[]

C Sorusu: Bu Satır Ne Demek İstiyor?

shorter diye bir fonksiyon olsun imiş. s1 string'ine bakıyor bu fonksiyon, s2 string'inden kısaysa 1 return ediyor, değilse 0.

int shorter(char *s1, char *s2)
{
char *p1 = s1, *p2 = s2;
while (*p1) p1++;
while (*p2) p2++;
return(p1-s1 < p2-s2 );
}

Ben WHILE'lı iki satırın ne demek istediğini çözemedim. *p1 falan nasıl sıfır oluyor da saymayı bitirip döngüden çıkıyor o while'lar?

 
şöyle anlatmaya çalışıyım;
başta p1 ve p2'ye s1 ve s2 stringlerinin başlangıcındaki karakterleri tutan pointerların değerlerini atıyor. ilk while'da bu pointer'ın değerini birer birer artırarak string'in sonuna kadar gidiyor. yani mesela string 5 karakterden oluşuyorsa başta s1'e eşit olan p1'in değeri 5 artıyor. ikincisi de aynı şekilde mesela oraya da 4 karakterlik bi string geldiğini düşünelim p2'nin değeri 4 artacak yani p2-s2 = 4 oluyor. ilkinden p1-s1 = 5 geliyor. (p1-s1 < p2-s2) kontrolunu tapınca (5<4) false döndürür. c'de true - false diye bişey olmadığı için 0 döndürür yani. böyle.

s1 ve s2 de burda string'i bütün halinde tutan bişey değil ilk char'ını tutan pointer. *p1'in 0 olması dedğin de her string'in sonunda yer alan ('\0') string'in bittiğini gösteren karakterdir.
  • tepedeki psychedelic adam  (14.01.09 00:27:39 ~ 00:53:36) 
sayarken en son null'ı gorüp while(0) olunca o while'dan çıkıyor, öyle mi? bu durumda 5 karakterli string'te ilk karakter hariç ve null dahil 5 tane mi saymış oluyor?

son olarak: neden return (p1<p2) değil? sonuçta bunun true olup da p1-s1 < p2-s2'nin false olduğu bir durum var mı?
  • boshi  (14.01.09 00:56:57) 
ilk karakterden başlayarak null karakterini görünceye kadar ilerliyor. yani 5 karakterli bir string'de 5 defa döner. null'u gördüğü anda döngü biter. yani while(0) değil de mesela (*p1 != '\0')'le aynı şeymiş gibi düşünebilirsin. böyle yazınca da olması lazım yanılmıyorsam.

(p1 < p2) olmamasının nedeni bu pointerlarla memory'de gösterilen bölgelerin farklı olabilecek olmasından. yani böyle olmaz da mesela en baştaki s1 pointer'ı için 0 numaralı adres ayrıldı. s2 için de 100 ayrıldı. sonra bunun üstünden p1, p2 hesaplandığında; ilk string'in uzunluğu 100 diye düşünelim p1 100 olur. 2. string de 1 uzunluğunda olsun. p2 de 101 olur. p1 < p2 kontrolu yaptığında bu eşitsizliği sağlar ama aslında p1 p2'den çok daha büyük. yani ayrılan adreslerin nerden ayrılacağı belli olmadğı için p1-s1 filan kullanılmış ki bu zaten direk uzunluğu hesaplıyor her karakter 1 byte yer kapladığı için genelde.
  • tepedeki psychedelic adam  (14.01.09 01:11:02) 
çok sağol üstad, tam da beklediğim cevaptı bu. teşekkür!


  • boshi  (14.01.09 01:45:43) 
tepedeki psychedelic adam güzel şekilde açıklamış, ama pointer üzerinden aritmetik yapmak anlaşılbilirliği biraz azalttığı için çok tercih edilmez. yine de mikrooptimizasyon adına iyidir güzeldir.

Sonuçta stringlerin \0 ile sonlandırıldığına göre strlen() standart fonksiyonu uzunluklarını bulup direk karşılaştırabilirsin. Pointerlar üzerinde takla atmaktan daha anlaşılır ve managable bir kodun olur.

Kolay gelsin.
  • kurukafa  (14.01.09 11:19:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.