[]

Ekonomi Paradoksu

Zamzamya adında, tek ana gelir kaynağı turizm olan, çok küçük bir prenslik var. Turizm gelirleri de, tek turistik yatırımları olan “Zamzam Tur Tatil Köyü”ne endekslidir.

Son yıllarda turizm beklentileri tutmadığı gibi; çok da kötü gitti. Kimileri ekonomik kötü gidişata dayanamayarak; komşu ülkeye geçti. Kalanlar da, bir umutla beklemeye ve birbirine borçlanarak yaşamaya başladı.

Kendi ulusal paraları yoktu, sıkıntı da giderek artıyordu. Böyle bir zamanda, bir yabancı turizmci prensten görüşme randevusu istedi. Zamzam Tatil Köylerini beğenirse; bağlantı yapmak, ya da ortak olmak istiyordu.

Prens de işi ciddileştirmek adına, kendince bir hesap yaparak turizm kasasına koymak üzere 10 000 $ emanet para istedi. Anlaştılar ve gelen turizmci Zamzam Tur Tatil Köylerini incelemeye başladı. Kendi lüks karavanında kalıyor, orada yiyip içiyordu.

Prens riski göze alıp; ani bir kararla parayı Zamzam Tur’un kullanımına verdi. Onlar da borçlu oldukları kişilere ödemelerini yaptılar. Eline para geçen kişiler; bu sayede bir birilerine ve prensliğe olan borçlarını kapattılar. Prensliğin kasasında 10 000 $ birikmişti.

Yabancının incelemeleri bittiğinde; maalesef anlaşma sağlanamadı ve emaneten bıraktığı 10 000 $’ı geri alarak Zamzamya’yı terk etti. Ancak arkasında paradokssal bir tablo bıraktı.

bu hikayede olan şeyin ekonomide adı nedir? yada hikayede tam olarak ne oluyor?
yardımcı olabilirseniz sevinirim.

 
ben neden bir paradoks olduğunu anlamadım. olay sadece sorunun 1 aylığına ertelenmesinden ibaret. 0 faizle bir aylık kredi vermek gibi düşün.

şimdi prens 10 binin kullanımına izin verince zamzamya'da maaşlar ödendi, ilk gün insanların hepsi paralarını almış olsunlar. bu durumda halk paralı, devlet ise parasız.

ertesi gün halk hem birbirine hem de devlete olan borçlarını ödemeye başlıyor. zamzamya'nın kasasına on binlik giriyor. Bu durumda hem halk maaşını almış, borçlarını ödemiş, gül gibi yaşıyor; devletin ise kasasında 10 binlik var.

sonra prens verdiği on binliği geri alıyor. devlet bunun içim yeni bir borçlanmaya gitmiyor çünkü zaten kasasında on binlik var.

ertesi ay ise zamzamya maaşları ödemeyeceği için hem devlet hem de halk yeniden borçlanmaya gidecek.
  • doktor sagbirakmayan  (02.05.13 00:30:17) 
burda paradoks yok, bariz yanlışlık var.

1- bu insanların tasarruf eğilimi 0 mı? yani kazandıkları paranın hepsini harcıyorlar mı?
2- prensliğin kasasında nasıl 10.000$ birikebilir? prenslikte kazancın tamamı vergiye mi gidiyor?

öncesinde insanların birbirlerine borçları varsa ve emanet alınan bu 10.000$ ile sadece borçlarını ödedilerse 0$ tüketim var demektir. senin burada insanların tüketim eğilimini, tasarruf eğilimini bilmen gerekiyor. ve en önemlisi analiz etmeye çalışırken "zaman" kavramını da analizine dahil etmelisin. para talebi nedenleri nedir? tüketim için, ihtiyat için ve spekülasyon. hadi bu prenslikte spekülasyon da olmasın..

senin anlayacağın devlet kasaya koyduğu paranın tamamını vergi olarak geri alamaz, insanların önceki borçlarını da hesaba katmalısın. tasarruf ve tüketim eğilimlerini de...
  • bilmemkacincinick  (02.05.13 01:13:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.