[]

Bankacılık sınavları hakkında

arkadaşlar bana güzelce bilgi verir misiniz.

bankaların; uzman yardımcılığı, müfettiş yardımcılığı vb. kariyer mesleklerindeki sınav sistemi nasıl oluyor?

örneğin; ilk gireceğimiz genel sınavda genelde hangi derslerden sorular geliyor?

ilk sınav geçildikten sonra hangi dersler ve konular hakkında yazılı mülakata alınıyoruz.

ve onu da geçersek sözlü mülakatta hangi dersler ve konular hakkında soruyorlar.


şuan burada sadece bana uzman yardımcılığı, müfettiş yardımcılığı gibi kariyer mesleklerindeki sınavların aşamalarında hangi dersleri çalışmamız gerektiğini söyler misiniz?

 
kamu bankaları için (vakıf, halk, ziraat);

1- test olursun, anadolu üniversitesi veya gazi üniversitesi gibi okullar düzenler. genel kültür (tarih, coğrafya, vatandaşlık), genel yetenek (mat, türkçe), iktisat, maliye, muhasebe, hukuk alanından soru gelir. çıkmış sorular internette var.

2- kazanırsan mülakata katılırsın. orda seni tanımaya çalışırlar, bilgi seviyeni, hareket ve tavırlarını incelerler. uygun görülürsen kazanırsın.

özel bankalarınki biraz daha değişik, ilk yaptıkları test şekil yeteneği sorularından oluşuyor. müfettişlik gibi pozisyonlarda 3-4 defa görüşmeye gitmen gerekebiliyor. süreç belirsiz. müfettişlik için gidip uzmanlık teklif edebilirler.

edit:sınavda ingilizce de olabiliyor. müfettişlikte kesin olur.
  • bihaber  (01.01.13 17:48:38 ~ 17:52:33) 
anladım, çok teşekkürler istediğim gibi cevaplardı.

peki özel bankaların şekil yeteneği ağırlıklı sınavını geçtikten sonraki aşamalarda iktisat, hukuk, maliye ve muhasebeden sorular geliyor öyle değil mi?

bir de bu derslere çalışmak için önerebileceğiniz kaynaklar var mı?
  • tchuck  (01.01.13 17:53:34) 
gelebilir tabi gelmez diyemem, giriş aşamasında da sorabilirler. ben özel banka sınavlarına pek aşina sayılmam.

kaynak olarak kpss yayınları var, onları kullanmanız daha faydalı olur. ilave olarak bankalar banka hukuku/banka muhasebesi gibi alnlardan bir kaç soru sorabilirler. onun dışında kpss için yapılan hazırlık bankalarda da işe yarar.
  • bihaber  (01.01.13 18:11:35) 
İlk olarak sürekli takip etmen gereken iki kaynak olarak memurlar.net'de özel sektör bölümüne ve www.bankasinavlarihvz.com kısmına göz atmanızı öneririm. Özellikle ikincisi oldukça faydalı bilgiler edinebileceğiniz bir kaynaktır.

1-bihaber'in bahsettiği gibi müfettiş yardımcılığı sınavlarında kamu bankaları hukuk-iktisat-muhasebe-genel yetenek-genel kültür ve ingilizceden sınav yapar, sınavda başarılı adaylar arasından belli bir sayıdaki adayı ise mülakata/mülakatlara alır. Çoğu banka müfettiş yardımcısı pozisyonu için ayrıca bir istihbarat ve ev mülakatı aşaması da kullanır. Sınavda hangi konulardan sorumlu olduğunuz ise her bankada değişmekle birlikte sınav duyurularında bildirilir. Özel bankalar ise kendi kafalarına göre takılmaktadır. Örneğin Akbank genel yetenek ve güncel ekonomi bilgisi üzerine bir test sınavı yaparken, İş Bankası sadece iktisat üzerine klasik bir yazılı sınav yapar. Özel bankaların çoğunun kamu bankaları sınavlarından farkı yabancı dil istemeleridir. Bunu sınavdan önce alacağınız bir dil sınavı belgesiyle istediklerinden önceden tedbirli olmakta fayda var. Özel bankaların çoğu KPDS sallamaz, fakat her banka TOEFL'ı kabul eder. İngilizce de iyiyse paraya kıyıp TOEFL belgenizi hazır edin önceden. Devlet bankaları da her halükarda işe girme aşamasında dil belgesi talep eder zaten.

2- Mülakatlar genellikle seni tanımaya ve daha önce iş/eğitim hayatında yaptıkların üzerine odaklanır. Fakat yine de alan konularından yine sorular gelir. Bunlar daha çok iktisat-hukuk-muhasebe üçlüsünün bankacılıkla ilgili alanlarıyla alakalıdır. Sınavı geçen birisinin verebileceği cevaplar genellikle fakat orada asıl önem verdikleri cevaptan çok muhakeme ve ikna yeteneğinizdir.

Kaynaklar özellike memurlar.net sitesinde bolca paylaşılır, fakat hukukçu değilseniz hukuka abanmak pek fayda sağlamaz. Genel geçer bir seviye de işinizi rahatça görür.
  • homo sapiens gotgobekus  (01.01.13 18:30:52 ~ 18:32:42) 
şu son cevapla da kafamdaki tüm taşlar oturdu yerine.

bu ay toefl kursuna başlıyordum zaten, belgemi elime alayım. ardından zeynel dinler, orhan sevilengül ve bankacılık akademinin bir bankacılık kitabı var. bu üçü üzerinden de kalan bilgilerimi hallederim gibi.

yaparım ben bu işi.
  • tchuck  (01.01.13 18:37:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.