[]

Hisseler neyi gösterir? Neden değer kazanır? Neye göre alınıp satılır?

Hisselerin değerinin artıyor olması neyi gösterir? Spekülasyon olmaksızın değer kazanması şirketin başarılı olduğunu gösterir mi? Temettü dağıtmayan bir şirketin hissesi neden inip çıkar? Amaç tamamen ileride daha yükseğe satmak mıdır? Alırken neye göre hissenin artıp-azalacağını tahmin edebiliriz; kriterlerimiz nelerdir?




 
-Hisseler neyi gösterir?
Şirketin bir sermaye değeri ve hisse senedi sayısı vardır. Bu ikisini bölersen hisse değeri eline geçer.

-Neden değer kazanır?
Hisselerin mevcut sahipleri hisselerin değerini belirler. Birisi hissesini 1 liradan satıyorsa hisse senedi 1 liradır, başkası 10'a satıyorsa 10 liradır. Gözüken değer asgari olandır.

-Neye göre alınıp satılır?
Beklentilere göre alınıp satılır. Diğer yatırımlardan daha fazla yüzdeyle artacağı bekleniyorsa alınması beklenir, alınması beklenen bir şeyin de değerinin artması beklenir.

-Hisselerin değerinin artıyor olması neyi gösterir?
Birçok şeyi, ama ilk olarak hisse sahiplerinin gözünde hisslerinin ederinin arttığı diyebiliriz.

-Spekülasyon olmaksızın değer kazanması şirketin başarılı olduğunu gösterir mi?
Hayır. Bunu çürütmek için birçok örnek verilebilir. Şirketin yönetilmesiyle hiç alakası olmayan şeyler de hisse senedi değerini artırabilir. Örneğin siyasi istikrar, ya da pozitif hava.

-Temettü dağıtmayan bir şirketin hissesi neden inip çıkar?
Neden inip çıkmasın ki, alakasız bir soru olmuş.

-Amaç tamamen ileride daha yükseğe satmak mıdır?
Yeterince toplarsan yönetim kuruluna girebilirsin =)

-Alırken neye göre hissenin artıp-azalacağını tahmin edebiliriz; kriterlerimiz nelerdir?
Çok fazla var, tabi araştırarak. En tabiisi bir şirketin beklentilerin üzerinde kâr edeceğini biliyorsan hisse senedinin artmasını bekleyebilirsin.
  • desdinova  (21.04.13 22:37:09 ~ 22:39:31) 
bir şirketin en önemli hedefi piyasa değerini artırmaktır. ne demek bu hisse fiyatı* dolaşımdaki hisse sayısı.

hisse değeri
aslında uzun vadede dağıtacağı temettülerin bugüne indirgenmesi hisse fiyatına eşit olmalıdır. ( büyüme oranı ve borçlanma faiziyle beraber.) gordon büyüme modeli diye geçer literatürde
www.investinganswers.com

temettü hariç haberler ve beklentiler alınıp satılır aslında. ( buy the rumor sell the fact)

yani bir şirket temettü dağıtmıyor olabilir. ama kar ediyorsa ve bu karı büyümek için kullanıyorsa bu pozitif birşeydir.

yada bir lisans yeni bir iş alanı bir birleşme ihtimali.

bunlar teori.

pratikte ise portföy kurduğunuzu ve 1 milyar dolarlık bir fon yönettiğinizi ve %85 oranında hisse koymak zorunda olduğunuzu düşünün.

bazı hisseleri kendi değerlerinden çok piyasa ya göre davranışlarına göre alırsınız. Beta denen bu değer piyasa geneline göre nasıl hareket ettiğini gösterir.

sizde portföynüze bazı riskli olan hisseleri bazı daha az risklim olanları alırsınız.

yani atıyorum çok karlı olmayan ama garanti gelir olan (atıyorum general electric vs) gibii bir hisse sırf bu ihtiyaçtan dolayı yüksek alıma uğrayıp fiyatı artabilir.

Alırken neye göre hissenin artıp-azalacağını tahmin edebiliriz; kriterlerimiz nelerdir?

bu sorunun iki cevabı var teknik analiz yada temel analiz. teknik analiz grafiklere bakıp tv de işte 10.10 direncini kırarsa 10,50 'ye gider fln diyen abiler kullanır.

onlara göre bir hisseyle ilgili her türlü haber, beklenti fiyatın içinde olduğundan sadece fiyatın geçmiş hareketine bakmak gelecekle ilgili tahmin için yeterlidir.

temel analiz ise şirket raporlarındaki beklentilere göre genelde yukardaki gordon modeliyle yapılır. önemli olan şirketin karını doğru tahmin etmektir.
daha uzun vadelidir.

bana sorarsan hisseyi alırken temel analize bakmalısın. büyüme beklentisi olan ortaklık yapısı sağlam olan ve piyasada likit olan tahtası spekülasyona açık olmayan hisselere bakmalısın.

sonra büyük türk aracı kurumların ve özellikle yabancı kurumların tavsiye ettiği hisseleri alabilirsin.

teknik analizi daha kısa vadeli hisseyi seçtikten sonra ne zamn alacağına karar vermek için ve kar/zarar hedeflerin için kullanmalısın.

yani hisseyi temel analizle seç, ama hangi seviyede alacağını hangi seviyede zararını kesip satacağını yada karını alacağını teknik analize göre belirle.
  • spy of soul  (21.04.13 22:48:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.