[]

helal ettiğini haram etmek

bu konuda fikri olan biri var mıdır burda bilmem ama sormak istedim. cidden bilgisi olanlar cevaplarsa sevinirim. bunun üzerine okumuş araştırmış birileri.. trolleyenin elimden çekeceği var..

şimdi ben birine bir şeyi can ı gönülden helal ettim diyelim.

sonrasında öğrendim ki benim bildiğim her şey yalanmış.

ben ona helal ettiğim her şey haram zıkkım olsun istiyorum diyelim.

önceden helal ettiğim için şimdi haram olsun diyince haram olur mu?

bir şeyi birine haram etmek günah mı?

 
sadece son cümleye cevap verebileceğim, ahirette herkesin hakkı herkese sorulacak diye biliyoruz. eğer haram etmek günah olsa sorulmazdı herhalde.


  • zazazaraeta  (19.06.13 14:32:17) 
Hakkini yedigini dusunuyorsan haram etmissin sayilir. "Hakkimi yedi ama sikinti yok" ya da "hakkimi yemedi canim ne munasebet" diyorsan helal etmissindir.


  • alperz  (19.06.13 14:35:28) 
benim bildiğim sadece helal etme mekanizması. bu olmayınca diğer tarafta duruma bakılıyor diye biliyorum.


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (19.06.13 14:50:54) 
control + z ile yaparsan sorun yok.


  • sendelemeden  (19.06.13 15:07:04) 
Laf ağızdan bir kere cikar


  • Bysb  (19.06.13 15:20:30) 
değil günah falan.
Zaten helal haram etme olayı da tamamen senin şahsi duruşunu belli etmene yarayan bişey. Esasında helal helaldir, haram da haram. Hepsi belirli. Haram olan bişeyi kişiye tüm insanlık helal etse de bişey değişmez, sadece o helal edenlerin o an için kandırılmış kişiler olmasıdır bunun sebebi.
Ayrıca "buğzetmek" kavramına bir göz gezdirmeni öneririm; "haram etmek" konusuyla bağlantılı.
  • dafaiss  (19.06.13 15:20:35) 
olur. 'aa hakkındı kaybettin önce helal etmiştin' gibi bi saçmalık olabilir mi sence? sen doğrular üzerinden yürüyorsun ve doğruyu sonradan öğrenmiş olman senin suçun değil.

haram etmek konusuna gelince, senden helallik istenildiği zaman haram etmek mi? yoksa sana bir yanlış yapıldı ve sen hakkının yenildiğini sonradan bir şekilde öğrendin, yoksa bu mu? bu ikisi farklı şey.

kuran'da allahın hakkını helal edenleri övdüğü söylenir. 'allah bile affedicidir sen kim oluyorsun da hakkını helal etmiyorsun?' gibisinden bakarlar genelde böyle şeylere. ama bu sanırım birisi senden helallik istediği zaman vereceğin tutumla ilgili söylenen şeyler. yani eğer hatasını anlayan gelip özrünü dilerse affetmemek makbul değildir. öylesini bende affederim.

ama bana yapılan yanlışı sonradan başka yollardan öğrenirsem eğer, siksen affetmem, haram ederim, intikam bile alırım. acayip kin tutarım ben yapacak bir şey yok.
  • vur joker vur  (19.06.13 15:46:38) 
@vur joker hakkım yendi ve yeni fark ettim


  • senialanaglasinalsinsikinicaliyabaglasin  (19.06.13 15:55:54) 
en kolayı ALLAH a havale etmen..


  • jamswety  (19.06.13 15:56:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.