[]

Rüyada olmadığınızı nasıl anlarsınız?

aslında sormak istediğim çok karmaşık bir konu, platon'dan descartes'e doğru uzanıyor, oradan günümüz bilim adamlarının aslında simulasyonda yaşıyor olabileceğimiz fikrine kadar geliyor.

kısacası, tüm yaşam bir bilgisayar simülasyonuysa, yani eğer matrix'teysek, bunu nasıl anlayabiliriz?


 
Anlayamayiz


  • Mikail bey  (01.03.13 00:08:13) 
Oldukten sonra nasil anlayacaksiniz, ruyadayken olunce ruyada oldugunuzu anliyor musunuz?


  • Mikail bey  (01.03.13 00:14:51) 
buda gibi aydınlanarak. budizmi ve yaşarken ölmek konularını araştırabilirsin, sufizmde de geçer. simülasyonun beynin tarafından yaratıldığı düşünülür, ve beyin dalgaların normal düşünce esnasında belli bir şekildeyken, meditasyonda farklı dalgaya geçer (alfa, teta, vs gibi) yani aslında bu algına bir nevi override yaparsın. binlerce yıl adamlar binlerce teknik anlatmış bu konuda. oruçlar, ilaçlar, çileler ve orta yollar, inzivalar. kaynak çok :D bi de herkesin yolu, tekniği de kendine... rüyada olduğunu insan nasıl anlar, uyanınca. bu sorunun cevabı da bu. uyanacan :D vipasana yapıyolar artık tr de de bi araştırabilirsin, mayıs'ta kuşadasında olacak.

he bi de onlara göre öldükten sonra filan da uyanılmıyor aynen sonraki hayattan devam, bu döngüden çıkmak ölerek değil yaşarken aydınlanarak olabiliyi ancak. ölsen de gurtulaman şeklinde.
  • kediebesi  (01.03.13 00:17:19 ~ 00:37:25) 
Burada anlayamazsın ehaheeahhea


  • nevarki  (01.03.13 00:23:34) 
bunun cevabı şu meşhur giyotin bilmecesinde saklı.


  • meyhur  (01.03.13 00:26:14) 
"öldükten sonra" son derece saçma. test etmen için ölmen gerekiyorsa rüyada değilsen sıçtın. ayrıca rüyada ölüp de rüyana da devam edebilirsin gayet.

buda'lı cevap da açık değil. rüyanın içinde de aydınlanabilirsin. rüyadaki en bilge kişi olursun ama doğduğun günden beri rüyadaysan gerçek hayata dair hiçbir şey bilemezsin.

biraz daha felsefeye ve bilime dayalı cevaplar bekliyordum.
  • darkredanger  (01.03.13 00:29:20 ~ 00:30:08) 
budizm çok geniş ve tahmin etmediğin kadar kapsamlı ve sadece bu dediğin konu üzerinedir zaten, aydınlanma deniyor sadece adına.
bilimsel istiyosan what is reality belgeselini izle ve bilimin geldiği noktayı gör. (sallama değildir bbc horizon belgeselidir)
batı felsefesi dünyadaki genelgeçer felsefe/bakış açısı değildir, zaten böyle bişi felsefenin genel tanımına uymazdı. tibet manastırlarında bütün gün bu bahsettiğin konular üzerinde mantık ve felsefe çalışılır, çok ateşli tartışmalar olur.
bi de morgan freeman'ın sunduğu through the wormhole dizisine bakabilirsin.

yine de soruna bi cevap olsun, hologramda yaşadığını fark edersen zaten hologramın nasıl işlediğini de çözersin ve o yüzden tüm duygusal etkisini yitirir üzerindeki, ölsen de fark etmeeez, kalsan da fark etmeeez, buda'nın gülümseyen aptal suratını örnek verebilirim bunun için. evet en bilge sen olursun ama kimse senin neden bahsettiğini de anlayamaz. etrafındakiler seni deli zannederken bilge olsan ne fark eder? :D ayrıca tikini yesinler!
  • kediebesi  (01.03.13 00:49:13 ~ 00:56:27) 
şu anda rüyadasın zaten seni hınzır :)

uyan...
  • yule  (01.03.13 00:50:05) 
bizim bi arkadaş topaç çeviriyodu düşerse uykuda değilmiş falan ne adamdı ya sıyırttıydı kafayı son günlerde. kaç zamandırda yok ortalıklarda noldu acaba?


  • tekila shot bardağı  (01.03.13 00:53:02) 
az önce doğudan girip batıdan çıkan çok da uzun bir cevap yazdım buna ama karambol oldu internet gitti geldi yazı uçtu.
eğer rüyadaysak böyle rüyanın ta...:)
bilahare yazarım yine ama unutmadan şunu tavsiye edeyim ilk iş; krishnamurti - hakikat üzerine.
  • olmayacakdualarinamindeyicisi  (01.03.13 01:06:17) 
  • bir varmis bir yokmus  (01.03.13 04:58:03) 
en felsefi, derin ve özenli cevapları @kediebesi vermişken bir tek onun cevaplarını tiksiz bırakmış olmanız karşısında vereceğim cevaptan vazgeçtim.

size uygun bir cevap yazayım madem:

kendinizi çimdikleyin, uyanırsınız!
  • vejeteryanvampir  (01.03.13 10:00:58 ~ 10:01:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.