[]

sözleşme sorusu

mesela kira sözleşmesi gibi bir sözleşmede sokak tabiriyle, kira bir gün bile gecikirse sizi kapı dışarı ederim gibi bir madde olsa ve kişi imzalasa. kira geciktiğinde hukukta kiracıları koruyan bir madde buna engelse hangisi geçerli olur? hukuk kanalına göre devletin belirlediği gibi örneğin 6 ay içinde mi zorla çıkartılabilir yoksa taraflar arasındaki sözleşme mi gerçeli olur.

yani kabaca öğrenmek istediğim ıslak imzalı taraflar arası bu tip sözleşmeler ilgili alandaki hukuki genellemelere istisna olur mu?


 
genel kural sözleşme serbestisidir. yani sözleşmenin konusunu ,tarafını vs. serbestçe seçebilirsin. ancak bu serbestinin bazı sınırları vardır. sözleşmeler kamu düzenine ahlaka adaba aykırı şekilde ve de kanunun emredici hükümlerine aykırı yapılamazlar. bu gibi bir durumun varlığında da ihlal edilen kurala göre yok hükmünde sayılma, iptal edilebilme, batıl olma gibi yaptırımlarla karşılaşılır.

sözleşmelerin tarafları her zaman aynı güçte olmayabilirler. örneğin kiraya veren kiracıdan, işveren işçiden, satıcı tüketiciden her zaman güçlü kabul edilir. bu sebeple kanunlar güçsüz olan tarafı korumak için emredici hükümler barındırırlar. işte sözleşmeler bu emredici hükümlere aykırı olarak yapılamazlar yapılsa dahi emredici hükme aykırı bir madde geçersiz kabul edilir. sizin verdiğiniz örnek borçlar kanunundaki kira sözleşmesinin feshine ilişkin hükümlere aykırılık teşkil ettiğinden kesinlikle geçerli değildir. bu maddeye dayanılarak dava açılsa dahi kiraya verenin davası reddedilecektir.
  • wenlock  (22.05.13 15:04:12) 
detaylı yanıtınız için çok teşekkür ederim


  • ssyumusakg  (22.05.13 15:51:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.