[]

kaç fırın ?

www.facebook.com

eline hiç gitar almamış birinin bu seviyeye gelmesi için kaç fırın ekmek yemek.


 
bir buçuk ay yeterli. tabi bu süre parçayı çalacak olan kişinin yeteneksizliğiyle doğru orantılı. normal şartlarda biraz yetenek sahibi kişi 1 aydan kısa sürede bu şarkıyı çalar. ya da ben çokiyi bildiğimden bana basitbiş gibi geliyor...

dipnot: 1 ay=2 fırın ekmek

şunu eklemek isterim: 1 ay dedim ama dünde 10 dakikayla olmaz bu iş. ben saatlerimi veriyorum, kendime göre düşünürsem 10 dakika yeter de artar bu performansa. sizin yetenekelrinizi bilmediğim için şöyle diyorum; verilen emek karşılıksız kalmaz. yaklaşıl olarak bu sure uzun bir süredir. yapabilirsiniz.
  • barfbag  (19.02.09 19:15:53 ~ 19:34:50) 
onu bir ayda çalmak bence imkansız.

edit: hatta ne saçmalıyorum ne bir ay bir buçuk ay falan da hikaye. eline hiç gitar almamış bir insandan bahsediyoruz, diğer taraftan çinli sübyan akorların arasında şak şak şeklinde geçişler yapıyor. eline gitar alan adamın parmaklarını o pozisyonlara getirebilmesi için bir aydan fazlası gerekir en başta. tam olarak bir süre söylemek ise imkansız gibi. çalışmaya tabi ki bağlı ama ortalama 1 yıllık gitar geçmişi olan birinin çalabileceği bir şey gibi geldi bana.
  • insantaklidiyapanmaymun  (19.02.09 19:22:02 ~ 19:25:01) 
(bkz: Sungha Jung)


  • buffy de vampir sayilir  (19.02.09 19:23:04) 
bir buçuk ayda akdeniz akşamlarını çalıp söylersin ancak :))
linkteki seviye iyi bir seviye, yavaş gitmek lazım.

  • izaleisuyuu  (19.02.09 19:29:53) 
buradan baya paco de lucia, al di meola çıkartacağız gibi. 1 ayda onu çalcak yetenek kimde var acep, videoyu tekrar bir daha izlemenizi şiddetle öneririm:). sonra gitarı hiç bilmeyen bir insana verin yakınınızda bakalım ne yapacak gitarla


  • insantaklidiyapanmaymun  (19.02.09 19:32:24) 
1-2 hafta arpej kasın. sonra da akorları öğrenin. bana çok da zor gelmedi.

o değil de bu şarkı hangi filmde vardı yahu?
  • deckard  (19.02.09 19:32:34) 
@deckard: karayip korsanları


  • insantaklidiyapanmaymun  (19.02.09 19:33:17 ~ 19:33:36) 
e yetenek işi tabii. gitar çalmak için kursa falan gitmedim, farkında olmadan günde 6-7 saat çalarak bi ayda yıllardır grubunda lead gitarist olan arkadaştan iyi konuma geldim.


  • deckard  (19.02.09 19:40:13) 
@deckard: valla arkadaşının ne kadar gitar çaldığını bilmiyorum ama gitar çalmak denilen şeyin kitap okumak gibi bir şey olmadığını biliyorum. biraz zaman lazım bazı şeylerin olması için gerek anatomik gerekse zihinsel olarak. ama tabi bunu tartışmak gereksiz çalıyorum diyorsan çalıyorsundur. ama bir ayda bu parçayı bu şekilde çalmak herkesin yapabileceği bir şey değil.

genel olarak sorulduğunu farz ederek cevap verdim. yoksa getirirsin dahi adamın tekini 1 ayda çalar ama öyle tanrı tarafından kutsanmak, aydınlanmak, aşırı yetenek olaylarını hesaba katmazsak normal bir insan bu parçayı çalabilecek duruma daha uzun sürede gelir. parça bir akdeniz akşamları gibi durmuyor, çalmayı denemedim ama öyle 2 akor basılan sırf ritim basit bir şey olmadığı ortada.
  • insantaklidiyapanmaymun  (19.02.09 19:47:35 ~ 19:52:13) 
@insantaklidiyapanmaymun, öncelikle nick'in güzelmiş. deckard nick'iyle sözlüğe girmeden önce burada sofistike maymun nick'iyle takılıyordum, özlediğimi fark ettim o nick'i :(

heh şimdi cevab veriyim; "normal bir insanın" gibi bi sıfat tamlaması kullanmışsın. peki ben sana soruyorum, bu parçayı bir ayda çalma kriteri normal bir insan olmamak mıdır? ya da şöyle sorayım; normal insan olma kriterleri nelerdir? hayatında eline gitar almamış birisi bir ayda bu şekilde çalabilir, yeteneği vardır ama kendi de farkında değildir. yine gitarla hiç işi olmamış bir başkası ise sittin sene çalamayabilir. "bunu bir ayda çalabilen insan aşmış insandır" dememek lazım. ben gitar çalmaya başlamadan önce uzun süre (~10 sene) piyano çaldım. akor bilgim, müzik kulağım vs. yeterli seviyedeydi. o yüzden kısa sürede kendi başıma gayet iyi sayılabilecek konuma geldim. aynı koşullar altında bir başkası farklı noktalara gelebilir.

bi de gitar çalmayı nasıl öğrendiğine bağlı. istemeye istemeye çalıyorsan mümkünatı yok bir ayda bunu çalmanın evet. "kızlar gitaristlere kayıtsız şartsız verir" felsefesiyle gitar çalmaya girişmişsen de pek mümkün değil. ideallerin doğrultusunda çalıyorsan, ve günde (özellikle farkında olmadan) 7-8 saat çalışmışsan, gayet de mümkün.
  • deckard  (19.02.09 20:16:11) 
günde 45 dakika ayırırsan en geç 3 ayda bunu çalarsın. müzik olayına hiç bir yatkınlığının olmadığını varsayıyorum.

şarkı karayip korsanları'nın müziği imiş. ben öğrenmeden önce in flames olduğuna bahse girebilirdim.
  • yoldaki isaretler  (19.02.09 20:20:17) 
@deckard: teşekkür ederim. normal insanla kastım ortalama insandı. ama 10 yıllık piyano deneyimi olan birisi pek ortalama bir insan değildir, türkiye koşullarında. türkiye'de kaç kişinin böyle bir tecrübesi olduğunu düşündüğümüzde bu sonuca varabiliriz. sorudan benim anladığım gitar çalmayı öğreniyim diyen normal sıradan bir vatandaşın ne kadar sürede bu konuma geleceğine yönelik bir cevaptı ki bence bu 1 ay olmaz. sende farkındasın ki daha önceki müzik bilginin yardımıyla bu konuma gelmissin. kulağın ve parmakların zaten yeterince gelişmiş olduğundan daha az bir çalışmayla gitarda kolayca ilerleyebilirsin. ama eğer 1 ayda böyle bir tecrübesi olmadan bu konuma gelmeye başaran bir insan varsa evet o insanı aşmış insan diye adlandırabilirim sanırım.


  • insantaklidiyapanmaymun  (19.02.09 20:40:28) 
1kaç ay diyende var ama tabii bu yetenek işi :)

2 yıl çalışıp hala doğru düzgün arka arkaya 2 akord basamayan arkadaşlarımda var. O yüzden kesin bir şey söylemezsin:)
  • alkolik imam  (19.02.09 20:43:35) 
eline bir gitar al. gitar çalmayı bilen arkadaş bul ve kendisinden kolay bir arpej göstermesini iste. sonra sen çalmaya çalış. ona göre kararını verirsin zaten.


  • teritori  (19.02.09 21:05:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.