[]

linux / macos - antivirus?

bu iki sistemi kullananlar antivirus kullanmıyormuş?

neden acaba? virüs yazanlar mı tenezzül etmiyor, yoksa onlar için virüs yazılamıyor mu? :)


 
ikisi içinde mevcut virüsler var ve antivirüs programları da var. yazılamıyor diye birşey olamaz. pek tenezzül etmiyorlar sanırım virüs yazan kişiler. etkilemek istedikleri kitleler genellikle windows kullanıcısı. asıl sebebin bu olduğunu tahmin ediyorum.


  • korpse  (21.01.09 15:19:26) 
pazar payları, pasta dilimindeki payları windowstan çok küçük olduğu için çok tenezül etmiyorlardır bence.. yoksa unix'ler için virüslerde var, görmüştüm.. ama windows için yazılanların yanında devede pire kalır.


  • fuck milk get beer2  (21.01.09 15:21:42) 
ff nin ie den daha az virüs çekmesinin sebebiyle aynı. ie nin pazar payı oldukça büyük. kendini tatmin etmek isteyen hackerlar genelde ie nin açık portlarına göre virüs düzenler-di. şimdi ffnin kullanımı ve açıkları arttı.
mesela söylenti doğruysa alman askeri kuvvetleri, mit'imsi oluşumları (adlarını bilmiyorum) ie kullanmazlarmış. kendi yazdıkları bir program kullanırlarmış. neden? normal internet kullanıcısı bu dışarıya kapalı programı inceleyemiyor, ona göre program düzemiyor...

  • hia  (21.01.09 15:36:43) 
Bu tamamen kullanılırlık ile ilgili, hem macos hem de linux/unix türevleri virüse açıktır. tamamen odak meselesi. Takip edenler bilir geçen sene macworld'de saatler içerisinde uzaktan leopard'a yönetici yetkisi ile girilmişti. Yani şimdi virus programı kullanılmaması fazla tehtid altında olunmamasından kaynaklı.


  • edip  (21.01.09 15:45:57) 
mac os x veya linux sürümleri, fark etmez, herhangi bir unix sisteminde değişiklik yapabilmek için root olarak (admin'den de önceki aşama) log in olmak gerek. virüslerin veya diğer zararlı içeriklerin amaçlarına ulaşmak için root'ta çalışmaları gerek. unix'de böyle bir account yoktur, özel olarak yapacağınız işlem için sistem sizden izin ister. bu da @mrtksn'ın dediği gibi virüsü sizin tıklayıp, root şifresini yazarak kurmanız gerekiyor. en işlevli anti virüs programı olan siz kullanıcılar ise "hot paris hilton pictures.jpg" gibi bir dosyaya tıklayınca resimleri göstermek için niçin root şifresini istediğini bir düşünüyorsunuz ve "hadi lenn" diyip siliyorsunuz.

(macintosh'ta bu aşamaya bile gelemezsiniz, çünkü "bu sefer de root olarak log in olayım" seçeneği apple firması tarafından itinayla bertaraf edilmiş. makineyi kurarken root'a ulaşma özgürlüğünü talep edebilirsiniz. onun dışında elinizle kuracağınız her virüs ancak home directory'nizi piç edecek, sistem işler vaziyette kalacaktır)

ayrıca unix'ler permission üzerinden çalışır, windows gibi direkt executable içerik zordur, vs vs... şu link'e bakın, biraz uzun ama architecture farkını iyi açıklıyor:

www.theregister.co.uk
  • no avalon  (21.01.09 16:00:53 ~ 16:18:28) 
no avalon ve mrtksn tarafından yazılanlara ek olarak,

linux, firefox gibi yazılım ve sistemler açık kaynaklıdır. hatta bazıları çılgıncasına özgürdür de. bu sebepten, araya gizlenen kötü niyetli bir şeyi görebilmek pek de zor olmaz. güvenlik açıkları da kolaylıkla tespit edilebilir. yani işi çok zordur virüs yazmaya kalkışanın.
  • loststone  (21.01.09 16:13:13) 
bende ek olarak birşeyler yazayım.1-2 sene kadar önce ortamlara bir virüs düşmüştü.platform bağımsızdı yani hem windows da hem linux de çalışıyordu.tabi hürriyet felan gibi alakasız yerlerde bile haber olmuştu.bu olay duyulduktan 5-6 saat sonra bizzat linus torvalds abimiz o anki kernel için bi yama çıkarmıştı ve birkaç saat içinde de tüm dağıtımların depolarında yerini almıştı.yada gene 1 sene kadar önce ubuntu da yapılan bi güncelleme sonunda bi hatadan dolayı (root haklarıyla çalışan bi programdı tam hatırlamıyorum) sifreyi basit bi text dosyasına kaydettiği fark edilmişti ve aynı gece içinde gelen bi güncellemeyle olay çözülmüştü.yani kısaca açık kaynakta bir sorun olsa bile fark edilmesi ve düzeltilmesi çok daha kolay ve hızlı.artı @no avalon un dediği gibi bi resme yada başka bi basit bi dosyaya bulaştırılmış virüs kendini çalıştıramaz.yani unix camiyasında bu kadar az aktif virüs olması yanlızca kullancı sayısıyla açıklanamaz.


  • elanesse  (21.01.09 17:00:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.