[]

elektronik müzik yapma aleti kullanımı

saçma sapan bir başlık oldu farkındayım.

şimdi en çok merak ettiğim şeylerden biri bu. hani elektronik müzik yapan dj'ler, iki yanında pikap olani ortasında da bilumum düğmenin bulunduğu bir aletle müzik yapıyorlar. pikap dönüyor, bu arada adam kulakluktan bir şey dinliyor, düğmeleri çeviriyor. bir ona bir buna basıyor. ben merak ediyorum bu adam ne yapıyor o sırada? bizim duyduğumuz müzik plaktan çalan müzik mi, yoksa o plaktan bir kısmını hafızaya falan kopyalayıp üstüne de düğmelerle bir şey yapıp onu mu dışarı veriyor? çünkü adam düğmeleri çevirirken müzikte bir değişiklik olmuyor. hani yoksa diyeceğim ki "hah şu düğmeyi çevirince hede oluyor, buna basınca hödö oldu". tabi şimdi burada anlatmak mümkün değildir bunu ama böyle okuyup anlayabileceğim gerizekalıya anlatır gibi anlatan, hatta sanal olarak test etmeme imkan tanıyan bir site var mıdır?


 
oncelikle size o aletin adini veriyim: turntable.


  • blackworld  (09.01.09 10:44:59) 
turntable, pikap'ın ingilizcesidir. aletin tamamının adı değil bildiğim kadarıyla.

en çok merak ettiğim kısım o anda duyduğumuz müzik plakta çalan şey mi, yoksa dj plaktan sample alıp, üzerinde oynayıp onu mu loop halinde dinletiyor? sanki öyle gibi. yani biz müziği dinlerken dj amca klaklığından plağı dinliyor, oradan bir parça kesip üstünde de oynayıp dışarıvriyor gibi. yanılıyor muyum?
  • kibritsuyu  (09.01.09 10:56:21) 
off cok uzun olmus yazdiktan sonra farkettim. kufretmeyin bana.

djlerin yaptigi soyle oluyor. iki plak/cd calar var, bunlara bagli bir mixer var. bir parcanin bulundugu plagi/cdyi , plak/cd calarlardan birine koyuyor. calmaya basliyor. o sirada ses calisan cd calardan(sadece cd diyorum artik) geliyor. ilk parca calmaya devam ederken diger cd calara baska parca koyuyor. pitch ayari yaparak parcanin bpm ini ilk parcaya esitliyor(kulsklik yardimiyla). ilk parca bitmeye yakin, (gecis yapacagi kisim onceden bellidir kafasinda) diger parcanin neresinden baslatacaksa(saniyesi veya kicklerine gore ayarliyo) oraya getiriyor ve durduruyor aleti. ilk parcanin gecis kismi geldigi anda ikinci cd calarda play e basiyor. burada sizin merak ettiginiz dugme cevirme , basma kismi devreye giriyor. tamamen degiskenlik gosterse de en basit metod , crossfader denen bir nanele yapilir. fader soldayken soldaki cd calardan duyar dinleyici, saga dogru goturdugunde yavas yavas sagdaki cd calardan calan muzigi de duymaya baslarsin. ortaya geldiginde iki parca da esit seste duyulur.en saga gittiginde ise sadece sagdaki cd calarin sesi duyulur. diger cevrilern dugmeler ise bass, mid, ve treble dir.gecis yapilacak parca , gecis yapmadan oncebaslari kisilir mesela gecis sirasinda artirilir diger parcanin midleri azaltilir felan. kulaklik da mixer uerindeki kulaklik fader i ile sag veya soldaki cd calardan calan muzigi duymaya yarar. soldaki calari eger o anda dinleyici duyuyorsa sagdakini duymaz . sagdakindeki parcayi ayrlamak icin dj kulakliktan o parcayi dinler dinleyiciler diger parcayi duyarken.
  • mandayuvasi  (09.01.09 11:35:09) 
ayrıca dj konsollarında (turntable olmayan cihaz =)) djlerin oynadığı knoblar arasında cut-off, lopass, hipass gibi filtreler de bulunur. filtering ile realtime efektler falan feşmekan...


  • carc  (09.01.09 13:08:56) 
önceden girilmiş sesleri açıyor heralde asıl elektronik müzik yapımında (besteden sonra ses sıçma aşaması) kullanılan aletin adı synthesizerdır


  • yuto  (09.01.09 16:27:09) 
müzik prodüksiyon işi canlı dj performansından farklı bişi, canlı perf. de dj plakları koyar ve iki şarkıyı mixler bunun için 50 tane teknik var. prodüksiyon da benzer bir şey ama genelde plaklardaki parçalardan sample lar alınır bilgisayarda kayıtlar yapılır falan filan.


  • thefin  (09.01.09 18:18:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.