[]

Ayni isme sahip sirket kurmak

50 yillik bir sirket var diyelim teknoloji sektorunde, adi da olsun "xyz". simdi yarin kurulacak olan bir perakende sirketi bu "xyz" adini kullanirsa sorun olur mu? yani yarin ben gidip nokia supermarketleri diye bi sey acabilir miyim? nedir bunun tam olarak kurali? tum dunyada gecerli bir kural mi bir de yoksa sadece ulusal mi olur?




 
sermaye şirketlerinde aynı isimde 2 şirket olamaz.

şahıs şirketlerinde olabilir, ayrıca ticari isim aynı olabilir.

kardeşler süpermarket gibi.
  • [silinmiş]  (21.04.13 23:48:04) 
marka tescili konusunu bir kenara bırakırsak (zira tescilli marka ise onu ne yaparsan yap kullanamazsın);

sermaye şirketlerinde aynı isimde iki şirket olur. ama nasıl olur? sektörleri farklı olur. ha aslında sektör de aynı olur ama kitabına uydurursanız. size ticaret sicil'de şirket adı tescil ettirmenin kuralını söylüyorum. şirket adından sonra gelen iki kelime önemli. yani şirket adının ilk üç kelimesi önemli.

mesela kibritsuyu tekstil gıda turizm hayvancılık ltd. şti. diye bir şirket var.

siz

kibritsuyu tekstil ... diye
kibritsuyu gıda ... diye
kibritsuyu turizm tekstil ... diye
kibritsuyu turizm gıda ... diye

şirket kuramazsınız. tekstil ve gıda ilk üç kelime içinde olmayacak.

kibritsuyu turizm elektronik yazdınız ilk üç kelime eşsiz oldu. devamına tekstili de ekle, gıdayı da ekle artık serbest.

çok mantıksız ama şirket isimlerinde aradıkları kriter bu. en azından ankara ticaret sicil müdürlüğü için durum bu.

not: hiçbir şart gözetmeden aynı isimli iki şirket de olur. ama ilk kurulandan noter onaylı muvafakatname alıp ticaret sicile sunmanız gerekli.
  • kibritsuyu  (22.04.13 00:37:48 ~ 00:40:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.