[]

Polislerin kafalarına göre arama yapması.

Biraz önce işe gelirken gördüm. iki polis bi köşeyi tutmuş kafalarına göre birilerini çevirip üstlerini arıyordu. bu yasal mı?




 
şüpheli gördüklerini arama yetkileri var..


  • senialanaglasinalsinsikinicaliyabaglasin  (11.07.13 09:24:30) 
genellikle 3 ve daha fazla olan erkek gruplarını arıyorlar. tek olunca bir şey yapmıyorlar.


  • lathspell  (11.07.13 09:26:48) 
şüpheli gördük deyip istediklerini arara yani. bu mu?


  • sifirin altinda  (11.07.13 09:27:07) 
polisin ateş etme yetkisi dahil pekçok yetkisi genişletildi..


  • senialanaglasinalsinsikinicaliyabaglasin  (11.07.13 09:27:46) 
evet ararlar. hatta gözümün önünde bir yunus ekibi 2 tane 19 yaşında erkek çevirdi. sigaralarını alıp tokat falan attılar. bana da o sırada baktığım için küfür ettiler. zaten 7. sınıfa gidiyordum(6 yıl önceydi) o zaman bayağı korkmuştum.


  • lathspell  (11.07.13 09:30:32 ~ 09:32:23) 
bu nasıl iş aga. sinirden kendimi sikicem.


  • sifirin altinda  (11.07.13 09:33:04) 
bunda sinirlenecek ne var ki?
polis şüpheli gördüğü kişiyi arayabilir, kimlik kontrol yapabilir, gbtsine bakabilir.
bence son olaylardan sonra polisin yaptıgı her şey batmaya başladı sizlere, yoksa normal bir prosedür bu. bütün dünyada böyle.
  • dafuq  (11.07.13 09:36:36) 
bikaç yıl evvel kadıköy'de yeldeğirmeni tarafında 3 erkek yürürken yanımızdan bi polis aracı geçip önümüzde yürüyen elemanın üstünü aramaya başladı. biz de direkt onlara doğru yürüyoruz tabii, yaklaşınca fark ettim ki memurlardan biri liseden arkadaşım. haberim bile yoktu polis olduğundan. ona doğru yürümeye başlayınca diğeri "ne bakıyosun lan dur seni de arayalım" dedi. öteki elini uzatıp naber moduna girince vazgeçti tabii de... böyle yani, kafalarına göre.


  • infernal majesty  (11.07.13 09:44:55) 
@dafuq hocam benim sinirlendiğim nokta bunu insanları küçümser tavırda ve herkesin gözünün önünde yapmaları. hepiniz bizim köpeğimizsiniz istediğimizi yaparız mantığında hareket etmeleri.


  • sifirin altinda  (11.07.13 09:55:06) 
barcelona'da da (hem de 9 gün içinde 3 kere) sahildeki şüpheli gördükleri tipleri aradıklarını, hatta iki gencin ayakkabılarını çıkartıp içine baktıklarını ve sonra -üzerlerine sakladıkları ot vb varsa düşsün diye midir nedir anlamadım- oldukları yerde zıplattıklarını gördüm.


  • oldtimer  (11.07.13 10:37:37) 
@sıfırın altında valla o küçümser tavır ülkemizde (hatta dünyada) yetki sahibi herkesin edindiği bir tavır, evet rahatsız edici.
bu arada tabi milletin içinde bakacak, tenhaya çekse daha mı iyi, o zaman ne olup bittiğinden kimsenin haberi olmaz.
ben londradayken sadece metro çıkışında dikildiğim için polis beni aradı, turist oldugumu söyleyince biraz tavrı yumuşadı, pasaportuma baktı, bikaç soru sordu, ki metro çıkışında kalabalığın içinde oldu bu olay. tam karşımda bana değecek kadar yakın mesafede durdu, bir yere kaçmiyim diye, ama kaba değildi. tipim de öyle pakistanlıya benzeyecek gibi değil yani. sonra yürüdü gitti.
  • dafuq  (11.07.13 12:20:38) 
kolluk bu yetkilerini PVSK yani polis vazife ve selahiyetleri kanunu'ndan alır. bu yetkileri nasıl kullanması gerektiği ve sınırları da bu kanunda yazar. bu konuda yazılmış makaleler de internet ortamında mevcut. örneğin baro dergilerine göz atabilirsiniz. bu şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz.

kısaca özetlemek gerekirse polis suç oluşmadan önce durdurma, kimlik sorma, arama yapma hakkına sahiptir. bu yetkiler suç oluşmadan önleme maksadı taşırlar. yani amaç genel kamu güvenliğini sağlamaktır.tabi henüz suç oluşmadığı için önleme tedbirlerinde kolluğun keyfi hareket etmemesi çok önemlidir. bu konuda kanunda usuller mevcuttur. örneğin kanun “süreklilik arz edecek, fiili durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma
işlemi yapılamaz" demektedir. ancak yetkilerin keyfi kullanımına da sıklıkla rastlanılmaktadır. çünkü kanun belirsizlikler taşımakta ayrıca kolluğa gereğinden fazla takdir yetkisi bırakmaktadır. zaten hukukçular tarafından da sıklıkla eleştirilen bir durumdur.
  • wenlock  (11.07.13 12:52:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.