[]

ışığı kapamak/ışığı açık bırakmak

vakti zamanında bir şey duymuştum ben:
evdeki herhangi bir ışığı açmak ışığın bilmem kaç saat/dk açık kalmasına eşit elektrik tüketirmiş.

bunun aslı nedir?
benim kullanılmıyorsa ışığı kapatma alışkanlığım vardır.iki dk sonra açacaksam bile kapatırım,mantıklı mıdır ki?

 
normal ışıklarda 10-20 sn açık kalmasına eşit elektrik tüketebilir en fazla. floresan lambalarda durum farklı ama, birkaç dakikaya çıkıyor diye biliyorum.


  • nickini vermek istemeyen suser  (23.01.09 19:24:48) 
guclu bir motor falan calistirirsaniz ilk anda elektrik ceker dogrudur fakar bahsettiginiz ampul, boyle bir sey yok (kendi ne ki ilk anda cekecegi elektrik ne olsun).


  • no christ requiress  (23.01.09 19:26:00) 
herkes sizin gibi milyarlık elektrik tasarrufu olur.(ciddyim)


  • enter saltman benim  (23.01.09 19:49:38) 
mythbusters deneyinin sonucu (biraz asagida "Lights On or Off" basliginda):
kwc.org

yani kisaca isigi kapatmak daha mantikli her zaman. enerjiden tasarruf etmis oluyorsun boylece ama ampulun omrunden odun vermis oluyorsun. acip kapama sikligi ne kadar fazlaysa, ampulun omru o kadar azaliyor. deney de hepsi yaziyor.
  • ermanen  (23.01.09 19:54:21) 
kompakt florasan (tasarruflu) ampul kullandigim icin 5-10 dakika ciktigimda kapatmiyorum isigi. cok acip kapama omrunu kisaltiyor bu lambalarin, bir de ilk acildiklarinda kendilerine gelmeleri biraz sure aliyor.

madem bu konuda duyarlisiniz, daha kullanmaya baslamadiysaniz kompakt florasan kullanin.
www.onebillionbulbs.com
  • lykos  (24.01.09 09:47:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.