[]

step motor vs dc motor

bir robot projesi için iki motorun da özelliklerini araştırdım ama hala karar veremedim;

10 cm x 10 cm boyutlarında yaklaşık 500 gramlık iki tekerlekli bir robotu iki adet step motor kaldırmaz dedi vatandaşın biri. gerçekten böyle midir? feedback kolaylığı açısından step kullanmayı düşünüyoruz da biz. kaldırmaz mı gerçekten?

bu hususun dışında da dc ile step konusunda önerileriniz olursa sevinirim.

 
evet teknik detaya göre değişir. kendi adıma ne desem çok havada bir yanıt olur. floppy'nin içinde de step motor var, en büyük yazıcının içinde de.

motorun gücüne göre değişir fakat siz de bilirsiniz ki step motorlar diğer motorlara göre daha düşük tork üretirler. yani alacağın güç sınırlı bu motorda.

500 gramlık iki tekerlekli robot? şimdi bu cihazın hareketi için ne kadar tork gerekir bunu hesaplamak lazım. ona göre bi eylem planı geliştirmek icab eder kanımca.
  • crayze horse  (28.02.09 22:02:21) 
şimdi step motor var step motor var.

gereksinimlerinizi karşılamadıktan sonra düz dc motor olsa ne olur, step motor olsa ne olur? batarya dahil ne kadar bir yük söz konusu ve ne kadar bir hız düşünüyorsunuz? buna göre tork hesabı yapıp motor seçmeli ve uygun redüktörü kullanmalısınız.
  • cruor  (28.02.09 23:31:06) 
problemde çok fazla değişken ve bilinmeyen var. ancak motor tipi değişkenini "step" olarak sabitleyerek işe başlarsan bir çözüm bulabileceğini düşünüyorum.

kullanacağın step motorun şaftı ile tekerlek arasına bi şekilde redüksyon uygula (dişli olaybilir, kayış olabilir) bu sayede mrtksn nin dediği gibi dünyayı bile çevirebilirsin teorik olarak.

dediğin gibi, sensör ihtiyacı dc motoru çok külfetli hale getiriyor. ama step motordan aldığını sandığın geribeslemeye de pek güvenme. özellikle redüksyon oranın azsa (motora zorlayıcı bir tork biniyorsa) step motorun 3-4 adımda bir adım atlaması, (yani titreyip olduğu yerde kalması) çok muhtemel. deneye yanıla görürsün artık.

step motorda torku artırmak için farklı sürme yöntemleri var
misal aktif sarımlar şu şekil olursa :
1000
1100
0100
0110
0010
0011
0001
1001

gibi..
  • makineci  (01.03.09 00:26:41 ~ 00:32:03) 
asıl mesele şu ki ben tork hesabı bilmiyorum, belki de öğrenebilirim bilmiyorum, ama çok kısa zamanda bir seçim yapmamız gerekiyor ve bu seçim üstünden devam edeceğiz projeye.

yorumlarınıza göre sanırım bu aşamada step dersek bir şekilde işin içinden çıkarız.
  • schwannoma  (01.03.09 11:25:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.