[]

kedi almak ya da almamak?

selam saana duyuru ahalisi
çocukluğumdan beri ömrüm kedi köpekle geçti. evde bakmadık ama babamın iş yerinde 13 kedi iki köpek vardı babamla takıldığımız zamanlar iş vereninin çuval çuval mamalarını istanbul sokaklarında dolaşır serpiştirir dururduk. fazlasıyla haşır neşirim bakımıyla ilgili babam zaten piri, ömrü bunlarla geçti. şimdi ben bir kedi edinmek istiyorum öyle sizler kadar hayvan sevgisi ile dolup taştığımı sanmıyorum ama gerçekten uzun zamandır istediğim bir durum bu. bir korkum var ki bakımla ilgili her şeyi biliyorum ama bunları uygulayabilir miyim? yani mesela tuvalet alışkanlığı kazandırabilir miyim? zira kazandıramazsam ailevi nedenlerden (git: anne) ötürü bakma şansım sıfıra iniyor yani her ne kadar bir düzen tuttursanız da bir gün bakıyorsunuz salonun ortasında çiş. bir kediye ev sahipliği yapmak çok istiyorum ama kendime de bir güvenemiyorum sanki ya istikrarlı bir şekilde temizliğini, düzenini sağlayamazsam diye kendime soruyorum. çünkü kendi bakımımı bile adam gibi yapamayan bir tipim ben, kendimi beslemeyi bile unuturum bazen. en büyük korkum evde bakma durumunu yaşamadığım için buna uyum sağlayamayıp kediyi ortada bırakmak. yani elbette bir yuva bulurum vereceksem ama madem bakamazdın ne diye hayvana adaptasyon eziyeti yaşatıyorsun değil mi? ben kendimden nasıl emin olacağım bu sorumluluğu edineceğim yahu? ya anne olmasa her türlü pisliğini çeker alışırım, alıştırırım da düzene ama anne olunca işte pür dikkat olmam hayvanın açığını bırakmamam lazım..



 
emin değilsen kedi sahiplenme.


  • thracian  (12.03.13 14:21:55) 
şöyle kedi sahipleri bir alışma evrelerini bana anlatabilir mi acep? karar vermemde etkili olur diye düşünüyorum.


  • musluksuyu  (12.03.13 14:33:49) 
ilk önce alacağın kedi sütten kesilmiş ama ergenliğe gelmemiş yaşta bir dişi olmalı (dişiler daha temizdir.erkek gibi yaşadığı bölgeyi kendi özel feromonlarıyla işaretleme huyu da yoktur). ideal yaşı 4 aylık. 6 ayı geçince kısırlaştırma ameliyatını ve aşılarını yaptırmalısınız. zaten evde duracak hiç sokağa bırakmam ki demeyin. aşı konusu çok ciddi. bir de tek başına bir kedi almayın iki kız kardeş kedilerin ikisinin de ruh sağlığı için çok önemli. kuma alıştırmak çok kolaydır. zaten ilk bir iki gün huzursuzlandığında iki-üç defa kumunun önüne götürmeniz yeter gerisini onlar hallederler. bir de kumunu iki günde bir kontrol edip temizleyin. pis kumu kullanmak istemezler. kumu da silisyumlu olmasın. o kum ufaklıklar için zararlı. kumu kullanmayı çabuk öğrenirler. ev yemeklerini de yavruyken sindirmeleri zor olur. özel mama alırsanız daha sağlıklı olurlar. ve işin iyi tarafı 6 aylığı gdçmiş iki dişi kedi evde abartmamak kaydıyla (haftada bir gece gibi yalnız kalabilir. yetişkin olduklarında ise yeteri kadar mama, su ve kum durumunda 2 gün tamamen yalnız eğer mama, su ve kum konusunu halledecek biri varsa 4 gün yalnız başlarına kalabilir. bir de eğer alınan ufaklıklar cana yakınsa annenizsizden fazla sahiplenir onları.

ama en öenmlisi eve bir eşya değil büyümeyecek bir çocuk aldığınızı unutmayın. evde bakılan bir kedi 15 yıl yaşayabilir. planlarınızı buna göre yapın.
  • tururo  (12.03.13 14:48:51) 
kendi götünü zor toparlayan biri olarak mahallede sokakta beslediğim kediyi eve aldım.(gecen aylarda,kar kış zamanı)1.5 yaşında fırfır hanım.
-eve geldiği ilk günden itibaren direkt kumunu kullanmayı öğrendi.
-mama olarak,kısırlaştırılmış kediler için veterinerin verdiği mamayı yiyor.
(bi iki mama değiştirdim,bi tanesi hayvanın bağırsaklarını halletti.kedi osuruğu cok fena bir şeymiş:)
-gündüz uyuyup gece dolandığı için başta geceleri sorun oldu.(odaya aldığım zamanlarda) ama sonra odamın kapısını kapatıp yattığımda bi iki miyavlayıp alıştı.

köpek de beslemiş biri olarak söyleyebilirim ki kedi çok daha kolay bir hayvan ama sorumluluk en nihayetinde.emin değilseniz almayın derim.
  • demoniclewinsky  (12.03.13 15:24:40) 
çok sağolun deneyimleriniz için sonuç olarak karar verdim sahipleneceğim. bir kaç ay içerisinde bir eve taşınacağız sanırım ondan sonra olacak bu şimdi aklımda kalan bir kaç soru;
-dişi alma konusunda emin misiniz? başka yerde de tersi bilgi görmüştüm galiba ama köpekle mi alakalıydı hatırlayamadım şimdi.
-kısırlaştırma ameliyatı ve aşıları aşağı yukarı ne kadar tutar?
-kızgınlık durumları kaç yaşlarındayken oluyor ve o zamanlar ne yapmam gerek tek çözüm kısırlaştırma mıdır ?

şimdi iki tane edinecek kadar müsait değilim maddi açıdan ama tereddüt ettiğim konulardan biri de bu alırsam yanlız olacak..
tek bakıp deneyimlerini/önerilerini paylaşacak var mıdır hiç?
  • musluksuyu  (13.03.13 14:29:12 ~ 14:50:47) 
dişi alıp almama konusu biraz da semte bağlı. taşındığınız çevrede bahçeli evler ağaç ve belli bir kedi nüfusu varsa erkek te alabilirsiniz tabii. ama öyle bir imkan yoksa (mesela şişli de oturacaksanız) ne kendinize eziyet edin ne de kediye. çünkü dişi ile erkek psikolojisi çok farklıdır ve ameliyatlı bir dişi eğer sokakta büyümemişse dışarı çıkma konusunda ısrarlı davranmaz.
ameliyat ve aşılar bölgeden bölgeye değişir.

bildiğim kadarıyla bütün belediyeler kısırlaştırma aşısı yaıyor. ama hayvansever bir veterinere denk gelirseniz bu konuda kolaylık yapacağına eminim.

6-7 aylıkken kızışabilirler ve ne yazık ki tek çözüm tam kısırlaştırma (bir de hisleri almadan sadece yavru doğurmasını engelleyen bir ameliyat çeşidi daha var ki sakın yaptırmayın. kediyi dişi erkek farketmez evde tutamazsınız. o nedenle tam kısırlaştırma yapın.

iki tane olursa yalnız kalıp evi dağıtmak yerine kardeşiyle oynayıp birbirini yorar ve uyurlar

ve merak etmeyin obur olmadıkça piyadasa satılan kaliteli mamalar iki kediye 1-1,5 ay yeter (evdeki iki eşşek bir ayda bir paket bitiriyor bunlardan biri 5 kiloluk bir ızbandut öteki de 3,5 kiloluk kendini prenses sanan bir yelloz) yavruyken şimdi yediklerini yarısıyla doyarlardı.
  • tururo  (14.03.13 12:39:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.