[]

fabrikaya araç geri çağırma işi nasıl oluyor?

ekşiköyün galericileri,
Hani sıksık görürüz ya haberlerda; toyata 2008 a modellerini fabrikaya çağırdı, bvw 2009 b modellerini geri çağırdı vs. diye...

İşte benim bu işe hiç kafam basmaz ve kafamda oluşan belli soru işaretleri var, beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.

Not: Hiç otomobil sahibi olmadım, konu hakkındaki bilgim sıfır, saçma bir soru sorduysam kusuruma bakmayınız.

-Şimdi mesela araç firması bu kararı almadan önce bu sorun birçok kullanıcının aracında çıkmış ve kendi finansmanıyla tamir ettirmiş. Araç sahibi problemin herhangi bir fabrika çıkış hatasından değil normal bir problem olduğunu düşünmüş... Bu geri çağırma olayından sonra, firma araç sahibine kendi imkanları ile yaptırdığın tamir bedelini tazmin ediyor mu?

- Haberlerde geri çağırma olayını duyduk, fakat bunun dışında firma araç sahiplerine galeriler, bayiler vs. aracı ile ulaşıp haber veriyor mu? Yoksa araç sahibi basında şansa bala olayı duydu duydu , aksi takdirde yalan mı oluyor? Basını takip etmediği takdirde haberdar olmaması söz konusu mu? Haberdar olunca ilk nereye başvuruyor, bayiye mi, fabrikaya mı, markanın tr temsilciğiline mi?

- Araç sahibi olayı duydu, fabrikaya geri yollayacak. Masraflar kimin tarafından karşılanıyor, marka mı , araç sahibi mi?

-Bu arada hakikaten üretildiği fabrikada tamir edilmiyor di mi araçlar, aksi takdirde masraf çok ciddi olur gibime geldi. Sanki marka, yapılması gerekenleri ve parçaları, yetkili bayilere yolluyordur. Olay oralarda hallediliyordur diye düşünsüm. Ben olsam öyle yapardım en azından.

-Bu geri çağırma olayının firmaya çok ciddi bir ekonomik zararı olmuyor mu? Benim bildiğim otomobil sanayinde, ilaç sanayi gibi tedavüle girmeden önce ciddi testler, hesaplar vs. yapılıyor. Nasıl bu tarz hatalar ortaya çıkıyor?

İlginize teşekkürler..

 
arac cagirilma olayi soyle oluyor;
1- fabrika uretim hatasi kronik problemleri belirliyor.
2- fabrika uretim hatasi olan araclari servislere bildiriyor
3- arac satildiysa, servisler arac sahiplerine ulasip tamir icin gun belirliyor. arac satilmadiysa ve zaten satici ayni zamanda servis ise kendi iclerinde hallediliyor.
4- arabadaki sorun cozulup fabrikaya raporlaniyor
5- sene sonunda da x marka su kadar araci geri cagirdi diye belirtiliyor.


-Bu geri çağırma olayının firmaya çok ciddi bir ekonomik zararı olmuyor mu?
arabadaki teknik bir sorundan olusabilecek bir olumlu kaza marka icin cok daha masrafli (hem pr hem de tazminat acisindan)
  • tdl  (19.02.13 22:43:07) 
Haber verme olayi da söyle oluyor oluyor,

her sorun ayni önemde degil. Diyelim bir parcanin sorunlu oldugu ve degismesi gerektigi ortaya cikti.
güvenligi tehdit etmeyen veya müsterinin fark edemeyecegi bir seyse servislere haber verilir, arac servise geldiginde müsterinin haberi olmadan degistirilir, veya haber verilir ama müsterin özellikle bunun icin servise cagirilmaz. gereksiz yere hatali ürün satmisiz demenin anlami yok degil mi?

daha ciddi sorunlar icin telefonla ulasilip haber verilebilir, gelin parca degistirecegiz diye.

cok daha ciddi sorunlar icin, mesela güvenligi tehdit eden fren sistemindeki bir hata diyelim, gerekirse firma müsteriden araci kendi gelir alir.

masraflar her türli firma tarafinda üstlenilir. tabii ki cok ciddi paralar döner.

basin yolu firmalar tarafindan aktif olarak kullaniliyor mu bilmiyorum. ben firma tarafindan verilmis ilan gördügümü hatirlamiyorum gazetede. genelde yüksek sayida arac söz konusu oldugu icin basinda "haber" olarak cikiyor.
  • burfak  (20.02.13 11:13:37) 
araç geri çağırma konusunda TR de yazılan tek yüksek lisans tezinin sahibiyim, iki farklı akademik makale de yayınlayıp pek çok mecra da sunumunu yaptım, pratikte de sektörün içerisindeyim, dolayısıyla soruyu görünce heyecanlanıp kısa kısa cevap vermeye çalışayım,

- araç geri çağırmalarla ilgili her firmanın bir prosedürü vardır,
gizli operasyon, bir parçada "güvenlik sorunu yaratmamakk koşuluyla" bir hata tespit edilirse firma servislere bülten yayınlayarak araçlar rutin bakıma geldikçe değiştiriler, ki TR de pek çok örneği vardır, kimsenin ruhu duymaz
açık operasyon ; araç sahibi kontak bilgileri crm altyapısında var ise özel bir bülten hazırlanarak son kullanıcılarıla gönderilebilir
ek olarak medya vasıtası ile duyurulur ki tüm müşteriler bilgilendirilsin
ben süreli bir operasyona rast gelmedim, yani bu operasyon duyurunun yapılmasından 10 sene sonra da gitseniz serviste gerçekletirilir.
1983 de Audi'nin amerika'da gerçekleştirdiği büyük geri çağırma kampanyasında, firma sorunu kendi imkanları ile çözen son kullanıcıların zararını tazmin etmişti ancak son dönemde firmalar kendi servisleri ve operatörleri dışında çözülen sorunları tazmin etmiyorlar

- ilk başvuru adresi daima en yakın servistir,
- araçlar genelde fabrikaya yollanmaz, serviste çözüm bulunur. çok naiden farklı sıkıntılar ile araçlar toplantılıp yenisi ile değiştirilir. yanlış hatırlamıyorsam bir japon firması iki yıl önce TR de 200 civarı aracı yenisi ile ücretsiz değiştirmişti.

- avrupa ve amerakida yapılan pek çok araştırma, geri çağırma kampanyalarının iyi yönetildiği takdirde ortaya çıkan ekonomik maliyetlerden daha fazla bir pazarlama getirisi olduğunu ortaya çıkarmış ancak akademik olarak bu konuda farklı sonuçlar ortaya koyan araştırmalar mevcut, dolayısıyla net bir şey söylemek mümkün değil
diğer taraftan gerek araç üreticileri, gerek araç detay parça üreticileri ürün sorumluluk sigortası yaptırırlar bu tarz durumlar için,
misal geçen yıl içerisinde TR de üretilen bir miktar araç, Rusya'da geri çağırılarak çok pahalı bir sistemi değişti, ve maliyetin büyük kısmını sigorta şirketi karşıladı ama ilgili firmanın sonraki yıllarda sigorta maliyetlerine ciddi etki etti tabi bu operasyon
  • acilin ben akrebim  (20.02.13 13:24:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.