduğum için daha fazla birşey söyleyip sizi yanıltmak yanlış yönlendirmek istemiyorum.
  • hoot  (29.07.13 21:59:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.