[]

Rastgele/Random

Rastgeleliği aklım almıyor. Her şeyin bir etkeni var, elbette ben bu etkenlerle oluşan, temelinde herhangi bir şablon olmayan rastgeleden bahsetmiyorum. Mesela bilgisayara rastgele seç komutu vermekten bahsediyorum. Bir insan karşısına 2 tane alakasız seçenek sunulunca mutlaka bir seçim yapacaktır, bu sözde rastgele seçimin bilinçaltında sebepleri olabileceği mantıklı ama bir bilgisayar nasıl rastgele seçim yapar algılayamıyorum.

Nasıl oluyor bu iş?

Edit: Ne alaka şimdi sayısal loto? O topların konumu, tuşa bastıktan sonra salınımı vs. hepsi hangi numaranın düştüğüne dair bir neden. Ama yazılım düzeyinde böyle bir şey olmuyor.


Edit 2: Peki o etkenlerin sıralaması ne olacak? Süre komutunu verip kendi kendine değişkenleri sıralamasını söyleyebiliriz, ya da etkenleri sıralayıp kendi kendine durmasını söyleyebiliriz, anca böyle mi random atabiliyor?

 
(bkz: sayısal loto)


  • doctorrent  (25.02.13 11:14:55) 
Onunden tum etkenler gecerken dur komutu verilir o an onundeki neyse o secilmis olur. Ya da dur komutu belirli bir saniyeye ayarlanir.


  • Mikail bey  (25.02.13 11:24:21) 
şimdi ben soruyu yanlış anlamış olabilirim ama eğer dijital ortamda rastgele seçim nasıl oluyor diyorsanız, gündelik kullanımda pseudorandom dediğimiz olay var, yani ardışıl sonuçları birbirinden çok alakasız bir formül yazıyoruz, sonra ona o anın saniye cinsinden değerini veriyoruz(yahut sürekli değişen başka bir şeyi), sonuç rastgele gibi oluyor.

bunun yanında random.org gibi kaynaklar gerçek random yapabilmek için örneğin atmosferik gürültüden faydalanıyorlar. bir anten sürekli olarak havadaki radyo gürültüsünü dinliyor ve bit bazında gelişine diziyor.

bundan öte bilimsel amaçlarla radyoaktif ışımadan faydalanıldığı da oluyor bazen. radyoaktif bir malzemeden fırlayan parçacıkları algılayıp bununla işlem yapıyorlar.
  • talemon  (25.02.13 11:56:44 ~ 12:00:04) 
sayısal loto çekilişi, torbadan top çekmek... random'ın tanımı budur. rendım deyince dünyadan bağlarını koparmış bir rastgelelik tariflenmiyor zaten.


  • doctorrent  (25.02.13 12:50:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.