[]

pardus kullanmak

arkadaşın bilgisayarı zırvanadan çıkmış durumda 2gb ram 2.80 ghz işlemci vb. güzel özellikleri olmasına rağmen bugün bir FIFA 09 bile yükleyemedik. acayip acayip sorunlar var. ama hepsi yazılımsal. formatla falanda çözülecek iş değil. pardus kuralım pc için rahatlık bizim için linux tecrübesi olur diyoruz sorular şunlar:
-temel pc işlemlerini yerine getirir mi(buradaki temel kavramı:msn,fifa,counter strike,skype,video)
-sitedeki kurulum resimlerine tekrar tekrar baktım altından kalkabileceğim birşey bir sorun çıkar mı?
-başka türkçe linux sürümü var mı?

 
wine ile bir nebze windows oyunları çalışır da zor gibi. counter, fifa vs. msn için de kendi alternatifleri var.

çoğu linux sürümünün içinde türkçe hali var. ubuntu'yu deneyebilirsiniz. ama pek memnu kalacağınızı zannetmiyorum isteklerinize göre.
  • passion rules the game  (22.01.09 23:31:31) 
fifa,counter haricindekileri rahatlıkla yaparsıni onları da wine ya da benzeri emulasyonlarla yapabilirsi. Bunun haricinde. Pardus 2008.1 yeterli bir işletim sistemi ubuntu basit olsa da pardus biraz daha kolay arayüze sahip. Ama sorun çözmede ubuntunun daha çok forumu vesairesi var tabi ingilizce.
Kurulumda dikkat etmen gereken 2 husus var; 1. disk bölümleme sırasında eğer dosyalarını tuttuğun d vs var ise onu silmemeye azami özen göster, otomatik olarak tüm diskin biçimlendirilmesini seçme, 2. kuruum sonunda grub denilen boot yöneticisini kurmayı unutma, o zaten gösteriyor ama sen iptal filan deme diye söyledim.

  • edip  (22.01.09 23:37:47 ~ 23:39:43) 
oynamak istediğin oyunun adı + seçtiğin linux distorosunun adı diye arattığın zaman google'da o oyunu oynayıp oynayamayacağına dair bir fikir edinebilirsin.


  • darknum  (22.01.09 23:47:58) 
hepsi yazilimsal demissiniz ama formatla cozulmez demissiniz. cok ilginc.

bence arkadasinizin bilgisayarinin tum ozelliklerini yazsaniz niyesiyle ilgili belki bir seyler soyleyebilirdik.
  • entrapmen  (23.01.09 00:11:43) 
Şimdi sen temel pc işlemlerinin içine fifa'yı da sokunca (:D) sana linux kullanmak pek uygun değilmiş gibi geldi. Şimdi sorularının cevaplarına geçiyorum.

-Temel pc işlemlerini yerine getirir. O özellikli bi bilgisayar linux'la uçar. Oyun konusuna gelicem.

-Eğer ekran kartını tanımada bir sorun olmazsa kurulum çok kolay olur. Ekran kartını başta tanımazsa, yine kurabilirsin, ama biraz çetrefilli olabilir.

-Bir sürü linux dağıtımının türkçe sürümü var. Diğer dağıtımlar da pardus kadar türkçe. Benim denediğim dağıtımlar kronolojik olarak; ubuntu, opensuse, pclinuxos, pardus, ubuntu. Pardus'u uzun süre kullandım, şimdi de uzun süredir ubuntu kullanıyorum. Ubuntu daha yaygın bir dağıtım olduğu için ubuntu için hazırlanmış bir sürü program var. Ubuntu'ya rahatça kurabildiğin programları, pardus'ta kurması zor olabiliyor ya da kuramayabiliyorsun. Ben ubuntu tavsiye ederim sana.

-Son olarak oyun konusuna değineyim. Wine diye bir olay var. Her ne kadar ismi "Wine Is Not an Emulator" cümlesinin baş harflerinden oluşsa da, kısaca windows emülatörü diyebiliriz. Wine, bazı windows program/oyunlarını linux üzerinde çalıştırabilmeni sağlıyor. Mesela winrar ve flashget wine ile çok güzel çalışıyor. Oyunların bi kısmını wine ile oynayabilirsin. Onun dışında oyun oynamak için cedega diye bir emülatör daha var, sanırım oyun çalıştırmada daha başarılı ama ücretli bir yazılım. (Korsan çözümü var mı bilmiyorum.) Onun dışında da playonlinux diye bir olay var. Playonlinux wine'ı kullanarak çalışıyor.

Playonlinux, oyun oynama problemini büyük ölçüde çözecektir. Korkmayınız, yükleyiniz linux. Ama karşınıza gelecek sistem windows'tan çok farklı olacağı için başta alışmak zor olacaktır. Korkmayınız, azmediniz, bi süre sonra her şey kolaylaşacak.
  • edge_nabby  (23.01.09 01:04:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.